print
Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene, a IV-a ediție în Republica Moldova
17.05.2018
2114

Evenimentul,  desfășurat în Scuarul Catedralei și pe strada pietonală Eugen Doga (Chișinău), a reunit circa 100 de persoane din diferite localități, toți înveșmântați cu mândrie în cămăși ucrainene și care au lansat baloane în culorile steagului Republicii  Moldova, Patriei lor. Ucrainenii etnici în semn de solidaritate au fost susținuți și de domnișoare și doamne îmbrăcate în ii. La eveniment au fost prezenți invitați speciali - reprezentanții Parlamentului Republicii  Moldova, Biroului Relații Interetnice, corpului diplomatic și societății civile.

Președinta Comunității Femeilor Ucrainene din Republica Moldova, Valentina Moraru, a relatat: "În această zi ucrainenii de pretutindeni își fac apariția în cămăși naționale, de la mic la mare, de la studenți până la membri ai parlamentului. Într-un deceniu, o sărbătoare inițiată de un grup de studenți din Cernăuți a devenit una din cele mai îndrăgite și populare, ajungând deja o frumoasă tradiție. Prin susținerea Zilei Cămășii noastre, noi, membrele Comunității Femeilor Ucrainene din Moldova, dorim să onorăm valorile adevărate, autentice, ale ucrainenilor care locuiesc în Republica Moldova și contribuie la îmbogăţirea şi sprijinirea diversităţii culturale a Moldovei, precum și la educarea respectului fața de diversitatea şi tradiţiile cetățenilor Moldovei".

Președinte al Asociației Tineretului Ucrainian în Moldova "ZLAGODA", Dmitrii Lecarțev, a comunicat: "În această zi comunitatea ucraineană din Republica Moldova sărbătorește și promovează acest patrimoniu al neamului ucrainean - cămașa națională. Asemenea evenimente culturale își aduc aportul la educarea tinerilor și formarea sentimentului de mândrie, important pentru identificarea personală, dar și pentru identificarea cu Patria noastră, Republica Moldova.  Noi dorim să promovăm și să dezvoltăm valorile culturii noastre, pentru că acestea să fie cunoscute de către toți cetățenii Republicii Moldova. De asemenea, vrem să contribuim la consolidarea societății noastre și la armonizarea relațiilor dintre reprezentanții diferitelor etnii, care își doresc un viitor european și se implică în dezvoltarea statului nostru."

Ucrainenii de pretutindeni  serbează, în fiecare an, în a treia zi de joi din luna mai, Ziua Internațională a Cămășii (tradiţionale) Ucrainene (Deni Vişivanki), care este un simbol național al ucrainenilor. Ideea acţiunii este că ucrainenii în aceasta zi poartă  Vîșivanka, pentru a demonstra stima și admirația pentru tradițiile lor. Ziua cămășii tradiţionale ucrainene a fost sărbătorită pentru prima dată în urmă cu unsprezece ani, la iniţiativa unui grup de studenţi.

În această zi, în Ucraina, dar şi în ţările în care locuiesc etnici ucraineni, precum  România, Republica Moldova, Italia, Statele Unite ale Americii, Australia, Canada, Germania, Franţa, Turcia, și altele, se desfășoară activități de promovare a cămășii Vîșivanka, numită și Codul genetic al ucrainenilor.

 

 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.