print
Reconstituirea unei locuințe din perioada cucutenilor la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei
15.05.2014
2572

La Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, câţiva cercetători de aici împreună cu colegii de la Institutul Patrimoniuluil Cultural au reconstituit în curtea muzeului o locuință preistorică, care aparținea culturii cucuteni-tripolie. 

„În interiorul acestei locuinței noi vom amenaja, probabil, un altar, așa cum exista el și cum a fost descoperit în timpul săpăturilor; un cuptor pentru gătit și sigur câteva dintre vasele pictate, realizate cu mâna, dar care și astăzi încă mai provoacă nedumeriri sau uimire pentru cei care contemplează”, afirmă Dr. Ion Tentiuc, șeful sectorului Arheologie Antică a Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.

Ion_Tentiuc

Toată această muncă a precedat Ziua Internațională a Muzeelor. Iar Eugen Mistreanu, cercetător științific în arheologie ne-a zis că: „Sectorul de arheologie din cadrul muzeului respectiv a încercat și încearcă să expună publicului ceva inedit, ceva ce nu a mai fost, ceva ce nu s-a mai repetat în Republica Moldova, chiar. Noi am ales desigur unul dintre cele mai mici modele de case, pe care le aveau purtătorii aceste culturi arheologice. Casa respectivă are o dimensiune de 3 pe 4 metri.” și ne-a explicat etapele construcției acestei locuințe.

Eugen_Mistreanu

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.