print
La Cristești, Nisporeni, apa a devenit un motiv de sărbătoare
21.03.2013
4593

Veronica Vladei | Stiripozitive.eu

În 2003 comuna Cristeşti a solicitat suportul Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare în crearea sistemului de aprovizionare cu apă potabilă, urmând ca în 2004, prin implicarea comunităţii şi a partenerilor elveţieni, sistemul să fie dat în exploatare. Acum localnicii din Cristeşti pot împărtăşi accesul la apă de calitate cu satul vecin, Bolţun.

Cristesti

„Oamenii sunt mulțumiți datorită faptului că avem apă, iar din 2004, de când sătenii consumă doar apă purificată, în școală nu s-au mai depistat nici un fel de epidemii care „bântuiau" anterior localitatea", spune Primarul de la Cristești, Alexei Secrieru. „Conducătorii proiectului ne-au întrebat din start dacă vom fi capabili să convingem lumea să se implice, pe parcurs toți au înțeles că ceea ce urmează să se întâmple e doar în folosul lor".

Cristesti

Ceea ce demult părea „un vis urban" pentru locuitorii comunei, a devenit în prezent o realitate.

Cristesti

„Înainte oamenii nu știau ce înseamnă de fapt „luxul" de a avea apă potabilă în propria ogradă, mărturiseşte Valeriu Șușov, Președintele Asociației Consumatorilor de Apă. „Acum economisesc timp și efort fizic, nu mai trebuie să alerge la fântânile din apropiere. Iar dacă înainte femeile își rodeau mâinile spălând la albituri, astăzi în timp ce mașina automată spală ele pot avea și alte ocupații. Astăzi în fiecare a doua gospodărie sunt băi, pe când la începuturi erau doar doi, trei oameni din localitate dispuneau de aceasta."

Cristesti

„Copiii din școală pot bea apă fără nici un risc", spune Svetlana Secrieru, Director adjunct pentru educație în școala comunei Cristești, raionul Nisporeni. „Deși înainte eram aprovizionați cu apă din alte surse, nu eram siguri de calitatea acesteia, acum știm că lucrătorii de la Asociația „Izvoare" au grijă de curățenia și puritatea apei", afirmă profesoara.

Cristesti

Satul Cristești își va împărți bucuria, în scurt timp, și cu satul vecin Bolțun, ai cărui locuitori așteaptă cu sufletul la gură „minunea".

Cristesti

„Apa dulce" ce vine de la trei izvoare situate în pădurea comunei, alimentează în prezent 407 gospodării, cinci instituții sociale și patru structuri economice.

Cristesti

Elveția reconfirmă angajamentul de a susține dezvoltarea sectorului apă și sanitație în Republica Moldova - Comunicat de presă al Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC) AICI.

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.