print
Diana Zamurca: 10 lucruri din Berlin care pot inspira Chișinăul
13.10.2014
2821

De la copacii din Berlin care poartă numere până la gesturile de mulțumire din trafic, absolut inevitabile în orice situație, și de la automobilele parcate, toate, corect până la lucrurile simple și cotidiene, Berlinul, cu cele 4 milioane de locuitori ai săi, poate inspira nu doar Chișinăul, și și cele 4 milioane de locuitori ai Republicii Moldova. Este constatarea pe care o face Diana Zamurca, prezentând cele 10 lucruri din capitala germană care pot inspira Chișinăul. 

Protejarea spațiilor verzi

Toți copacii în Berlin sunt numerotați. Amplasarea lor este permanent urmărită prin satelit, atsfel că un copac poate fi defrișat doar de către servicii speciale și doar atunci când încurcă într-un oarecare fel. Pentru tăierea ilegală a unui copac poți ajunge la închisoare.

Sortarea gunoiului

Ar fi minunat ca la Chișinău, la fel ca și la Berlin, atunci când mergi la magazin, să plătești o taxă pentru PET-uri, iar apoi să ai posibilitatea să-ți returnezi banii, în cazul în care aduci aceste PET-uri pentru reciclare. Astfel străzile Chișinăului nu ar mai fi pline de aceste ambalaje dăunătoare. La Berlin o poți face la orice supermarket. Berlinezii vin cu pungile pline cu PET-uri, le returnează, își iau banii, iar apoi se ocupă de cumpărături. Un PET costă 0,25 euro.

Animale fără adăpost

Nu există în Berlin pisici sau câini maidanezi. Nu am văzut niciun animal fără adăpost. La Chișinău, deși problema e stringentă, nimeni nu întreprinde nimic. Berlinezilor le plac animalele de companie, sunt foarte multe. Dar și responsabilitatea pe care o poartă față de ele este mare.

Comportamentul șoferilor și pietonilor

Germanii, atât cei care conduc un automobil, cât și pietonii, sunt foarte respectuoși în trafic. Un gest de mulțumire făcut cu mâna este absolut inevitabil în orice situație, chiar și atunci când cedezi trecerea (indiferent dacă ești sau nu obligat de regulament). Iar cea mai mare prioritate o au bicicliștii. O mamă cu doi sau trei copii, de exemplu, are posibilitatea să circule cu bicicleta în siguranță, ducându-și, în același timp, copiii la grădiniță sau la școală. 

Parcările cu plată

Parcările cu plată sunt inevitabile într-o capitală europeană, cu un număr mare de autovehicule. Anume datorită taxei pentru parcare, dar și programului conform căruia ai dreptul să-ți lași mașina, ordinea este la ea acasă în Berlin. Berlinul are circa 4 milioane de locuitori. Este o Moldovă întreagă. Fără mulțimea de turiști care permanent vizitează orașul. La Berlin nu vezi o mașină parcată aiurea. 

Publicitatea stradală

Nu vedem pe străzile capitalei germane panouri publicitare imense. Vedem monumente, iluminat public, blocuri fără anexe, piste pentru bicicliști, trotuare, aranjate într-un puzzle ideal. 

Transport public

Transportul public într-un oraș atât de mare și aglomerat ca Berlinul este de-a dreptul ideal. Tramvaiul sau metroul (la Berlin se numesc S-Bahn și U-Bahn) niciodată nu va întârzia nici cu un minut, iar în orele de vârf nu vei avea parte de arhicunoscutele îmbulzeli din microbuzele Chișinăului. Mai mult, pe timp de noapte, transportul public circulă cu anumite intervale de timp. Fie că e ora 2:00 sau 4:00 dimineața. Prețul unui tichet la orice tip de transport orășenesc este 2,6 euro. Un tichet este valabil timp de 2 ore. Tichetul pentru o zi întreagă costă 6,7 euro. 

Sport

Germanii, ca și majoritatea europenilor de altfel, aleargă. Îi vezi alergând pe mal de lac sau de-a lungul râului, în parc sau în jurul casei. Indiferent de anotimp sau oră. E un hobby care îi caracterizează pe mulți dintre locuitorii Berlinului. 

Posibilitățile persoanelor cu nevoi speciale

Uneori am impresia că persoanele cu nevoi speciale au mai multe posibilități decât ceilalți. Împreună cu problemele pe care le au, acești oameni pot duce un mod de viață la fel ca și ceilalți. Au acces oriunde, se pot deplasa peste tot și se pot bucura de viață. Nu există preconcepția că dacă ești cu nevoi speciale, atunci ești limitat în anumite lucruri. 

Lucruri simple

Locuitorii Berlinului apreciază lucrurile simple, se bucură de ele și nu își irosesc viața pentru grandoare și lucruri la superlativ. Tocmai de asta nu au problemele pe care le au mulți dintre moldoveni. O iau mai ușor, dar trăiesc momente de neuitat.

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.