print
Oxana Traci-Banaruc. Singapore – o ţară în care ştirile sunt doar pozitive!
08.06.2017
Oxana Traci-Banaruc, 3115

În Singapore fiecare buton funcționează

Împreună cu Hong Kong, Coreea de Sud și Taiwan, Singapore este unul dintre Tigrii Est-Asiatici. Ţara, situată în sudul Peninsulei Malay, lângă Ecuator, este un important centru economic și industrial în zonă. Singapore este cel mai mare port din lume din punct de vedere al tonajului transportat. Este una dintre ţările cu cel mai favorabil mediu de afaceri, iar pentru investitori aici este „paradisul taxelor", cu mii de expatriați străini care lucrează în corporațiile mulți-naționale.

Oxana Traci-Banaruc cu familia

De mai bine de doi ani, casa noastră a devenit „the Little Red Dot" din Asia de Sud. Aşa este numită de către localnici ţara, oraşul, insula Singapore. Mai e cunoscut şi ca „Lion City"/„Oraşul Leu" sau „Garden City"/„Oraşul Gradină, un colțişor de pământ care abia se vede pe hartă, de doar 700 km2, cu o populaţie de peste 5 milioane de locuitori şi care adună oameni din toate colţurile lumii care îi savurează realitatea colorată şi dinamică.

Am ajuns în Singapore în anul 2015 dintr-o întorsătură neaşteptată a destinului. Cert era că doream să plecăm din Moldova pentru oportunităţi de dezvoltare profesională şi condiţii de educaţie mai favorabile pentru copilul nostru. Am acceptat provocarea de a trăi experiența stilul de viaţă în una dintre cele mai dezvoltate țări din lume, ca urmare a unei oferte de realocare în scop de serviciu.

Când am ajuns în Singapore, primul lucru care ne-a impresionat a fost aeroportul „Singapore Changi Airport". Al cincilea an consecutive este considerat cel mai bun aeroport din lume. Este o carte de vizită a ţării. Este atât de bine organizat, încât nu vei aştepta niciodată mai mult de cinci minute pentru procedurile de verificare, în ciuda faptului că este şi unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume. Te surprind liniștea, designul futurist şi atmosfera relaxantă din aeroport. Spațiile comerciale, restaurantele cu bucătării de pe toate continentele şi spaţiile de joacă pentru copii îţi transmit un călduros „Welcome to Singapore". Şi te îndrăgosteşti imediat de această ţărişoară.

Siguranța. Este primul lucru despre care o să ți-l spună oricine: șofer de taxi, vânzător, educator. În Singapore nu te temi să mergi cu geanta deschisă în care ai expus la vedere portofelul sau telefonul. Mi s-a întâmplat să uit portmoneul pe masa unei cafenele. Am revenit peste jumătate de oră, stătea exact unde îl lăsasem. Iar dacă ai chef pe la două noaptea să faci o plimbare, nu ai nici o frică. Toate spațiile publice sunt iluminate şi dotate camere de supraveghere.

Diversitatea. Da, Singapore e ţara care oferă oportunități specialiştilor calificaţi din întreaga lume în domenii de top, precum tehnologii informaţionale, servicii bancare, arhitectură, servicii de transport, medicină, resurse umane şi altele. Aici avem, pe lângă localnici, prieteni din Malaiezia, Japonia, China, India, Filipine, SUA, America Latină, precum și din diferite țări europene și din Rusia. Multiculturalitatea este unul dintre factorii progresului, iar felul în care trăiesc armonios și cooperează diferite naționalități deriva din condiţiile pe care le oferă statul pentru exprimarea valorilor și identităţii naţionale.

Tradiţiile, religiile, bucatele şi vestimentaţia diferitelor naţionalităţi sunt reflectate în agenda evenimentelor culturale și sărbătorilor publice, ceea trezește curiozitatea atât a străinilor care lucrează aici, cât și a numeroșilor turiști. Limba engleză este limba oficială pe lângă malaeză, mandarină (chineză) și tamilă (indiană). Orice anunț public va fi scris în aceste patru limbi. Dacă știi engleză, te integrezi ușor, iar cunoașterea altor limbi te avantajează în procesul de angajare în câmpul muncii.

În Singapore fiecare buton funcționează. Infrastructura este foarte dezvoltată, fiind aplicate cele mai avansate tehnologii pentru a crea confort şi eficienţă, în special ținând cont de densitatea mare a populaţiei şi respectiv fluxul accelerat al utilizatorilor.

Am rămas şocată în primele zile când am venit în Singapore. Butonul de la unul din lifturile blocului în care locuiam se defectase. Nu a durat nici măcar o ora până la sosirea tehnicianului care a reparat butonul. Pentru că aici fiecare buton trebuie să funcționeze. Ordinea, curăţenia, disciplina sunt principii de convieţuire. Regulile sunt stricte, iar în caz de încălcare, amenzile sunt usturătoare. În Singapore e interzis prin lege consumul gumei de mestecat pentru a păstra curăţenia în spaţiile publice.  

