Galerie online cu oamenii desenați de Glebus Sainciuc
Actualizare 10 iulie 2019
„Dragă Lica Sainciuc, după ce am vizitat ieri fascinanta expoziţie inaugurată cu prilejul a 100 de ani de la naşterea Maestrului Glebus Sainciuc, am descoperit în arhiva familiei mele câteva fotografii datând din 2003, care sunt deja istorie, cu regretatul meu părinte, scriitorul Victor Dumbrăveanu şi Maestrul Glebus Sainciuc, precum şi o şarjă realizată de părintele tău, marele artist plastic” - Doina Dumbrăveanu-Munteanu.
Actualizare 26 aprilie 2017
„În Săptămâna LUMINATĂ - o amintire luminoasă! Cu dor de maestrul GLEBUS SAINCIUC!” | Ludmila Cotoman.
Update 16.02.2017
Sursă: www.liceuligorvieru.com
Grigore Rusu la 60 de ani, desenat de Glebus Sainciuc.
Adalbert Gyuris văzut de Glebus Sainciuc.
Update 22.08.2016
Completăm această „Galerie online cu oamenii desenați de Glebus Sainciuc” cu profilul lui Liliana Ambros, decupat de pe pagina de Facebook a lui Yury Ambros.
Viorel Frunză desenat de Glebus Sainciuc în anul 1997.
Update 10.02.2016
„Parcă ieri a fost… Îmi plăcea să poposesc în „oaza” de lumină și calm, să ies din ritmul urbei și să simt cum se oprește timpul. Curtea familiei Sainciuc mi se părea un miracol neinvadat de civilizația barbară. Într-o zi de primăvară, am cumpărat la piață un puiet de măr (nu știu ce m-a inspirat!) și am poposit nepoftită la poarta maeștrilor Valentina Rusu-Ciobanu și Glebus Sainciuc”, își amintește scriitoarea Claudia Partole.
„Ca totdeauna au fost primitori. S-au bucurat să mă vadă, însă la puiet s-au uitat suspect ca la ceva străin, inutil grădinii lor care își avea lumea sa cu florile și copacii deja implantați în acel univers-junglă. Nu prea aveau loc. Maestrul a surâs, zicându-mi: „Ăsta-i cuiul lui Pepelea?!” Avea dreptate, deși nu-mi trecuse prin cap ideea de a privatiza astfel un spațiu în acel miracol. Recunosc că-mi făcea plăcere să poposesc în grădina dumnealor. Să stau în cerdacul dantelat și sprijinit în cârje sau la umbra nucului bătrân (care-mi amintea de ograda bunicilor), să urmăresc în „lacul” lui Lică vreun broscoi rătăcit sau țânțărași săltăreți patinând. Îmi plăcea… Totuși, după mai multe căutări am găsit hăt în capătul grădinii un locușor și pentru „oaspetele” neașteptat și nedorit atunci. A urmat ritualul plantării, apoi l-am udat, astfel binecuvântându-l și… am uitat de el! Iar peste un an, primăvara, mă sună maestrul și cu vocea-i de copil fericit mă anunță: „La toamnă să vii la cules mere, să nu uiți. „Puietul meu înflorise”. Toamna am fost la culesul și mâncatul unui măr–ofrandă. Era acriu de dulce și dulce de acriu. Deseori mi-aduc aminte de maestru și, bineînțeles, și de „cuiul lui Pepelea”, scrie Claudia Partole.
„Pentru mine, aceasta este cea mai de preț amintire legată de maiestrul Glebus Sainciuc. Frumoasa și impresionanta surpriză pe care mi-a oferit-o Glebus Sainciuc a fost în 2000, când participam la un eveniment dedicat Zilei Limbii Române organizat de Biblioteca „O.Ghibu”, filială a Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu”. Într-o manieră relaxată, prinsă într-un dialog cu maiestrul am primit în dar acest desen. Ulterior, datorită acestui portret am și reușit să ajung în atelierul lui, am descoperit și minunatele măști create. Aceasta este povestea emoționantă a portretului meu”, mărturisește Directorul general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, Mariana HARJEVSCHI.
Update 16.10.2015
„Pe 16 octombrie 2012 ne-a părăsit nea Glebus Sainciuc. Bunelul Mariei, dar și al nostru, îmi va rămîne mereu în amintire ca un perpetuum mobile pentru vîrsta cînd l-am cunoscut”, scrie astăzi directorul Liceului „Spiru Haret”, Victor AMBROCI. „De fiecare dată se așeza cuminte într-un colț al încăperilor unde avea loc un eveniment cultural de valoare și desena. Desena portrete. Așa m-am ales și eu cu unul în cadrul primei ediții ale Zilelor Spiru Haret în Republica Moldova din 15-18 februarie 2000. Dumnezeu să-l odinească în pace!”
Update 04.09.2015
„Cu adevărat minunată ideea lansată de www.stiripozitive.eu de a aduna lucrările lui nea Glebus Sainciuc, un mare prieten al spiriștilor de care ne va fi mereu dor”, afirmă directorul Liceului „Spiru Haret”, Victor Ambroci, contribuind cu acest tablou al maestrului Sainciuc.
Update 02.09.2015
Completăm această „Galerie online cu oamenii desenați de Glebus Sainciuc” cu profilul lui Constantin Tănase, decupat de pe blogul Stelei POPA.
Update 18.08.2015
O pagină mai veche, decupată din revista „Moldova” ni-i aduce în prim-plan pe actorii Mefodie APOSTOLOV şi Arcadie PLAȚÎNDA - „maeştri omagiaţi ai scenei”, „văzuţi de Glebus Sainciuc”.
Mefodie APOSTOLOV. Desen de Glebus Sainciuc.
Arcadie PLAȚÎNDA. Desen de Glebus Sainciuc.
