print
Au desenat și au câștigat: 40 de copii din toată țara premiați în cadrul unui concurs despre grija în familie
04.03.2014
97482

40 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani din toată țara au primit diplome și seturi de pictură pentru că și-au exprimat opinia despre ce înseamnă o familie grijulie pentru ei. Concursul „Familia mea mă crește cu grijă” a fost organizat de Ministerul Educației și UNICEF în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri cu scopul de a promova în rândul copiilor, părinților și profesorilor educația fără violență.

Liliana Palihovici

La concurs au participat mai mult de 800 de copii din toate regiunile țării, inclusiv regiunea transnistreană, autonomia găgăuză,  precum și copii de la Penitenciarul din Goian.

Cele mai bune 150 de lucrări au fost amenajate într-o expoziție inaugurată astăzi în incinta Centrului pentru Copii și Tineret „ARTICO", se arată într-un comunicat de presă difuzat de UNICEF.

Nuné Mangasaryan

La eveniment au participat Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, Ministrul Educației, Maia Sandu, Reprezentanta UNICEF în Moldova, Nuné Mangasaryan, copii, părinți și profesori din teritoriu.

„Să nu plece peste hotare", „să le fie alături", „să se joace cu ei", „să le asigure o viață sănătoasă", „să-i crească cu grijă" - acestea sunt doar câteva din mesajele copiilor către părinți pe care le-am putut surpinde din desenele pe care le-am văzut astăzi. Desenele sunt reprezentative deoarece la concurs a participat un număr record de copii, ceea ce ne arată că ei vor să fie auziți și vor să simtă grija părinților", a spus Nuné Mangasaryan, Reprezentantul UNICEF în Moldova. 

Cristina, una din învingătoarele concursului, spune că nici nu împlinise doi anișori, când părinții ei au plecat să muncească peste hotare. După șapte ani ei au revenit, însă Cristina își amintește că "și-a simțit copilăria altfel decât cea a prietenilor săi". „Prin acest concurs eu am vrut să-mi exprim fericirea pe care o simt atunci când sunt înconjurată de dragostea  părinților mei", a menționat fata. 

Desenele copiilor vorbesc și despre practicile de educație și modelele de comportament care persistă în familiile din Republica Moldova. Cele mai multe desene ilustrează familii cu patru membri - mama, tata și doi copii, și foarte rar, un desen dintr-o sută, familii cu un singur părinte sau cu trei și mai mulți copii. Totodată, majoritatea picturilor surprind activități casnice din viața de zi cu zi. Cel mai des bărbații se odihnesc în fotolii și citesc ziare, iar mamele sunt acelea care îndeplinesc munca casnică și au grijă de copii. 

Concursul de desene „Familia mea mă crește cu grijă" a fost organizat în anul 2013 în contextul unei campanii mai largi de promovare a educației fără violență cu genericul „Protejează-mi copilăria", desfășurată de Guvernul Republicii Moldova, cu suportul UNICEF și altor parteneri naționali și internaționali. Expoziția din incinta Centrului pentru Copii și Tineret „ARTICO" (str. Ștefan cel Mare, 169) va fi deschisă până la data de 30 aprilie 2014.

Comunicatul în engleză al evenimentului este aici: 04.03.14_My_family.pdf

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.