print
Cathérine de Caraman visează să ajungă cea mai bună pianistă din lume
05.01.2017
2536

Cathérine de Caraman, micuța pianistă de doar șapte ani a povestit și echipei Stiripozitive despre talentul și visul de a deveni cea mai bună pianistă din lume. În noiembrie, 2016 fetița a fost prima persoană din familia Caraman care a primit cetățenie franceză, iar pentru asta a trebuit să-i fie schimbat prenumele Ecaterina în Cathérine:

ghjk

„Eu m-am născut în familia unde practic toți cântau la diferite instrumente muzicale”

Stră-străbunica mea – Contesă Franceză a fost o pianistă renumită la Paris; bunica mea – cânta la acordeon și pian, fiind și profesoară de muzică; tata la chitară și pian; buneii mei – cântau la baian. La vârstă de patru ani bunica mea a chemat la noi în ospeție câteva prietene - profesoare de pian, care mi-au organizat un fel de examen, m-au impus să cânt în glas diferite note la pian. După care au spus toți că eu niciodată nu voi cânta la pian, că nu am calități necesare. Pentru mine acel examen a fost o zi – în care eu în loc să uit de pianul, am hotărât că am să fac totul posibil ca să devin pianistă renumită și ca într-o zi doamnele cele să ceară scuze cuvintele rostite.

fghjk

„La vârsta de cinci ani am început să mă îndrăgostesc de pian”

Pe deplin m-am îndrăgostit de muzica de pian, atunci când tata la rugămintea mea, la vârsta de cinci ani, m-a adus în Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, la profesarea dna Larisa Jar, care pas-cu pasul, mă face să devin o pianistă adevărată.

Am început să cânt la pian la cinci ani, de atunci mă exersez la pian zilnic – o oră cu profesoara în liceu, și două, trei ore acasă. Vecini noștri, din păcate, nu iubesc muzica de pian, care ani de zile făceau zgomot - lucrări de reparație special în orele când eu cât la pian. Vecinii mi-a permis să cânt zilnic de la ora 16.00, două, trei ore. De când am pianul propriu acasă vecinii noștri fac totul posibil ca să mă încurce să mă exersez, special bat în perete, pun muzică tare etc. Ne-am adresat cu plângeri la administrația casei de locuit și la poliție, la nimeni nu-i pasă, nimeni nu înțelege ca pentru exersarea la pian – am nevoie de liniște.

e4r5678

„Pentru mine – pianul este pasiunea mea, prietenul meu cel mai apropiat, care mă ajută să mă realizez, să arăt tot ce am în suflet”

Pot să uit să mănânc, dar niciodată n-am să uit să cânt zilnic la pian. Când interpretez o melodie – simt parcă discut cu pianul, prin intermediul notelor.

La începutul anului 2016 – într-un reportaj la un post de televiziune, luând în vedere vârsta mea, fără ca eu să știe, m-au numit în glumă „Micul Mozart din Moldova”, care câștigă premii după premii. La acel moment aveam doar câteva participări reușite la concursuri naționale, unde am devenim laureată. Profesoara mea de pian – dna Larisa Jar, care este șefă de catedră pian în Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, după ce a privit reportajul a spus: „Nu este pe meritul meu să fiu numită așa – „Micul Mozart de Moldova”.

ghjk

A trecut un an, în care am câștigat două concursuri internaționale de pian, am cântat pe marele scene ale Conservatorului din Paris, Nice – din Franța, la Sala cu Orgă, Filarmonicii Naționale, Palatului Republicii – din Moldova. Am cântat în direct la mai multe emisiune de la posturile TV din țară.

Pe data de 25 septembrie 2016, de la stră-străbunica mea - am moștenit oficial și am fost înălțată în titlul nobil de Contesă Cathérine Caraman, unde istoricul familiei noastre a început în anii 1280 în provinciei Provance din Sudul Franței și pe parcursul său istoric a avut numai contese și ducese ale Franței și a Regatului Belgiei.

fghjk

Recent, pe 12 decembrie 2016, am cântat la pian la Concertul Regal – eveniment de omagiere a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României, unde am făcut cunoștință cu Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare a României Margareta și cu Principele Radu.

Pe 27 ianuarie 2017, în Sala Mare a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, eu voi deschide Concertul dedicat marelui compozitor A. Mozart, unde voi fi îmbrăcată în costumul din epoca compozitorului – ca micul Mozart și voi cânta piesele lui.

Pentru mine, asemenea nume este o mare cinste și o mare responsabilitate, fiindcă toți din jur, în primul rând specialiștii – muzicieni, așteaptă ca eu voi cânta la pian ceva deosebit. Este foarte greu, dar și foarte motivant, din lună în lună să cresc în măiestria de a cânta la pian. A fost foarte plăcut când la un post de televiziune m-a numit: „Pianista care a cucerit Parisul”

La sfârșitul lunii august, a anului trecut am primit în dar un nou un pian minunat –  eu am spus: „Am un singur vis în viață – să devin cea mai renumită pianist din lume, și eu am început să realizez acest vis”. Îmi place foarte mult să cânt pe scene mari la concerte și să uimesc publicul și juriul concursurilor prin interpretarea academică frumoasă a muzicii compozitorilor renumiți ca Mozart, Bah, Ciacovschii, etc.

fghjkl

„Fiecare concurs de pian pentru mine – este încă un pas în realizarea visului meu de a deveni cea mai renumită pianist în lume”

Cele mai mari emoții am avut pe scena Concursului „Nice - Cote de Azur” din Franța, pentru că am promis fundației care mi-a oferi pianul– ca să câștig concursul și mă temeam că dacă nu câștig, pianul oferit va fi luat înapoi.

Simt că în viața mea sunt două persoane care mă susțin pe deplin în drumul meu spre realizarea visului – să devin cea mai renumită pianist din lume. Aceste două persoane pe care îi iubesc foarte mult sunt: tata Ghenadie, care este permanent alături de mine la toate lecțiile, repetițiile, concertele și concursurile și persoan care mi-a oferit pianul, un politician din țară care m-a realizat  un vis de a avea un pian nou propriu și care a promis și respectă promisiunea de a mă sprijini în realizarea celui mai mare vis.

Succesele mele în muzică de pian de sigur că se datorează talentului pedagogic și a dăruinței de sine a marelui profesor de pian, dna Larisa Jar, despre care se spune că reprezintă școala moldovenească de pian, recunoscută în toată lume. După câștigarea concursurilor internaționale de pian, am primit invitație de studiu în licee muzicale din Franța și din Federația Rusă, însă împreună cu părinții am ales să rămân și să fac școala de pian din Moldova, fiindcă este una din cele mai bune Europa.

fghjk

„Am înțeles, că pentru a deveni cea mai bună pianistă din lume, pe lângă calitățile muzicale speciale și ambiții mari, trebuie să mă exersez în continuă și să dezvolt măiestria în școală și conservator”

Am deja șapte ani și înțeleg foarte bine că toate eforturile mele sunt nimic fără o educație muzicală bună, fără sprijin din partea statului, fără sprijinul unor astfel de personalități nobile care mi-a oferit noul pian. Să dea Dumnezeu sănătatea profesoarei mele dnei Larisa Jar, părinților mei, oamenilor apropiați - ca să mă sprijine în continuă, dar eu voi ajunge pe scenele mari din Viena, Paris, Londra, New York și întreagă țară va fi mândră de mine”, spune Cathérine de Caraman pentru Stiripozitive.eu.

Interpretările pianistei Cathérine de Caraman le găsiți AICI.

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.