print
„Struguraş” din Moldova aplaudat în Grecia
14.07.2014
5061

Zâmbete, feţe entuziasmate, licăriri vii în ochi şi strângeri prietenoase de mână au cuprins în acest început de lună oraşele greceşti Kolindros şi Aiginio. Festivalul Internaţional de Folclor a reunit în același loc unsprezece ţări: Grecia, Rusia,Turcia, Letonia, Republica Moldova, Polonia, Bulgaria, Ukraina, Ungaria, Austria și Suedia.

Festival_Folcloric_International

Prestația fiecărei ţări a fost urmărită cu mare atenție de spectatori. Ei au sorbit cu o deosebită plăcere evoluţia participanţilor și au admirat tradițiile și patrimoniul fiecărei națiuni exprimate prin dans. Dansatorii din Republica Moldova i-au încântat în special, generând o avalanşă de aplauze la sfârşitul prezentării.

Festival_Folcloric_International

„Ştiam că Republica Moldova are o cultură frumoasă, obiceiuri şi tradiţii elevate, dar în seara aceasta am înţeles că e o ţară extraordinară care se poate mândri cu oameni talentaţi cu adevărat”, spune Valentina Vinnicova, participanta din Rusia, care cântă în corul „Белая дача” de la Moscova, având 50 ani de activitate.

Festival_International_de_Folclor

Dansatoarele moldovence au avut priză la public, bucurându-se de o atenţie deosebită din partea spectatorilor.

„Am observat că moldovenii sunt foarte sociabili, mereu cu zâmbetul pe buze. Am impresia că e un popor foarte fericit, deoarece din privirea lor parcă izvorăşte energie pozitivă”, mărturisește Ferdinand Zisser din Austria.

Festival_International_de_Folclor

La festival au mai fost prezenţi moldoveni care au venit în Grecia să se odihnească. Pe fața lor observai cu ușurință mândria cu care admirau dansurile din patrimoniul naţional. Ei au fost alături de echipa de dansatori moldoveni pe tot parcursul festivalului.

Festival_de_Folclor_International

„Dansatorii din Republica Moldova s-au evidenţiat de ceilalţi atât prin costumele frumoase, cât şi prin tehnica dansurilor bine lucrate. M-au determinat să mă mândresc de naţionalitatea mea, cred că au reuşit să promoveze valorile naţionale la cel mai înalt nivel”, relatează Dumitriţa Moraru, elevă la Liceul „Spiru Haret”, Chişinău, care se odihnea în Grecia.

Echipa de dansatori a mai fost însoţită de Nicoleta Lupu, studentă la Facultatea de Drept, Universitatea de Stat din Moldova. „În opinia mea, acest Festivalul Internaţional de Folclor şi-a atins ţelul, deoarece între popoare, în aceste două zile s-a stabilit o relaţie sinceră de prietenie. Ea fiind vizibilă datorită pasiunii cu care au făcut schimb de contacte”, zice Nicoleta.

Text: Ana Șova | stagiară Stiripozitive.eu

Foto: Sakis Hasapetis

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.