print
Mariana Toacă: „Un jurnalist profesionist lucrează în favoarea societății, nu pentru favoruri proprii”
20.04.2020
2007

- Care a fost reacţia dumneavoastră când aţi aflat că se închid toate instituţiile de învăţământ pe o anumită perioadă din cauza pandemiei COVID-19?

- Odată cu instaurarea pandemiei de coronavirus în țară, Universitatea de Stat din Moldova a luat decizia de a organiza studii la distanță, consider că a fost o decizie corectă, odată ce la universitate sunt persoane care sunt în grupul de risc, dar și pentru a nu expune studenții și profesorii. Am fost sigură că administrația instituției va lua o decizie corectă, suntem o instituție cu ani de experiență la activ și cu o înaltă cultură comportamentală.

- Ce deosebește Facultatea Jurnalism și Știinţe ale Comunicării (FJȘC) de alte facultăţi?

- Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării este cu un pas înaintea tuturor, deoarece tot ce se face la facultate se vede „pe sticlă”: schimbările pe care le facem, evenimentele pe care le organizăm, deciziile pe care le luăm sunt imediat reflectate în mass-media de către studenții și absolvenții noștri. Întotdeauna am învățat studenții să spună adevărul să fie echidistanți, să fie corecți cu oamenii și ei încep prin a aplica aceste reguli de pe băncile facultății.

- Care sunt avantajele și dezavantajele învăţământului la distanţă, după părerea dumneavoastră?

- În primul rând, pentru a organiza învățământ de calitate la distanță trebuie să ne mobilizăm și să punem cea mai importantă întrebare. Ce ar fi mai util, comod și accesibil studenților? Deoarece nu oricare modalitate de interacțiune cu studenții este și în folosul lor, fiecare profesor trebuie să găsească modalitatea potrivită pentru disciplina pe care o predă, or, scopul nostru e să reușim să organizăm în așa fel studiile ca studenții să finalizeze semestrul cu temele învățate. Pe de altă parte, în situația de astăzi, comunicarea cu studenții și păstrarea ritmului obișnuit este o necesitate care ar exclude din viața tinerilor stările de panică, depresie, anxietate.

- Luând în consideraţie faptul că studenţii Facultăţii de Jurnalism și Știinţe ale Comunicării sunt obișnuiţi să fie „pe teren”, cum se descurcă acum în faţa calculatoarelor?

- În această perioadă studenții Facultății de Jurnalism sunt pe teren și la propriu și la figurat , ei mereu au fost activi, lucrează cu sursele, se documentează, fac materiale jurnalistice care permit interacțiunea cu sursa prin intermediul conferințelor video, apelurilor telefonice, mesajelor, unii dintre ei, sunt pe prima linie și transmit de pe teren știri de ultima oră, dând dovadă de profesionalism, curaj și spirit civic.

- Care este definiţia unui jurnalist profesionist, în viziunea dumneavoastră?

- Un jurnalist profesionist lucrează în favoarea societății, nu pentru favoruri proprii, respectă oamenii, ia decizii cu înțelepciune și nu-și pierde demnitatea pentru nimic în lume.

- Ce sfaturi aveţi pentru studenţi în această perioadă?

- Să nu-și piardă curajul și optimismul, omenirea a trecut prin diferite încercări, a venit și timpul nostru să ne demonstrăm că suntem suficient de inteligenți , capabili și puternici ca să depășim această perioadă tensionată în contextul crizei globale.

- De ce elevii care finalizează anul acesta liceul ar trebui să aleagă să-și continuie studiile la FJȘC?

- Nu toți cei care finalizează studiile liceale sunt suficient de buni și capabili să facă o astfel de facultate, dar eu îi îndemn pe elevii care sunt perseverenți și interesați să facă studii interesante și de calitate în cadrul unei facultăți și universități de prestigiu, să-și încerce norocul la Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova.

Zinaida Capațină

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.