print
(Video) Schimbarea pozitivă începe cu Școala Sustenabilității
09.08.2016
1169

Echipa Stiripozitive.eu a aflat mai multe despre cele 5 HUB-uri din cadrul Școlii Sustenabilității:

HUB 1: „Plastic Reciclat Fantastic”, Radu Ion (România)

Inițiativa se înscrie în domeniul ecologiei și presupune crearea unui echipament pentru prelucrarea și reciclarea deșeurilor din masă plastică. Este un echipament ușor de confecționat, care poate fi utilizat de către orșicine, chiar și la domiciliu.

- În ce constă echipamentul pentru reciclarea masei plastice?

- Pentru început, vom pune accent mai mult pe procesul de pregătire a materiei prime, și anume: colectarea, sortarea, fărâmițarea și spălarea plasticului. Astfel, vom construi un utilaj de fărâmițare a plasticului, un utilaj pentru spălarea fulgilor rezultați în urma fărâmițării, și câteva prese pentru a începe realizarea unor obiecte mai simple. De asemenea, în tot acest timp, vom proiecta și realiza utilaje de injectare și extrudare a plasticului, precum și un cuptor cu diferite matrițe pentru a transforma fulgii de plastic în semifabricate, și ulterior, în produse finite.

- Poate fi confecționat de orișicine sau necesită cunoștințe și instrumente speciale?

- Aceste utilaje pot fi confecționate de persoanele care au cunoștințe tehnice generale, care au o pasiune față de procesul de reciclare, și desigur, sunt necesare unele dispozitive speciale.

- Cât timp necesită acest proces?

- Procesul de reciclare a plasticului este unul destul de complicat. Începând cu faza de colectare-sortare și până la obținerea produsului final sunt o mulțime de procese: sortarea tip la tip, culoare la culoare, fărâmițarea, spălarea, atingerea unor temperaturi înalte în cuptoare, debitarea surplusului de material, finalizarea etc.

HUB 2: „Consumăm Responsabil”, Irina Zuza (Olanda)

Inițiativa se înscrie în domeniul sănătății publice și are ca scop prevenirea irosirii alimentelor, prin colectarea surplusului de produse de la agenții economici din industria alimentară. Astfel ne propunem să susținem familiile social vulnerabile.

- În ce constă această inițiativă? Ce intenționați să faceți? 

- Inițiativa reprezintă un proiect de solidaritate socială ce are drept scop punerea bazei unei prime bănci de alimente din Republica Moldova. Fiind eficient utilizat în țările europene, acest mecanism presupune colectarea surplusului de produse alimentare de la agenții economici din acest domeniu, și redistribuirea lor către clasele sociale financiar dezavantajate (familii social vulnerabile, case de copii, bătrâni etc.) Drept rezultat, populația va avea acces la o dieta echilibrată, iar irosirea alimentelor comestibile este redusă considerabil.

 Agenții economici vor fi cei care vor decide ce cantitate de alimente reprezintă un surplus. În continuare, alimentele vor fi verificate, conform normelor, pentru a asigura comestibilitatea acestora. În perspectivă, credem, și sperăm că agenții economici se vor mobiliza și vor contribui la eficacitatea acestui mecanism, fiind ei însuși motivați să doneze, dar nu să arunce surplusul de alimente.

- Din păcate, în țara noastră sunt multe familii care au nevoie de ajutor. Cum vor fi selectate familiile beneficiare?

- Familiile și instituțiile beneficiare, vor fi selectate în baza unor anchete sociale. În dependență de gravitatea cazurilor, prioritate li se va acorda celor ce duc o acută lipsă de hrană. Sperăm să ajutăm, treptat, un număr cât mai mare de persoane, însă aceasta depinde și de contribuția agenților economici.

HUB 3: „Torbița ECO”, Ana-Maria Eftodi și Dorina Baltag (Franța/Olanda)

Inițiativa se înscrie în domeniul ecologiei și a antreprenoriatului social și are ca scop reducerea utilizării exorbitante a sacoșelor din plastic care sunt produse greu de reciclat. Propunem confecționarea „torbițelor eco” prin reutilizarea materialelor textile. 

