print
Atelier de discuții on-line axat pe educația la distanță – provocări și soluții în Republica Moldova
07.05.2020
1231

Participanții la acest eveniment live, desfășurat la inițiativa Fundației Soros-Moldova, au analizat starea actuală în învățământul general din Republica Moldova, condițiile de organizare a învățământului la distanță și au propus soluții de eficientizare a acestui proces, din perspectiva imediată, medie și de lungă durată.

Atelierul de discuții on-line, moderat de către Alexandru Musteață, Director al Departamentului Buna Guvernare, Fundația Soros-Moldova, a debutat cu prezentarea studiului de politici educaționale: „Realizarea procesului educațional în condițiile izolării actorilor învățământului general”, realizat de către Sergiu Corlat, Universitatea Tehnică a Moldovei.

În prezentarea sa, autorul studiului a menționat faptul că „totul s-a întâmplat foarte repede, pe neașteptate, iar stresul simțit atunci când am trecut în mediul on-line a fost depășit. Suntem cu toții acum într-un regim de lucru mai mult sau mai puțin deja obișnuit pentru noi”. Referindu-se la modul în care au reacționat sistemele educaționale la această schimbare, „pentru că indiferent de nivelul de pregătire și de tehnologizare a societății”, Sergiu Corlat a observat că nici unul dintre sisteme nu a fost pregătit să facă o trecere imediată și totală în regim de funcționare on-line, însă au fost găsite soluții și oportunități.

Sistemul educațional a luat decizii prompte pentru a asigura continuitatea procesului educațional de la distanță, în contextual pandemiei, a subliniat Natalia Grîu, Secretar de Stat în domeniul Educației, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. 

„Educația on-line, digitalizarea va trece ca un fir roșu și ca o prioritate pentru a pregăti pentru viitor sistemul educațional în cazul unor asemenea șocuri, care ne-au pus în situația de a demonstra suficientă reziliență, înțelepciune și solidarizare”, a afirmat Natalia Grîu. 

Profesoara Liceului Teoretic din stul Doroțcaia, r. Dubăsari, Elena Grigoriev, a povestit despre experiența și provocările cu care se confruntă profesorii în această perioadă: „Noi din start am fost provocați să asimilăm rapid un proces absolut nou pentru noi, am întâmpinat dificultăți chiar de la inițierea procesului de educație la distanță”.

Cu o perspectivă din punct de vedere psihologic a venit Daniela Terzi-Barbăroșie: „Bunăstarea emoțională este cheia pentru performanța academică. Mă interesează bunăstarea psihologică a tuturor celor implicați în sistemul educațional, nu doar a elevilor, pentru că în această carantină oamenii nu și-au arătat punctele forte, dar din păcate punctele slabe”.

Cătălina Țurcanu, producătoarea rubricii „Resurse educaționale deschise” în cadrul emisiunii „Edutolk”, a specificat care este scopul emisiunii și principiul după care se conduce emisiunea: „Scopul emisiunii noastre este de a aduce mai multă claritate și instrumente utile pentru reforma educației, care să corespundă cerințelor secolului XXI. Principiul după care ne conducem este adaptarea la situațiile și necesitățile curente”.

Atelierul a fost încheiat cu declarațiile lui Andrei Braicov, Universitatea Tehnică a Moldovei, care a vorbit despre situația universităților la această etapă: „Constatăm că această situație de criză a consolidat întreaga societate, inclusiv comunitatea profesorilor, a generat un șir de inițiative bune pentru sistemul educațional general”.

Atelierul on-line de discuții axat pe educația la distanță în condiții de pandemie se înscrie în eforturile Comunității pentru o Educație de Calitate (COMpEC), creată cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.

COMpEC este o inițiativă a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare, ce își propune să consolideze o comunitate constituită din diverși actori societali, din sistemul educațional și din afara acestuia, pentru a găsi soluții aplicabile de creștere a calității educației.

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.