print
Ana Dernovaia-Buju, creatoarea Sandra’s Dolls: păpușile realizate cu dragoste de moldoveanca stabilită în Germania și ajunse în toate colțurile lumii
05.06.2020
1467

- Ana, povestește-ne cum a fost copilăria ta? Care era relația ta cu jucăriile, în special păpușile?

- Am avut o copilărie interesantă, cu joacă pe uliţele satului, alături de copii vecinilor.

De mică visam să devin designer vestimentar. Croiam, făceam rochiţe şi hăinuţe păpușilor mele. Materiale nu prea aveam, aşa că croiam rochiile mamei. Mama a fost cea care din fragedă copilărie mi-a insuflat dragostea față de lucru manual, dragostea față de artă şi tot ce e frumos!

- Cum ai început a crea păpușile Sandra? Care a fost prima jucărie pe care ai realizat-o? 

- Ne-am mutat cu traiul în Berlin, maşina de cusut rămânând acasă, sora mea dăruindu-mi una nouă, mi-am dat frâu liber creativităţii şi abilităţilor din sfera designului vestimentar studiaţi la colegiu şi cu paşi siguri am început crearea acestor păpuși. Am creat pagina Sandra's dolls de la numele fetiţei mele Sandra.

- Cine au fost oamenii care te-au susținut? 

- Fără ajutorul oamenilor apropiaţi nu poţi. Mă ajută toata familia, în special mama mea care petrece mult timp cu Săndriţa. Este important să ştii că ai pe cine te baza şi mai ales este important că ei cred în mine şi în ceea ce fac. Prietenii mă recomandă şi mă promovează, şi le mulţumesc mult pentru asta.

- Cum te-a inspirat nașterea fiicei tale în realizarea jucăriilor?

- Odată cu naşterea Săndriţei mele s-au născut şi păpuşile Sandra's dolls.

- Fetița ta cum privește faptul că mama face păpuși și ele părăsesc casa voastră? Confecționezi păpuși, iepurași și pentru dânsa?

- Ea este într-atât de familiarizată cu ele, dar mă stărui să nu le las în mâinile ei, pentru că ele rămân, totuşi, mai mult păpuşi pentru decor. Sandra are primele mele lucrări și sunt preferatele ei.

- Care este procesul de realizare a unei păpuși? 

- Procesul necesită foarte mult timp, materiale alese pe „sprânceană" şi multă creativitate. Eu le confecţionez cap-coadă, inclusiv încălţămintea, gentuţele şi celelalte accesorii. Necesită mult timp, însă ele mă relaxează, mă detaşează de stresul cotidian şi sunt mândră de mine și de rezultatele obţinute.

- În prezent, confecționarea păpușilor este o pasiune sau ți-a devenit și o sursă de venit?

- La moment este doar un hobby, din lipsă de timp nu pot trece la etapa de afacere, la moment sunt încă în stadiu de idee. Dar cu siguranţă o voi pune în aplicare pentru că îmi doresc să fac numai asta.

- Până unde au ajuns jucăriile tale?

- O păpuşică a ajuns în Australia, la bunica unei colege de grupa de la scoala de germană, 2 iepuraşi locuiesc în Statele Unite ale Americii,  Sacremento, iar majoritatea stabilindu-se în țările din Europa. 

 - Care a fost cea mai frumoasă reacție primită de la clienți?

- Mereu am primit doar reacţii pozitive şi de mulţumire din partea clienților, pentru că mereu am depus suflet în fiecare păpuşică creată!

- Care sunt dorințele clienților tăi? Ai vreun exemplar care a devenit vedeta colecției tale?

Majoritatea clientelor doresc păpușile personalizate, și mai nou păpuşile cu ochi, năsuc şi guriţă, ele sunt noi acum în colecţia mea!

- Care este prețul unei jucării confecționată de către tine?

- Preţurile variază de la 60€ până la 80€, în dependenţă de model şi complexitate!

Lucrările Sandra's Dolls pot fi găsite Aici

Fotografii: Arhiva personală

Reporteră: Paulina Gușan-Polschi


Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.