- Ce „arme” veți aplica pentru a motiva oamenii din Republica Moldova să utilizeze „Torbița ECO”?

- Să aplici conceptul sustenabilității în viața cotidiană nu este ușor. „Arma” noastră secretă, dacă doriți, este comunicarea. Ne propunem o strategie de promovare a torbițelor pe câteva nivele. Unul dintre ele fiind desfășurarea unei campanie de informare despre daunele cauzate de sacoșele din plastic și despre beneficiile utilizării torbițelor eco. Noi am observat, la diverse evenimente și festivaluri, că sunt persoane care deja au schimbat punga de plastic pe torbiță, deci un nivel de motivație deja există.

- Mulți oameni din Republica Moldova au obiceiul să colecteze pungi din plastic și să depoziteze în ele totul, de la alimente până la papuci. Ce trebuie să cunoască ei la acest capitol și cum pot fi înlocuite aceste pungi de plastic?

- Torbițele din material textil sunt un accesoriu extrem de versatil și pot fi utilizate în orice situație, fie vorba de mersul la cumpărături sau o plimbare prin parc. Sunt durabile și, cel mai important, re-utilizabile. În loc să mergi de fiecare dată la magazin și să plătești bani pentru punga de plastic pe care o vei utiliza maxim de două, trei ori, aruncând-o apoi la gunoi, poți opta pentru o torbiță textilă pe care o poți reutiliza mult timp. Dacă adăugăm în ecuație și faptul că pungile de plastic nu sunt biodegradabile, necesită cheltuieli exorbitante pentru reciclare, sunt responsabile pentru moartea unui număr mare de animale și păsări, emit substanțe toxice în procesul îndelungat al degradării naturale, obținem un tablou clar în vederea importanței înlocuirii pungilor de plastic cu cele din material reciclabil și ecologic.

- Cum credeți, de cât timp va fi nevoie pentru ca o parte din cetățeni să înțeleagă și să înlocuiască sacoșele din plastic cu „torbițele eco”?

- Nu putem prezice un termen exact, pentru că orice schimbare necesită timp pentru a fi asimilată și acceptată. E important să înțelegem că uneori cea mai bună decizie pe care o putem lua este ieșirea din zona de confort și adoptarea unor obiceiuri noi, mai ales dacă acestea sunt benefice pentru societate și mediul înconjurător. Cum am menționat deja, ne bucură faptul că tot mai multe persoane din Republica Moldova aleg torbițele textile în defavoarea pungilor de plastic, fapt care ne face să credem că schimbările pozitive în acest sens nu vor întârzia să apară.

- Cine va confecționa aceste torbițe, și de unde vor putea fi procurate?

- Școala Sustenabilității, pe lângă cursuri, propune și ore de lucru în laborator, unde, împreună cu echipa formată vom dezvolta bazele unei afaceri sociale și vom decide planul de acțiune care vizează toate aspectele tehnice ce țin de confecționarea și distribuirea torbițelor. Despre aceasta, vă povestim imediat după finalizarea școlii.

HUB 4: „Reflectăm-Protejăm-Salvăm”, Ion Braga (Estonia)

Inițiativa se înscrie în domeniul securității publice și a antreprenoriatului social. Prin confecționarea elementelor reflectorizante pentru haine, în formă de accesorii, îi vom face vizibili pe participanții la trafic. Astfel, dorim să micșorăm riscul accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor.

- Cum a apărut această idee? 

- De multe ori am rămas profund întristați de numărul mare a accidentelor rutiere în care sunt implicați copii și tineri. Acestea distrug viața multor familii în țara noastră. În Estonia este încurajată pe larg utilizarea reflectorizantelor, prin intermediul campaniilor media și a diferitor inițiative ale autorităților. Este o soluție simplă și practică, pe drept considerată cea mai simplă asigurare a vieții. Reflectorizantul permite, pe timp de noapte, ca pietonul să fie observat la o distanţă de până la 300 de metri de către şofer. În mod obişnuit, un şofer poate să observe un pieton la o distanţă de doar 40 de metri. Grație suportului partenerilor din Estonia, în ultimii ani, în Republica Moldova au fost expediate mii de reflectorizante. Ar fi mult mai comod și eficient dacă reflectorizantele s-ar produce și în Republica Moldova.