O vizită la medic îţi ia nu mai mult de 15 minute în Singapore. Centre medicale sunt peste tot. Fiecare complex locativ are cel puțin un centru medical. Aici am învățat să beau apă, pentru că hidratarea e parte din educație, se începe de la grădiniță, unde copii au pauză specială pentru a bea apă. Astfel primul sfat al medicului va fi să bei cât mai multă apă pentru a te recupera.

Oxana Traci-Banaruc: Bucate tradiționale în Singapore

Aici mâncare bună se găsește peste tot, pentru că Singapore mai e numit și „Food Paradise" („Paradisul mâncării"), iar unii localnici se pot deplasa în alt capăt al insulei doar ca să savureze bucatele preferate. Ai impresia că oamenii mereu sunt flămânzi. Pe insulă poți găsi toate bucătăriile lumii, mâncarea e mereu proaspătă, pentru că cererea e mare și pentru că se mănâncă repede. Iar localnicii sunt înnebuniți după mâncare și ora mesei este sfântă. Aici bucatele se servesc repede, fără mare atenție la client și indiferent cât de multe restaurante ar fi, lumea întotdeauna va sta la coadă în orele de vârf. Într-un singur mall poți găsi până la 100 de restaurante, totuși în fiecare dintre ele vei găsi pe cineva.

Iar dacă vii în Singapore, trebuie neapărat să mănânci renumitul „Chilly Crab" - un crab mare gătit într-un sos iute special, să nu ratezi clasicul „Chicken Rice" (orez condimentat cu carne de pui) și să savurezi un ceai cu lapte după rețeta locală. Îmi place mâncarea locală tradiţională, precum și cele mai populare bucătării de aici: chineză, malaeză, thailandeză, coreeană sau japoneză. Dar cel mai mult sunt fascinată de bucătăria indiană - e atât de colorată şi aromată. Aș manca în fiecare zi tradiţionala pâine indiană servită cu sosuri picante sau orez „Biryani".

În Singapore gusturile sunt intense: dacă e chilly, atunci e foarte chilly de îți curg lacrimile dacă nu ești deprins cu iute. Chiar și desertul poate fi iute. Eu am deja imunitate la chilly . Dacă e curry, atunci e mult curry, că nu-l mai poți spăla cu nimic dacă îţi pătezi cămaşa. Cel mai des bucatele sunt o fuziune de arome și nu au cum să nu-ți trezească pofta de mâncare. Totuși, chiar dacă mănâncă mult și regulat, singaporezii sunt scunzi, mărunți, iar noi deseori ne simțim giganți printre ei.

Inclusive Playgrounds in Singapore for All Children

Singapore Best Indoor Playgrounds

Aș face un album întreg de imagini cu modele de terenuri de joacă pentru copii pentru a le oferi ca exemplu primarilor din Moldova. Sunt atât de colorare şi atractive, în special îmi place ideea de a combina terenul de joacă cu spațiile de practicat sportul pentru adulți. În timp ce copiii se joacă, părinții pot pedala pe bicicletă ori pot face abdomene. Unele terenuri de joacă sunt prietenoase și cu părinții, astfel încât părinții și copiii se pot juca sau pot face sport împreună. 

Oxana Traci-Banaruc

Verdele, natura - sunt peste tot. Singapore e numit orașul în grădină. Pentru că mai curând se caracterizează ca o grădina mare în care trăiesc oamenii decât un oraș în care sunt multe grădini. Orhideele de diferite specii cresc peste tot. Plantele şi arborii din toate colţurile lumii, plantați cu gust şi bine îngrijiți, creează impresia că fiecare colț de stradă e un mini-parc, iar în ansamblu - o junglă urbanizată cu imagini de poveste.  

Oxana Traci-Banaruc

Curios. Dacă vrei să șochezi un localnic, spune-i că nu îți place să faci shopping. Aici shopping-ul e mai mult decât o necesitate, e un mod de relaxare și petrecere a timpului liber. În weekend mall-urile sunt pline de cumpărători. Iar în ultima vreme e tot mai popular shopping-ul on-line, ocupația preferată a multora în transportul public.  

În Singapore există o singură problema - are prea puțin spațiu și prea mulți doritori de a trai aici. În rest, situațiile nu ajung să fie o problemă, autoritățile reacționează rapid. Știrile sunt o plăcere, vei auzi despre noile planuri, despre succesele localnicilor, despre ce nou s-a mai făcut pentru a îmbunătăți viața cetățenilor. În fond, majoritatea știrilor din Singapore sunt pozitive!

Oxana Traci-Banaruc , Singapore

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.