print
Alexandru Nartea, funcționarul de la UNICEF responsabil de 12 țări
08.11.2016
1483

Specialist în Monitorizare și Evaluare, Alexandru Nartea lucrează la UNICEF având obiectivul de a spori colectarea și utilizarea datelor cu privire la dezvoltarea, sănătatea și protecția copiilor, dar și evaluarea programelor implementate pentru o eficiență mai bună.

zdg

„Totul a pornit de la o ambiție pe când eram student la Universitatea de Stat din Moldova. Pe lângă orele de la facultate, frecventam suplimentar Colegiul Invizibil Moldova, o instituție care oferea pe acele timpuri un program de aprofundare a cunoștințelor, pentru studenții cu reușite excelente. În urma unui schimb de studenți și vizită de studiu în Suedia organizată de Colegiul Invizibil, i-am spus ferm unei profesoare de acolo că: „Vreau sa studiez la aceasta Universitate”. Ulterior printr-o bursă oferită de Institutul Suedez am învățat la Universitatea din Linkoping și am obținut masteratul în Relații Internaționale și Europene”, mărturisește Alexandru Nartea.

Mai târziu au urmat stagiuni și voluntariat în domeniul dezvoltării internaționale cu organizații în Italia și Tajikistan, dar și un alt masterat la Academia OSCE din Bishkek, Kirgizstan. Primul său job a fost la Organizația Internațională pentru Migrație în Moldova, iar după mai puțin de un an a obținut oferta de muncă la UNICEF.   

„Aveam 26 de ani, eram printre cei mai tineri funcționari internaționali și urma să plec pentru patru ani cu Oficiul UNICEF în Regatul Bhutan. O țară mică în Asia de Sud, puțin cunoscută, dar unică prin cultura și natura sa păstrata cu grijă și oameni cu valori morale demne de urmat. Este poporul care a propus înlocuirea „produsului intern brut” cu „fericirea umană” ca măsură a nivelului de dezvoltare și bunăstare a țărilor”, relatează specialistul de la UNICEF.

xfhb

În prezent UNICEF este mult mai inovativ în răspândirea mesajelor ca: metodele de prevenire și protecție împotriva virusului Zika sau în utilizarea platformelor digitale și rețelelor de socializare pentru implicarea copiilor și a tinerilor. La fel, utilizarea noilor date științifice care demonstrează importanța activă a părinților în procesul de învățare și dezvoltare în perioada preșcolară.

„10 ani de când am început a lucra la UNICEF, nu este o perioadă atât de lungă, dar fiind una din cele mai renumite organizații în domeniul copiilor, aceasta se adaptează ca să răspundă cât mai rapid noilor provocări, cum ar fi situația umanitară gravă a copiilor din Siria și Yemen, criza migranților și a copiilor migrați în Europa sau necesitățile urgente ale copiilor afectați de uraganul Matthew în Haiti”, spune Alexandru.

azeg

Este stabilit în Saint Lucia și are sub răspunderea sa și a Oficiului pe care îl reprezintă 12 țări sau teritorii dependente a Marii Britanii din grupul de insule care se află în Marea Caraibelor.

„Este interesant dar în același timp și destul de complicat să lucrezi cu 12 țări simultan (Anguilla, Antigua si Barbuda, Barbados, Dominica, Grenada, Montserat, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine Britanice, Sfântă Lucia, Sfântul Cristofor și Nevis, Sfântul Vincentiu și Grenadinele, Trinidad și Tobago), pentru că fiecare are structura sa guvernamentală și respectiv o mulțime de parteneri de colaborare cu legislații proprii și necesitați uneori similare, iar alteori diferite. Evident sunt des plecat în deplasări pe aceste insule în scop de serviciu și din acest motiv mai puțin timp acasă în Sfânta Lucia. Dar frumusețea acestor insule este de nedescris și este foarte motivant să revii de fiecare dată pe țărmurile scăldate în ape turcoaz și nisipuri fierbinți”, afirmă basarabeanul.

asegyt

Dreptul la identitate, la viață, la educație și dezvoltare sau dreptul de a fi protejați de violență și abuz sunt doar câteva drepturi esențiale care fac parte din Convenția cu privire la Drepturile Copiilor, cea mai ratificată convenție internațională, iar UNICEF este unica organizație cu rol de asistență tehnică și consiliere.

„Dat fiind amploarea fenomenului violenței și abuzului sexual față de copii atât în Caraibele de Est cât și peste tot în lume, UNICEF a lansat campania de informare „Break the Silence” (Sparge Tăcerea) pentru a sensibiliza populația și factorii de decizie în privința violenței și abuzului sexual, dar și pentru a preveni și răspunde acestui fenomen. Pe parcursul anilor, de asemenea, au fost lansate campanii pentru a promova alăptarea la sân a nou născuților și de vaccinare a copiilor”, spune Alexandru Nartea.

Face parte dintr-o organizație internațională cu oficii în 164 de țări, inclusiv în Republica Moldova și un colectiv de peste 12 000 de funcționari la nivel global. La fel, Alexandru mai beneficiază de privilegii și imunități care se acordă personalului acestei organizații.

seg

„Cea mai mare satisfacție de a munci la UNICEF e să știu că eforturile care le depun, contribuie la bunăstarea copiilor, și astfel, a viitorului nostru. Copilăria este perioada de formare și felul în care îngrijim de sănătatea, dezvoltarea și protecția copiilor la aceasta vârstă va asigura roadele de mai târziu”, povestește funcționarul Organizației Națiunilor Unite.

„Nu există doar o singură specialitate care să asigure un bilet spre succes”, afirmă Alexandru Nartea pentru cei care și-ar dori să activeze în acest domeniu. Dat fiind faptul că la UNICEF lucrează specialiști cu profil în psihologie, educație, sănătate, statistică, științe ale comunicării, IT sau drept, funcționarul spune că drumul spre un astfel de post poate fi unul lung și dificil. Important e ca fiecare să-și facă meseria bine și să-și dezvolte capacitățile astfel încât să fie mereu în timp cu necesitățile organizațiilor.

Așa dar: „Urmați-vă ambițiile!”

Autor: Cristina DUDUCIUC

Foto: Arhivă personală  

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.