Reflectorizantele, ca accesorii, sunt pe larg utilizate în Țările Nordice. Finlanda a fost prima țară care a introdus această practică. Multe companii din domeniul vestimentar, aplică elemente reflectorizante în timpul confecționării hainelor. În special la hainele pentru sport și cele pentru copii. Reflectorizantele pentru haine reprezintă o necesitate actuală. Pietonii trebuie să fie la fel de responsabili ca și șoferii. Cum șoferii sunt obligați să poarte centura de siguranță, la fel și pietonii trebuie să poarte reflectorizante la haine.

- Cine vor produce aceste accesorii?

- Reflectorizantele pot fi confecționate în condiții casnice. Tot ce este necesar constă în materialul reflectorizant și ingeniozitatea persoanei. Acum doi ani, copiii din clasele primare ale unei școli din Estonia au donat reflectorizante, făcute de ei înșiși, pentru copii din Republica Moldova. Este simplu să confecționezi un reflectorizant. Planificăm totuși să producem o gamă largă de reflectorizante, iar pentru aceasta este necesară implicarea micilor antreprenori.

HUB 5: „Hârtia 2RE: REciclată&REutilizată”, Oleg Chicu (Moldova/Italia)

Inițiativa se înscrie în domeniul ecologiei. Scopul este de a instala tomberoane specializatepentru hârtie. Prin aceasta, propunem colectarea și reciclarea deșeurilor din hârtie și carton, precum și reutilizarea acestor metode creative, cu minim de resurse financiare.

- Unde vor fi instalate tomberoanele pentru colectarea hârtiei?

- Tomberoanele pentru colectarea hârtiei și a cartonului vor fi instalate la ieșirea din instituțiile de învățământ și entităților publice care vor accepta propunerea de a colecta hârtia pe care ei, normal, ar arunca-o.

În primul rând, ele vor fi plasate într-un loc accesibil pentru toți cei ce desfășoară o activitate în zonă. În al doilea rând, tomberonul trebuie plasat într-un loc ce permite supravegherea, măcar și periodic, de către un funcționar al instituției respective. În așa mod, pot fi prevenite anumite accidente neplăcute: aruncarea altor tipuri de deșeuri, furturi, vandalizări etc. De asemenea, în cazul în care cantitatea de hârtie nu este prea mare, pot fi utilizate, pentru colectare, cutii mari sau mini-tomberoane ce pot fi plasate într-o încăpere liberă. Astfel, cutiile sau mini-tomberoanele pot fi transportate cu ajutorul unui cărucior până la camion.

- Care sunt pașii care trebuie urmați pentru a recicla hârtia și pentru a-i oferi o nouă viață și utilitate?

Colectarea;

Transportarea la depozit;

Sortarea și verificarea;

- Presarea sub forma unui cub;

- Încărcarea și transportarea la fabrica de reciclare sau la un intermediar;

- Reciclarea propriu-zisă la fabrică;

Reutilizarea hârtiei produse sub diferite forme.

Scopul inițiativei este în primul rând acela de a organiza colectarea și transportarea hârtiei către fabrica cea mai apropiată din România, sau către un intermediar de la noi din țară. Construcția unei fabrici de reciclare la noi în țară reprezintă un proiect grandios și nu suntem în stare să ne asumăm așa inițiative. Însă, chiar și datorită numai colectării unei anumite cantități de hârtie, putem aduce mediului înconjurător un alt aspect, diminuăm substanțele nocive ce pătrund în sol și obținem un anumit profit. O parte din banii acumulați, în urma vânzărilor, vor fi reinvestiți pentru a mări raza și capacitatea activității, iar o parte va fi utilizată pentru procurarea și plantarea puieților pe terenurile destinate împăduririi. Hârtia care ajunge la fabrica de reciclare, după un lung proces tehnic, este reutilizată pentru editarea diferitor publicații, confecționarea ambalajelor din carton, realizarea unor produse pentru construcții etc.

***

Programului de Granturi Diaspora Engagement Hub, realizat cu sprijinul financiar al Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației (OIM), misiunea din Moldova și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC).

Pentru mai multe detalii, accesați pagina de Facebook a Școlii Sustenabilității.

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.