Update 20.11.2014
„Mai adunaţi profilurile desenate de Glebus Sainciuc?”, ne-a întrebat Silvia CARAUȘ şi ne-a transmis acest desen.
Update 29.06.2014
La Galeria BRÂNCUȘI: Constanța POPA alături de Constanța POPA, văzută la cinci ani de maestrul Glebus Sainciuc.
Update 17.04.2014
Am descoperit în cartea „Republica Moldova: 50 + 1 jurnalişti. Mass-media în top - anul 2000”, editată de Comitetul pentru Libertatea Presei, 50 de desene ale lui Glebus Sainciuc, înfiţişându-i pe cei 50 de jurnalişti de top ai momentului.
Irina ASTAHOVA
Ion BĂTRÂNU
Vlad BERCU
Petru BOGATU
Vasile BOTNARU
Gheorghe BUDEANU
Ion BUNDUCHI
Val BUTNARU
Alexandru CANŢÎR
Mihail Gheorghe CIBOTARU
Vitalie CIOBANU
Vsevolod CIORNEI
Dumitru CIUBAŞENCO
Petru CLEJ
Nicolae DABIJA
Alexandru DOROGAN
Alexei DUBOVIK
Alexandru TĂNASE
Anastasia OKUNEVA
Anatol GOLEA
Aneta GROSU
Arcadie GHERASIM
Boris MARIAN
Boris VIERU
Charles KING
Constantin KIROSKO
Constantin OLTEANU
Constantin STARIS
Constantin TĂNASE
Dan IONESCU
Dorin TUDORAN
Dumitru TIRA
Dumitru ȚURCANU
Elena ZAMURA
Iurie ROȘCA
Maricica TRIFAN
Mircea SURDU
Nicolae NEGRU
Oleg SEREBRIAN
Tudor IASCENCO
Valentina URSU
Valeriu RENIȚĂ
Valeriu SAHARNEANU
Valeriu VASILICĂ
Vasile GÂRNEȚ
Vasile GRIBINCEA
Vasile SPINEI
Vasile VASILACHE
Viorel MIHAIL
Vitalia PAVLICENCO
Vlad POHILA
Şi fiecare dintre aceste milioane de desene ar fi un motiv emoţionant de aduceri aminte: despre cum a fost asta, unde s-a întâmplat, ce-am discutat cu maestrul Glebus Sainciuc în timp ce ne desena.
Încercăm aici să creăm o galerie online cu oameni pe care i-a desenat omul luminos Glebus Sainciuc.
Ca să completăm această galerie, ne puteți expedia poze cu desenele pe care vi le-a făcut Glebus Sainciuc la stiripozitive@gmail.com sau la www.facebook.com/stiripozitive.eu.
Update 28.01.2014
„Am găsit printre hârtiile mele şi acest desen pentru domnul Burlacu, realizat de Glebus Sainciuc cu ani în urmă”, ne-a transmit scriitorul Dumitru Maxim.
Update 25.02.2013
„... Domnişoarei Anastasia Pascari, flăcăilor Ion Botnaru şi Dorin Măgurean, laureaţi ai concursului Vaca anului 2012. Vă felicit”, a scris pe acest desen pictorul Glebus Sainciuc la 25 aprilie 2012.
„Dragei, drăgălaşei Mia, prietena lui Dori”. Semnat: Glebus Sainciuc, 22 august 2012.
Update10.01.2013
„Am fost cu o delegație, în 1995, în vizită la Glebus Sainciuc și astfel am rămas și eu o amintire, cu acest desen”, povesteșe Ludmila Țiganu, specialist în comunicare la Organizația Națiunilor Unite în Moldova.
„Eram la Alianța Franceză și era anul 1999”, își amintește Mihai Guzun, dr. conferențiar la Universitatea de Stat a Moldovei, momentul în care maestrul Sainciuc i-a făcut un portret, pe care îl ține în ramă în biroul său de șef al Catedrei Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. În scurta ședință în care a pozat pentru portret, Mihai Guzun i-a mărturisit lui Glebus Sainciuc că îl ține minte încă de pe vremea când maestrul venea în vizite la „Tinerimea Moldovei”.
„...Mă apropiasem să-i spun bună ziua şi să fac cunoștință - îl văzusem de nenumărate ori la televizor şi eram nedumerit cum aşa om se plimbă lejer, neasaltat de admiratori ai lucrărilor sale", povestește pe blogul său prezentatorul TV Alecu Mătrăgună. „Cum a aflat că-mi fac studiile în România, faţa i se lumină cât un soare la sfârşit de august. a înşfăcat cartea, pe care tocmai o luasem de la anticariat şi mi-a făcut o schiţă într-o suflare, chiar pe coperta ei. I-am mulțumit, uluit de atenţia acordată. mi-a spus să învăţ bine şi să transmit salutări celor din România. I-am urat mulţi ani şi multă inspiraţie".
„Așa se face că, pe lângă impresiile memorabile, cu care pleacă de obicei vizitatorii atelierului dlui Sainciuc, am și o amintire personală: un portret schițat de mâna maestrului... ", citim pe blogul Argentinei Gribincea. „Și o altă schiță făcută de mâna maestrului, portretul fratelui meu, în copilărie...".
„Ne-a schițat și portrete. Acestea sunt deja ca niște cărți de vizită oferite celor care îi trec pragul", povestește Victoria Mărgineanu.
„Ne-a prezentat apoi măştile sale, puţinele pe care le ţine acasă şi spre final, ne-a făcut deosebita plăcere de a ne face fiecăruia câte un portret în profil", adaugă Eugen Dedov.
„Și eu am un desen”, a exclamat Rodica Socolov și ne-a expediat de la Bruxelles portretul ei realizat de Glebus Sainciuc.