print
Designtutorials.eu, un site din Moldova cu lecţii simple de design Update
02.04.2013
8178

Update. De pe 1 aprilie 2013 Designtutorials.md se află pe Designtutorials.eu.  

6 februarie 2013

- Ce este Designtutorials.eu în trei cuvinte?

Gratis, bun, rapid. Ei bine, „rapid" este uneori prea tare spus, pentru că nu reuşesc să scriu tutoriale şi să le public chiar dacă în minte stă deja un întreg scenariu, inclusiv imaginile aferente fiecărui subiect.

Din acest motiv în telefon am o listă cu ce tutoriale ar trebui să fac, orice temă îmi apare în minte ajunge în această listă.

Lista de Tutoriale

Dacă e să omit „rapid" din combinaţie, atunci aş pune „simplu", pentru că ceea ce încerc să fac este să public lecţii pe care se le poată duce la capăt oricine, indiferent de nivelul de pregătire al utilizatorului.

- Cum este să faci un lucru bun, dar gratis? Ce-ţi dă asta?

- În primul rând, îmi oferă plăcerea de a ajuta pe cineva. Plus, ajută orgoliului meu de a fi mereu cel care-i ajută pe alţii. Mie îmi place când oamenii apelează la ajutorul meu şi îmi urmează sfaturile. Dar dacă e să vorbesc pe o temă mai realistă, atunci spun că-mi dă posibilitatea să contribui la fondul de gratuităţi pe care tinerii de azi încă nu ştiu să-l valorifice.

DesignTutorials a fost creat ca un răspuns necesităţilor mele de a vedea lecţii de design grafic în limba română. Peste tot găseam idei în rusă, engleză, franceză, nu şi în română.

Corneliu Comendant

- Ce ţi s-a întâmplat bun şi frumos de când faci acest site cu tutoriale de design?    

- Am descoperit chestii noi în timp ce realizam tutorialele. În al doilea rând, cred că am devenit un profesor mai bun, încercând să ofer acelaşi material în alte forme. De asemenea, am mai descoperit alţi tineri care, la fel ca şi mine, aveau nevoie de resurse în română, dar nu le găseau şi care au decis să mă ajute în ce fac, publicând şi ei tutoriale pe site. Am ajuns să colaborez cu câţiva oameni alături de care acum am câteva proiecte împreună.

- Şi tutorial ce înseamnă?

- Este un anglicism. Se traduce ca „lecţie". În engleză, primul sens pentru tutore este profesor individual sau pentru un grup restrâns de studenţi, iar „tutorial" este lecţia pe care o oferă acel tutore. Cam acelaşi lucru se întâmplă şi aici. Eu scriu o lecţie, un tutorial, pe care îl predau fie unui singur utilizator care urmăreşte această lecţie, fie unui grup mai mare de vizitatori ai site-ului.

DesignTutorials

DesignTutorials a apărut din câteva motive:

1. Era proiectul meu de master.

2. Ştiam că voi fi profesor la universitate şi ştiam că voi avea nevoie de un suport de curs, de aceea site-ul a devenit ideea cea mai bună.

3. Simţeam lipsa unei resurse gratuite în română de unde lumea să poată învăţa cum se face design sau cum se lucrează cu diverse programe de design.

Oricât de straniu ar părea, o bună parte din vizitatorii site-ului sunt din Rusia. Cam 25%. Şi chiar dacă, în general, vizualizări sunt oarecum puţine, 300-400 zilnic, eu tind să cred că site-ul este accesat anume de cei care au nevoie de aceste informaţii.

DesignTutorials

Probabil unul din cele mai interesante momente pentru DesignTutorials a fost crearea logotipului site-ului. Aceasta s-a întâmplat în mai puţin de trei ore pe torrentsmd.com. Eu postasem, într-o temă de design, ideea de la care voiam să pornesc logotipul, la scurt timp s-au inclus încă vreo 4-5 utilizatori - toţi designeri, fiecare venind cu diferite idei şi moduri de prezentare.

Discutând şi prezentând diferite versiuni grafice, în mai puţin de trei ore deja aveam gata logotipul. De aceea ţin să menţionez că DesignTutorials este rodul muncii mai multor oameni, chiar de la începuturile site-ului, fapt pentru care le mulţumesc tuturor celor care mi-au fost şi-mi sunt alături.

Pe 25 aprilie site-ul va împlini 3 ani de la lansare.

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.