print
O farmacistă care a devenit bijutier
13.02.2013
9965

„Acum doi ani am decis că vreau să devin bijutier. Întotdeauna am fost pasionată de artele frumoase. Mereu am fost în căutare de lucruri neobişnuite şi în căutarea eu-lui propriu. Astfel am ajuns să frecventez  mai multe cursuri: desen, teatru, ikebana, goblen, design interior, saxofon. Îmi place să lucrez cu mâinile şi să confecţionez lucruri fine. Pasiunea mea dintotdeauna este croşetatul cu aţă subţire de bumbac mouline şi cu aţă subţire de mătase", povestește Ludmila Buga.

Ludmila Buga

„Acum învăţ la Colegiul „Mondostud-Art" din Chişinău, singura instituţie de învăţământ care pregăteşte bijutieri. Am ajuns aici după ce am făcut câteva facultăţi şi masterate: Medicină şi Farmacie la Cluj (România), MBA la ASEM la Chişinău, Masterat în Managementul Sănătăţii Publice la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău.

Ludmila Buga

Sunt una dintre puţinele femei care învaţă la acest colegiu şi singura în grupa mea de opt persoane. Am venit aici din pasiune. La un moment dat, am simţit că am nevoie de mai multă creativitate în viaţă. Nu ştiu cum vor evolua lucrurile, dar, deocamdată, e ceea ce vreau să fac".

Ludmila Buga

Cum am decis să devin bijutier?

„Acum trei ani am căutat un meşter care să-mi facă o bijuterie mai deosebită. L-am găsit cu greu. Bijuteria a fost interesantă, însă nu chiar aşa cum am vrut eu. Atunci m-am gândit prima oară că mi-ar plăcea să-mi fac singură bijuteriile. Apoi am început să colecționez pietre şi le-am îndrăgit.

Ludmila Buga

Cu doi ani în urmă am fost în Grecia şi am vizitat cripta lui Filip, tatăl lui Alexandru Macedon. Acolo am văzut cununa lui, lucrată foarte fin în aur, ce reprezintă două crenguţe de stejar cu ghinde. Ghidul ne-a spus că în această cunună este şi o albinuță. Din tot grupul numai eu am văzut-o! Atunci am simţit clar dorinţa de a învăța arta bijuteriei", spune Ludmila.

„Anul trecut am aflat de colegiul de bijutieri. Trebuia să decid ce fac de acum înainte. Pentru a învăţa meseria, aveam nevoie de doi ani, deci, trebuia să renunţ la serviciu. Am decis să renunţ şi să iau totul de la început".

Ludmila Buga

Ce mă motivează?  

„Numai nu banii. Sunt farmacista. Aş putea să câştig bine şi în acest domeniu. Dar medicina şi farmacia nu mai sunt interesante pentru mine. În viaţa mea pasiunea pentru artă a câştigat. Pentru a mă simţi realizată, am nevoie de altceva, de mai multă creativitate. Vreau să fac lucrări de autor, să particip la expoziţii. Să muncesc din pasiune şi dragoste pentru arta.

Tehnica bijuteriei în metal este foarte complicată. Când am venit la colegiu, în prima săptămână, am crezut ca n-am să rezist, că am să renunţ. Pentru că munca aceasta nu este o meserie „curată", ţi se murdăresc şi se rănesc mâinile. Trebuie să lucrezi cu focul şi să nu-ţi fie frică.

Prima sarcină pe care am primit-o la colegiu a fost să tai o bucată de aliaj din cupru. M-au durut mâinile. Dar ştiam că a fi bijutier a fost alegerea mea. Peste o săptămână am înţeles că am să pot face această meserie! În plus, vedeam lucrările altor bijutieri pe Facebook şi pe alte situri şi simţeam că EU POT FACE ceva şi mai frumos. Şi asta mi-a dat forţa să trec peste primele greutăţi. Atunci am înţeles că-mi place să modelez metalul. De fapt, ador să pilesc metalul. În loc să pilesc minţile soţului, mai bine pilesc o bucată de argint şi fac un inel. Cred că mi-am găsit vocaţia şi sunt fericită".

Ludmila Buga

Ce este pentru mine crearea bijuteriilor?

„Este o posibilitate de exprimare proprie, este o meserie, este lucru manual, creativitate şi multă, foarte multă plăcere. În jumătate de an, de când învăţ la colegiu, mi-am dat seama ce trebuie să fac pentru a ajunge un bijutier de succes. Primul pas este să absolvesc colegiul, să învăț bine meseria. Apoi urmează să însuşesc tehnici noi, să încerc diferite stiluri, să merg în alte ţări şi să acumulez experienţă", afirmă Ludmila Buga.

„Acum vreau să vizitez o expoziţie specializată, INHORGENTA MUNICH, care va avea loc pe 22-25 februarie 2013 la Munich. http://www.inhorgenta.com/en/portal/  Vreau să văd ce se întâmplă în Europa în acest domeniu, să înţeleg ce tehnici mai trebuie să însușesc. Colegiul îmi oferă teorie, un pic de practică, ne pregăteşte să fim meșteri buni, tehnicieni, dar fiecare îşi acumulează propria sa experienţa. Eu vreau să merg mai departe, să fac design de bijuterie şi lucrări de autor".

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.