print
10 lucruri din Portugalia care pot inspira Moldova: Iulia Neamțu
15.06.2016
1301

„De la portughezi ne putem inspira să pregătim bucate delicioase din pește, să respectăm mediul, oamenii și să fim mai simpli”, zice Iulia Neamțu.

Iulia Neamțu a povestit 10 lucruri din Portugalia care pot inspira Moldova:

10 lucruri din Portugalia

1. Gastronomia

Portughezii cunosc cel mai bine cum să pregătească bucatele din pește. Ei au o gamă largă de rețete culinare și știu cum să surprindă gurmanzii.

10 lucruri din Portugalia

2. Respectul

Aici toți te respectă, indiferent dacă ești la cumpărături, în transport public sau la școală. Portughezii respectă mediul înconjurător și oaspeții veniți în țara lor.

3. Mediul înconjurător

Chiar dacă este o țară mică, Portugalia îți pune la dispoziție o varietate de plaje, unde te poți odihni. Poți alege să mergi la munte să te relaxezi sau într-o pădure. Aici totul este diferit, dar bine aranjat și echilibrat.

10 lucruri din Portugalia

10 lucruri din Portugalia

4. Școala

Școala din Portugalia este total diferită față de școala din Republica Moldova. Tema pentru acasă se pregătește la școală, iar începând cu clasa a V-a, lecțiile sunt de 90 de minute. Curățenia și reparația este asigurată de instituția de învățământ, fără a implica elevii sau părinții. Lecția de sport se face afară, indiferent de anotimp.

10 lucruri din Portugalia

5. Specificul muzeelor

Aici muzeele sunt foarte interesante, deoarece se află pe malul oceanului, iar unele dintre ele îți permit să faci experimente cu obiectele din interior. 

10 lucruri din Portugalia

6. Monumente

În Portugalia monumentele reflectă istoria țării. Spre exemplu Podul 25 Aprilie a fost construit în numele revoluției care a oferit independență Portugaliei. Podul Vasco de Gama a fost construit în numele aventurierului care a descoperit teritorii noi. Pe lângă poduri sunt multe monumente în care sunt sculptate chipurile eroilor țării, acestea fiind amplasate la intersecțiile străzilor.

10 lucruri din Portugalia

7. Varietatea de animale și plante

Reptilele sunt la fel de multe și răspândite în Portugalia, precum furnicile în Moldova. E greu să te acomodezi cu ele, însă peste o perioadă nu îți mai faci griji ce ai sub picioare, deoarece ele nu sunt periculoase. Iar plantele pe care moldovenii le cresc în casă, în Portugalia cresc afară. 

10 lucruri din Portugalia

8. Specificul locuințelor

În satele din Portugalia casele seamănă între ele, având o arhitectură simplă. În ograda portughezilor poți vedea piscine, ceea ce este un lucru obișnuit pentru ei.

10 lucruri din Portugalia

9. Simplitatea 

Oamenii din Portugalia se îmbracă în primul rând comod, iar apoi se uită după tendințele modei. Acest lucru m-a motivat că trebuie să mă simt în primul rând bine cu mine.

10. Cea de-a 7-a minune

Nu toți oamenii cunosc că în Portugalia se află una dintre cele 7 minuni ale lumii, însă mulți știu că aici se găsesc cele mai frumoase peisaje, ce nu pot fi descrise prin cuvinte. Este o țară care are două grupuri de insule (Açores și Madeira), are cele mai frumoase plaje din Europa, cele mai impresionante sporturi acvatice și traiesc în cele mai fantastice locuri. 

10 lucruri din Portugalia

Foto: arhivă personală

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2019 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.