print
Augustina Şiman – tânăra inovatoare în arta Republicii Moldova
28.07.2014
4206

Augustina Şiman a descoperit, încă în copilărie, dorinţa imensă de a crea. Un imbold în apariţia acestei pasiuni au fost şi lecturile de vară pe care mulţi elevi le ocolesc, iar acum nu-şi poate imagina nici o zi petrecută fără lectură sau scris.

„Cred că pasiunea pentru poezie şi literatură a existat întotdeauna în mine doar că într-o formă diferită. Iniţial, în copilărie, era vorba despre o mare sensibilitate – care odată cu anii s-a metamorfozat, a crescut în pasiune. Prima poezie am scirs-o la vârsta de 7 ani, era o strofă mică, dar un motiv de mare mândrie – am descoperit rimele înainte de a înţelege, de fapt, că se numesc „rime”. În clasa a treia deja aveam prima poezie publicată în revista liceului Prometeu”, spune Augustina Șiman.

A lansat 3 cărți, o carte tradiţională cu prefaţa semnată de academicianul Mihai Cimpoi, a lansat prima carte audio din Republica Moldova, primul videoclip literar din Republica Moldova şi din România, a scris numeroase publicaţii în revistele literare de la noi şi de peste Prut etc. Iar în sfârşit, tânără ambiţioasă şi perseverantă a fost luată în serios de către publicul larg.

Când vine vorba de creație, izvoarele de inspiraţie ale Augustinei sunt foarte vaste. Ea încearcă să exploreze lumea altfel. Aşa cum doar puţinii oameni o pot observa, căci până şi cel mai neînsemnat detaliu are un farmec aparte.

Augustina_Siman

„Cred că mă inspiră mult femeia. Femeia care se înalţă pe tocuri de fiecare dată când e frântă, înălţându-şi şi sufletul pe câţiva centimetri. Femeia care e începutul la toate, care e geneza celor mai tulburătoare iubiri şi a celei mai profunde linişti. Mă inspiră mult şi sentimentul de iubire, ori iubirea e cea mai sigură cale către tine însuţi, iubind te descoperi şi redescoperi – de fiecare dată. Doar iubind eşti ceea ce a plăsmuit Dumnezeu iniţial din tine. Într-un final, mă inspiră viaţa! Viaţa cu toate urcuşurile şi coborâşurile sale, pe care o văd şi o înţeleg mult mai clar cu mâinile – când seara se aude în casă doar zgomotul tastaturii lovite în grabă de degete”, povestește Augustina.

Augustina Şiman a fost cea care a contribuit esenţial la dezvoltarea poeziei din Republica Moldova. Ea a fost cea care a lansat primul audiobook, iar apoi primul videoclip literar, „Parfumul”. Este primul videoclip de acest gen în România şi Republica Moldova.

În cartea audio, fiecare din cele 6 texte sunt cele mai sincere bucăţi din mine care au putut fi auzite. Acum, graţie videoclipului, o părticică din cele 6 - „Parfumul” poate fi şi vizualizată, şi noua modalitate de percepere a literaturii a fost primită excepţional de bine de cititori şi de publicul larg. Noua dimensiune literară e genială inclusiv prin faptul că depăşeşte ca destinatar cititorul tradiţional, fiindcă poate fi „accesată” şi de persoane care citesc mai rar sau poate chiar deloc - literatura câştigând teren într-un final”, spune scriitoarea.

Augustina_Siman

Augustina a dat câteva sfaturi preţioase pentru tinerii scriitori, care sunt abia la început de drum. „Să fiți plini de curaj! E important să ştiți că nu e un domeniu în care vă aşteaptă cineva cu braţele deschise, e nevoie de foarte multă muncă şi răbdare. Să nu vă fie frică de critici şi să scriți cu sinceritate, şi cu pasiune. Să răscoliți cu fiecare cuvânţel şi frază tot mai adânc în voi şi să nu ratați niciodată inspiraţia – indiferent de momentul în care ar veni: seara târziu, în stradă, în timp ce luați prânzul în oraş. Uneori în cele mai nepotrivite împrejurări apar cele mai bune lucrări. Şi indiferent de cât de mult nu veți scrie – să nu uitați niciodată să citiți, să nu cădeți pradă unui snobism eronat că „cel ce scrie nu are nevoie să citească”, fiindcă cel ce scrie trebuie să citească dublu faţă de o persoană obişnuită”, mărturisește Augustina Șima.

Felicia Plămădeală | stagiară Stiripozitive.eu

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.