print
10 lucruri din Slovacia care pot inspira Moldova: Marina Avram
07.06.2016
625

Marina Avram a împărtășit cu echipa Stiripozitive.eu 10 lucruri din Slovacia care pot inspira Moldova.

1. Slovacia are o poziție geografică excelentă pentru a călători

Slovacia este un stat fără ieșire la mare din Europa Centrală, cu o populație de peste cinci milioane de locuitori, și o suprafață de aproximativ 49.000 km². Dat fiind faptul că Slovacia este la hotar și cu Austria, poți călători din Bratislava, capitala Slovaciei până la Viena, capitala Austriei, cu 1-4 de euro sau de la Bratislava până la Praga cu doar 10 de euro. 

qwert

2. Dacă ești student nu e nevoie să ai mulți bani pentru a călători 

Aici este o lege! Toate trenurile care trec prin Slovacia sunt gratuite pentru studenți. Astfel, ca să mergi în munții Slovaciei, munții Tatra, care sunt unii din cei mai frumoși din Europa, studenţii pot închiria echipament pentru schiat destul de ieftin. Dat fiind faptul că trenul este gratuit, ai posibilitatea sa mergi două ore cu trenul la Budapesta și achiți doar 3,25 de euro.

qwwer

3. Bratislava rămâne a fi capitală post-sovietică

Oamenii de aici se luptă cu stilul post-sovietic. Chiar dacă sigur infrastructură acum este europenizată, oricum se observă rămășite ale trecutul. Pe când era Cehoslovaci, majoritatea banilor erau investiți în capitala de atunci Praga. Astăzi, când statele sunt separate și independente, se simte stilul post-sovietic.

qwer

4. Oamenii sunt mult mai deschiși și liberi

Ceea ce ține de oameni, ei sunt mai liberi, mai deschiși, mai ales când mergi în ospeție. Niciodată nu o să te pună la masă, ci mai degrabă o să-ți ofere posibilitatea să te simți ca la tine acasă. Aici singur deschizi frigiderul și îți i-ai ce-ți poftește inima, fără să întrebi dacă e permis sau nu.

qwed

5. Natura este superbă

Cei din Slovacia au foarte multe peșteri. Aici e dezolvată flora și fauna, de aceea când mergi cu mașina prin oraș, poți întâlni pe drum iepurași, arici, căprioare, uneori acest lucru e tare amuzant.

qwert

6. Funcționarii lucrează foarte, foarte lent

În general, oamenii aici lucrează foarte lent, mai ales funcționarii publici. Aceștia își îndeplinesc activități atât de încet, încât uneori acest lucru devine enervant.

wedf

7. Limba slovacă e amuzantă

 Limba slovacă face parte din familia slavonă și suna foarte amuzant la prima auzire (de exemplu: înghețată= zmrzlina, Gît=krk, koretnačka= broască țestoasă).

qwe

8. Transportul este organizat

Aici transportul ca și în majoritatea statelor europene trasportul public are un program stabil. Toți oamenii știu când vine următorul autobus și când pleacă. La fel este și pe timpul nopții, graficul este stabil, ceea ce facilitează deplasarea într-un mod accesibil.

qwed

9. În capitala Slovaciei, Bratislava este foarte dezvoltat scrisul pe pereți (grafitti)

Toti lupta cu asta, ei cred că e o problema destul de mare, dat fiind faptul că în fiecare lună se cheltuie o mulțime de bani, pentru a șterge toti pereții din capitală.

wserty

10. Majoritatea locuitorilor Slovaciei sunt de naționalitate slovacă - (86%)

Cea mai mare minoritate etnică este cea a maghiarilor din Slovacia (8,5%), care sunt concentrați în sudul și estul țării, la frontiera cu Ungaria. Celelalte grupuri etnice cuprind țiganii, cehii, rutenii, ucrainenii, germanii și polonezii, povestește Marina Avram pentru Stiripozitive.eu

qwerf

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: arhiva personală

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.