print
Antreprenoriatul social se dezvoltă din granturi europene în stânga Nistrului
25.06.2019
1604

Produsele brutăriei sunt repartizate la magazinele din localitate la un preț rezonabil, iar angajații brutăriei pregătesc și prânzuri pe care le livrează bătrânilor în dificultate și singuri. Din banii oferiți, a fost dotată tehnic și cu ustensile brutăria și bucătăria pentru pregătirea prânzurilor.

Liubovi Guseinova, primara satului Butor, raionul Grigoriopol, povestește că în localitatea lor, comunitatea femeilor e atât de activă, încât toate funcțiile de conducere din sat au fost ocupate de femei. ,,Și toate se susțin una pe alta întru totul și, desigur, rezolvăm practic toate problemele satului”, spune primara.

Aceasta mai adaugă că ,,În sat avem peste 800 de persoane la pensie și toți au o vârstă înaintată. Și, din păcate, foarte des pleacă din viață, iar așa cum satul nostru este unul cu tradiții moldovenești, mereu există problema copturilor pentru ritualul de înmormântare. Am făcut un sondaj, am început să întrebăm și oamenii ne-au spus că ar vrea să existe astfel de servicii. În plus, ne-au spus că își doresc și copturi de casă, învârtite mai mici, pentru că cele pentru ritual sunt mari, dar să le facem mai mici, diferite chifle. Însă cel mai mult au întrebat despre plăcinte reci, aceasta e coptura noastră tradițională, o coptură care se face doar de sărbători”, afirmă mândră Liubovi Guseinova.

Violeta Nedorea, managerul de proiect spune că au rugat administrația localității să dea o listă a celor mai neajutorați bătrâni, cei care sunt singuri, nu au copii în sat și nu sunt în stare să-și pregătească prânzul. ,,În general, sunt persoane care au peste 80 de ani, care nu mai pot  găti, femei care sunt mai bolnave, iar bărbaților și mai mult le este greu să facă ceva. De 2-3 ori pe lună le asigurăm prânzul. Prânzul înseamnă: felul I, felul II, avem și dulciuri câteodată, totul depinde de veniturile pe care le-am avut în acea perioadă”, povestește Violeta Nedorea.

Grantul a fost acordat în cadrul pilonului Antreprenoriat social, parte a proiectului „Construim punți, depășim bariere”, realizat de către Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova, finanțat de către European Union in the Republic of Moldova și cofinanțat de Suedia Embassy of Sweden in Chisinau. 

 

 

 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.