print
Cercetătoare științifică Alina Trofim povestește despre echilibrul dintre știință și poezie
23.12.2019
3110

În copilărie își dorea să devină un medic pentru a salva viețile oamenilor, însă drumurile au dus spre altceva, dar nu mai puțin important.

 „După Bacalaureat mi-am dat seama că de visul acesta trebuie să mă despart. Mi-am ales atunci facultatea de biologie și chimie de la Universitatea de Stat din Tiraspol, care are înclinație pedagogică. Așa s-a început treapta de creare a profesorului din mine. Eram o elevă, cum zicea profesoara mea de chimie Eugenia Melentiev, îndrăzneață, învățam și mă străduiam să răspund.  Cu timpul, după ce m-am căsătorit, eram mamă la 2 copii, am făcut masteratul și în loc să mă încadrez în câmpul muncii am ales să fac teza de doctor într-un domeniu care mă interesa și anume cel ecologic. M-am ocupat cu epurarea apelor, studiul microorganismelor, am elaborat metode de epurare și cu puțin în urmă, în 2013, mi-am susținut teza de doctor în ecologie. În așa mod am început să ajut râul Cogâlnic, care trece prin orașul Cimișlia, de unde sunt originară. Am epurat apele lui, am studiat microorganismele din el, am aflat ce sunt algele și ele mi-au plăcut enorm. Noi trecem pe lângă apă verde și ne gândim ce murdar e, pe când eu mă uitam la apele celea și ziceam ce frumusețe de microorganisme”.

Alina Trofim le vorbește studenților și elevilor cu multă dăruire și pasiune despre biologie, despre știință, fapt care denotă vocația de a fi profesor, de  a transmite cunoștințele mai departe.

„Fac ceea ce îmi place, mi-a dat Domnul posibilitatea ca pe parcursul vieții să fac numai ceea ce îmi place și mie enorm îmi place să mă ocup cu microorganismele. Eu le creez mediu de dezvoltare ca să le placă, apoi contribui prin niște substanțe creșterea lor masivă, încerc să le implementez în agricultură, medicină, în domeniul cosmetologiei și fiecare reușită mă bucură”, ne povestește Alina Trofim.

Ce a fost mai întâi - știința sau poezia? Cum reușește să cultive dragostea față de mediu și știință elevilor și studenților? Răspunsul la aceste întrebări le puteți afla în interviul video.

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.