print
(Foto) Amintiri din copilărie cu Alexandru Bordian, Diana Musaelean, Ion Botnaru, Nelly Șargu, Oleg Tomșa, Stela Cudalb și Vadim Zgherea
30.12.2015
52

• Publicistul Alxandru BORDIAN într-o fotografie din copilărie, alături de mai mulți copii, el fiind în mijloc, cuprins din ambele părți.

„În copilarie credeam că sunt nemuritor. Probabil că semințele acestei credințe naive mi s-au înfiripat încă din clipele când am început sa citesc cărți despre zei și semizei. Mitologia era refugiul meu, ceva mai plin de viață decât realitatea mediocră. Apoi, o habă de vreme am fost în căutarea mantiei invizibile și a mașinii timpului. Îmi imaginam ce le-aș fi zis lui Napoleon, lui Alexandru Macedon sau Cleopatrei. Mantia invizibilă ar fi avut misiunea de a mă ajuta sa pătrund neobservat în fabrici de ciocolată. Când mama mi-a cumpărat prima bicicleta, nu mai jinduiam la mașini de teleportare. Cele doua roti micuțe mă teleportau la prietenii mei din mahala. Dorin, Marcel și Cristina erau mai grozavi decât Napoleon, Macedon sau Cleopatra”, afirmă Alexandru.

Alexandru_Bordian

 Jurnalista Diana MUSAELEAN, apare într-o poză din copilărie, pe o canapea, cu o floare în mână.

„Am avut o copilărie frumoasă, de fapt nu știu dacă aș putea să o definesc printr-un cuvânt! Am doar amintiri frumoase din copilărie, însă nu sunt persoana care își amintește cu nostalgie de trecut”, zice Diana.

Diana_Musaelean

 Ion BOTNARU, prezentatorul emisiunii UȘA la TV Moldova 1, povestește despre copilăria lui.

„Eram un copil neastâmpărat, mereu în căutare de ceva nou. Ziua întreagă alergam prin curte împreună cu alți copii, iar când stăteam încuiat în casă, nu le dădeam niciun moment de relaxare fratelui și surorii mai mari. Ascundeam lucrurile prin colțurile cele mai ascunse și apoi ei toți le căutau, în timp ce eu mă amuzam pe seama lor. După un timp, părinții s-au obișnuit cu sunetul farfuriilor stricate și nu trecea o zi fără ca eu să nu le fac vreo surpriză plăcută”, mărturisește Ion BOTNARU.

Ion_BOTNARU

 Jurnalista și blogerița, Nelly ȘARGU, zâmbește când povestește despre această fotografie de la grădiniță, în care apare dansând, alături de prietenii ei.

„Era un matineu de Anul Nou și eram prin clasa a 4-a. Eu, împreună cu Elvira și Dan, colegii cu care prieteneam cel mai bine, am alcătuit un dans după piesa „Moșule ce tânăr ești” a trupei Andre. Am lucrat săptâmâni întregi, în fiecare zi, pentru a face un dans frumos. Acesta a fost, probabil, primul meu „proiect serios”. Am dansat la matineu și am fost cei mai tari! Am dus la bun sfârșit ceva foarte important pentru mine la acea vârstă și eram cu adevărat fericită. Încă câteva zile după acest matineu ne simțeam vedetele clasei”, spune Nelly.

Nelly_Sargu

 Vadim ZGHEREA, jurnalist la Kankan.md, a relatat o situație din copilărie, pe care acum și-o amintește zâmbind.

O amintire la care râd mereu, ar fi putut să mă lasă cu o cicatrice pe viață. Am căzut de pe tanc, la modul cel mai serios. În Cahul, de unde sunt eu, este un monument cu un tanc, dedicat unuia dintre războaiele mondiale. Odată, cu gașca de prieteni din copilărie am mers cu bicicletele până acolo, ca să mai găsim aventuri, cel mai probabil.

Am urcat pe acel tanc, am stat cât am stat, iar la coborâre eu m-oi fi împiedicat de o pietricică de la baza monumentului și m-am cam lipit de pământ. Mare mi-a fost norocul că n-a fost căzătura zdravănă și nu am avut comoție. Dar necazul nu vine singur, așa că mâna dreaptă mi-a fost puțin cam inactivă câteva zile, dar eu a doua zi aveam examen de absolvire a școlii de muzică, la Solfeggio, unde trebuie să cânt la pian. M-am descurcat, din fericire, doar cu mâna stângă și am luat nota 9.

Ce-i drept, eram pe jumătate de față julit, iar ca să nu arăt chiar ca dracu', mama m-a machiat cât de cât și puteam ieși în lume. Am vrut s-o mint la început pe mama, căci i-am spus că am căzut de pe bicicletă. „Cine cade în halul ăsta de pe bicicletă, măi, Vadim?”, mi-a spus. Nu mai am nicio cicatrice, dar când mă văd cu prietenii cu care am fost atunci „la tanc”, mereu râdem. N-am mai călcat pe acolo demult”, povestește Vadim.

Vadim_ZGHEREA

• Stela CUDALB, care activează în cadrul Fundației Est-Europene, își amintește cu drag despre această fotografie din copilărie, în care a pozat alături de verișoara ei.

„Amintirea copilăriei mele este nemijlocit legată de persoanele dragi mie, eram 7 verișori uniți și porecliți „dăscălașii”, fiindcă eram nepoții „dascălului” din sat. Și această poză e reprezentativă perioadei în care am copilărit eu, ea are și o istorie în spate. Fiind în proces de joacă în curtea grădinei, am fost deranjați pentru stilizarea momentului. Eu o consider haioasă și îmi este dragă, fiindcă am doar 3 fotografii din perioada respectivă. E o poză alb-negru care nu neapărat are menirea de a transmite confortul perioadei, dar mereu îmi desenează zâmbet ori de câte ori o privesc. Și de un lucru sunt sigură că amintirea despre copilarie nu ți-o poate șterge nimeni, mai ales dacă o ai imprimată în poze”, zice Stela.

Stela_Cudalb

• Oleg TOMȘA, jurnalist la Radio Moldova Tineret, povestește despre Moș Crăciunul din copilărie și de acum.

„Această fotografie a fost făcută când eram prea mic să-mi amintesc ceva, dar este evident că Moșul era un erou pentru mine. Credeam în Moș Crăciun și îl așteptam în fiecare an cu daruri scumpe și greu de găsit. Peste câțiva ani, am încetat să mai cred în el ca să ajung acum să cred iar. Azi știu că Moș Crăciun există în fiecare din noi”, explică Oleg.

Oleg_Tomsa

Foto: Arhivele personale ale protagoniștilor

Episodul 1 al serialului „Amintiri din copilărie”

Episodul 2 al serialului „Amintiri din copilărie”

Episodul 3 al serialului „Amintiri din copilărie”

Episodul 4 al serialului „Amintiri din copilărie”

- Episodul 5 al serialului „Amintiri din copilărie”

- Episodul 6 al serialului „Amintiri din copilărie”

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.