print
Diana Costaș: 10 lucruri din România care pot inspira Moldova
04.07.2016
1193

Am ales România și în special Bucureștiul, pentru că Bucureștiul este un oraș ce nu doarme niciodată, iar eu iubesc aglomerația. Am absolvit anul acesta masteratul și mă gândesc serios să aplic și la doctorat.

Diana Costas

Sunt în România de aproape 6 ani și nu cred că o să mă duc prea curând de aici. Ador România și încă descopăr locurile minunate pe care aceasta le are. România nu este perfectă, însă eu o iubesc pentru:

1. Politețea și amabilitatea

Românii sunt oameni foarte politicoși și amabili. În agitația de la metrou sau transportul public din fiecare zi, auzi doar „scuză-mă” sau „pardon”. Oamenii sunt prietenoși, respectuoși și bine crescuți. Te ajută cu mare drag să te orientezi în „spațiu” dacă te-ai pierdut sau dacă ai o problemă.

2. Deschiderea instituțiilor publice către cetățean

Instituțiile publice din România, atât de la nivel central, cât și de la nivel local, sunt transparente și mereu în serviciul cetățeanului. Dacă suni - ți se răspunde, dacă scrii o petiție – primești răspuns, dacă vrei să rezolvi ceva – rezolvi.

3. Numărul mare de burse acordat studenților

Universitățile de stat din România acordă în fiecare an un număr semnificativ de burse studenților, fiind multe locuri la buget. Totodată, în România există foarte multe oportunități de dezvoltare personală și profesională pentru studenți, de la cursuri sau training-uri, până la vizite de studiu gratuite în alte țări. Este foarte plăcut să fii student în România.

Diana Costas

Diana Costas

4. „Comisia de tăiat hârtii”

În februarie 2016, Guvernul României a venit cu ideea de a crea „Comisia de tăiat hârtii”, o inițiativă de debirocratizare a aparatului public. Primele rezultate au fost anunțate în iunie, un exemplu concret fiind situația cazierului judiciar (instituțiile publice nu vor mai cere cazierul de la cetățean, ci vor face rost de el direct de la unitățile specializate al MAI) sau eliminarea copiei legalizate acolo unde este se cere și originalul documentului, urmând ca autoritățile publice să certifice la ghișeu conformitatea acestuia.

5. Programul Prima Casă

Acest program vine în ajutorul tânărului în vederea achiziționării unei locuințe printr-un credit mai ieftin, fiind garantat de către stat în împrumutul acordat de către bancă, reușind astfel să aibă căsuța lui.

6. Metroul

Într-un oraș mare și aglomerat, metroul este esențial, deoarece te ajută să scurtezi timpul petrecut pe drum și să ajungi mai repede acasă sau la birou. Și da, metroul e locul unde probabil se citește cel mai mult!

7. Promovarea locurilor frumoase din țară

Transfăgărășanul - traversează cei mai înalți munți ai României, ajunge la altitudinea de 2042 m; Cazanele Dunării - locul unde Dunărea trece prin munții Carpați; Transalpina - drumul de dincolo de nori sau Sighișoara - unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa, centrul medieval fiind inclus în patrimoniul UNESCO – sunt doar câteva din obiectivele turistice din România care pur și simplu îți taie respirația! E suficientă o singură zi pentru a-ți „încărca bateriile” pentru întregul an.

Diana Costas

Diana Costas

8. Reducerile la transportul public pentru studenți

În România, studenții și elevii au 50% reducere la transportul în comun și la transportul feroviar, oferind astfel ocazia studenților de a merge mai des acasă, de a vedea locuri frumoase și de a descoperi România.

9. Facilitarea integrării cetățenilor străini din România

Cetățenii străini care vin în România au posibilitatea de a participa, dacă doresc, la diferite programe de integrare în societatea românească. Un astfel de exemplu este Centrul Multicultural My Place, care organizează cursuri, excursii, dar și anumite ateliere, iar Institutul Intercultural Timișoara implementează proiecte foarte interesante pentru migranți.

10.  Programul „Litoralul pentru toți”

Obiectivul acestui program este de a încuraja turismul în România, oferind pachete turistice mai ieftine în perioada extrasezonului, oferind astfel un imbold de a merge în vacanță tuturor”, povestește Diana Costaș pentru echipa Stiripozitive.eu.

Diana Costas

Foto: arhivă personală

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.