print
Pomușoare crescute cu dragoste la Teleșeu
02.07.2019
2536

A început nu foarte banal, dar ca un hobby. Întotdeauna am fost pasionată de plante, de mic copil știam toate dealurile din împrejurimi, fiecare plantă unde crește. Știam unde sunt muri sălbatici și fragi sălbatici. Specialitatea mi-am ales-o foarte ușor, știam bine încă din clasa a 7-a că vreau să mă fac biolog. În anii studenției, am studiat plantele medicinale și de pe atunci, studiind aceste plante, aveam și murul sălbatic. Atunci căutând informații despre el am aflat că există și mur fără ghimpi. Așa mi-a rămas că dacă o să am posibilitatea o să-l cultiv, ne spune Irina Pompuș, proprietara plantației de mure. 

Au mai trecut câțiva ani și a apărut posibilitatea de a cumpăra un teren pe care să planteze acest soi de mur. Nu a fost cea mai reușită experiență însă a provocat-o să meargă mai departe și să se specializeze în acest domeniu. 

Nu pot să spun că a fost cea mai reușită din prima, pentru că cunoștințe aveam dar experiență mai puțină. Știam că vreau mur , dar de care și de unde să-l iau la fel nu prea știam. În perioada când am plantat, am început să mă ciocnesc cu unele probleme de îngrijire, de cunoștințe și m-am adresat la unele peersoane, dar răspuns nu am primit. Am decis că trebuie să merg să studiez. Așa am făcut un master la Agrară, acum fac doctoratul la Universitatea Agrară. Am fost în foarte multe vizite de studiu în diferite țări, anume pe aceste culturi prin diferite proiecte.

Pe lângă agricultură, Irina lucrează la Universitatea de Medicină, la Facultatea de Farmacie în cadrul Centrului de Cultivare a Plantelor Medicinale, este profesoară la școala din sat, iar timpul pentrecut pe plantația de pomușoare este o adevărată terapie. 

 Lucrez la universitate, de bază, plus lucrez și la școală din sat și aici vin să mă liniștesc, mă încarc cu energie.

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.