print
Exercițiu de imaginație: „Voi avea o carte în mână”
31.10.2017
2705

„Să ai o carte în mână!”, i-o fi zis fata din cea mai fotografiată sculptură din Chișinăul ultimilor ani - cea de pe Strada pietonală - iar băiatul a venit cu o carte în mână 16 zile la rând. Și nu era aceeași carte!

Ziua întâi. La prima lor întâlnire cu fata, tânărul a venit cu câteva „Confesiuni” de Ecaterina Bodrug.

Ziua a doua. Pentru a-i demonstra fetei că acesta citește și blogograme, băiatul a venit cu Texte egoiste” de Gheorghe Erizanu.

Ziua a treia. Pentru că se consideră un tânăr modern și romantic, acesta a venit la întâlnire cu o antologie de versuri: Fragile” de Maria Șleahtițchi.

Ziua a patra. Ca orice băiat pasionat de sport, acesta are în bibliotecă autobiografia lui Johan Cruyff, unul dintre cei mai mari fotbaliști ai tuturor timpurilor: Driblingul meu, autobiografia lui Johan Cruyff”, împreună cu Jaap de Groot.

Ziua a cincea. Ca un adevărat melancolic, într-o altă zi, tânărul a venit cu versurile din Reparatorul de vise" de Nicolae Dabija.

 

Ziua a șasea. O nouă zi - o nouă carte în mână: romanul-parabolă „Cromozomul XXI” de Valeriu Reniță.

Ziua a șaptea. Fabule moderne" de Tatiana Țîbuleac este cartea care i-a adus la o nouă întâlnire pe tinerii noștri din sculptura de pe Strada pietonală.

Ziua a opta. Cu poeme care descriu frumusețea lumii naturale - haiku - „Gardul de măceși" de Vasile Spinei s-au delectat ambii. 

Ziua a noua. Cu un bagaj plin de poeme tranzitive, miniaturi, tablete și cronică poetică cotidiană dar tragică, tânărul a adus cartea Vinil” de Igor Guzun.

Ziua a zecea. Cu un volum de eseuri, povestiri, istorii și întâmplări din realitatea moldoveneească, invocată în cartea Alertă oranj sau Pe alocuri, viscole” de Vitalie Vovc, tânărul și-a arătat atitudinea în calitate de observator atent al cotidianului și către cele mai relevante detalii desprinse în urma evenimentelor din țara noastră.

Ziua a unsprezecea. Tânărul a venit cu un roman ce definește sexualitatea adolescentină, formula ei obsesivă și brută, aflată într-o continuă metamorfoză descrise în cartea Hymen” de Radu Poclitari.

Ziua a douăsprezecea. Dat fiind faptul că tinerii obișnuiesc să trăiască mai puțin din amintiri și mai cult cu vise de viitor, de la o nouă întâlnire a tinerilor nu putea să lipsească cartea „Amintiri de pe planeta M” de Doru Ciocanu.

Ziua a treisprezecea. În această zi băiatul a venit cu o întrebare a unui preot dintr-un text de Valeriu Turea. Un text care poate fi și carte: „Și atunci preotul a întrebat: Măi copii, ați citit cartea...". 

Ziua a paisprezecea.  „It's Complicated” de Zina Zen. Sigur că băiatul a vrut să spună cu asta ceva.

Ziua a cincisprezecea. Cu o serie de episoade comice, cu romanul ce izbutește să mențină un echilibru subtil între tragedie și farsă din cartea Acolo unde curg râuri de lapte și miere” de Vladimir Lorcencok, tânărul a hotărît din nou s-o impresioneze pe fată.

Ziua a șaisprezecea. Cu o altă carte din biblioteca sa, dar nu și ultima, tânărul a venit cu proza lingvistică intitulată Duși cu Titanicu'” de Valentin Guțu.

Mulțumim sculpturilor ca au acceptat acest joc de imaginație.

Reporter: Tatiana Munteanu

Foto: Alexei Gurduza

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.