print
Pictorul moldovean Petru Băţ la Grand Palais de pe Champ-Elysees
28.11.2012
5107

Rodica Socolov | Paris

Salonul artiştilor francezi din 2012 prezentă la expoziţia Artă în capitală de la Grand Palais lucrarea lui pictorului moldovean Petru Băţ Point Neuf, realizată cu trei ani în urmă.

În cadrul expoziţiei Artă în capitală de la Grand Palais, organizată între 27 noiembrie şi 2 decembrie 2012, concurează peste 600 de artişti din diferite ţări ale lumii.

Petru Băţ afirmă că prin Point Neuf a dorit să reunească „cel mai vechi pod construit peste Sena cu Panteonul şi cerul sacru al Parisului". Îndrăzneala de a picta mult-cunoscutul pod i-a venit pictorului moldovean în momentul în care, oprit pentru o reculegere a operelor de artă, admirate la una dintre expoziţiile vernisate la Louvre, prin geam văzu o vedere inedită.

Ideea a fost transpusă mai târziu cu multă migală în stilul lui George Seurat, care la sfârşitul secolului XIX a pus temelia unui nou curent artistic, a pointelismului. Deci, pentru realizare tabloul a fost creat prin aplicarea diferitelor nuanţe de culoare albastră în mii de puncte.

Artistul spune că punctul pentru el este „un simbol, care ne aminteşte că nimic în univers nu dispare, căci totul se transformă dintr-o formă în alta, totul este etern".

Fiind adept al pointelismului, Petru Băţ recurge la un melanj al naturii şi abstractului, al vieţii de fiecare zi şi a celei eterne.

Acolo unde se pune un punct pot fi puse multe altele până la infinit. Aceasta este o lecţie pe care am învăţat-o atunci când pentru prima oară la şcoală ni s-a vorbit despre teoria probabilităţii.

Noi am crezut că-i o glumă, asemeni celor care au râs de tabloul lui George Seurat O duminică de vară pe insula Grand Jatte la sfârşitul sec. XIX. Petru Băţ, însă, se vede că a recapitulat teoria probabilităţii. Stabilit la Paris din 2002, recunoaşte că a fost influenţat de tehnica neoimpresionistului.

Pentru a se realiza în occident Petru Băţ mânuieşte culori care nu aparţin realului. La realism recurge doar atunci când la Paris se încălzeşte şi pentru a se mai exersa şi a-şi continua cariera de artist pictorul desenează portrete pentru vizitatorii Parisului.

În restul timpului îl copleşesc imagini ireale şi amintiri de-acasă unde n-a mai fost de 10 ani şi nici nu ştie când ar putea să revină. La Paris Salonul artiştilor francezi îl găzduieşte din 2010. Anul trecut anume aici i-a fost conferită distincţia Toile d'Or. Lucrările artistului, însă, sunt expuse şi în alte galerii pariziene. 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.