print
Sandu Grecu: „Omul se poate lăsa de fumat numai dacă își dorește. Restul sunt amăgeli”
01.08.2013
33346

„În ultimii trei ani m-am lăsat de fumat de vreo cinci ori", mărturisește Sandu Grecu și în această poveste se poate regăsi atâta lume! Iar convingerea lui este că „omul se poate lăsa de fumat numai dacă își dorește asta cu adevărat. Restul sunt amăgeli".  

„Acum nu fumez", afirmă Sandu Grecu, 36 de ani, autorul blogului Sandugrecu.blogspot.com și autorul cărții „Povestea unui vis de vară", una dintre puținele cărți de sport scrise, citite și căutate în Moldova. În această discuție managerul de la FC Veris deschide alte cărți: cele care dezvăluie un curaj - chiar dacă instabil - de a renunța la fumat.

Prefața cărții lui Sandu Grecu „Povestea unui vis de vară", consacrată Cupei Mondiale de Fotbal 2006, punctează „sinceritatea de a le trăi pe toate prin sine".

- Care este, în câteva statistici, povestea relației lui Sandu Grecu cu țigările?

- Primul contact a avut loc în copilărie, când adunam din curiozitate chiștoace din fața magazinului din sat și încercam să le fumăm cu verișorii în fundul grădinii, într-un copac mare de vișine. Nu era ceva serios, dar țin minte că pentru noi, copiii de 7-10 ani, fumatul se asocia cu ceva tare cool, fain.

Am început să mă atașez serios de țigări abia în anul 1 de facultate, la fel, pentru că era la modă. După vreo 2 ani am abandonat. Iar fumător înrăit am devenit odată cu angajarea la Pro TV (1999), unde toată lumea fuma și am intrat în horă fără să realizez în ce mă bag.

- Acum, când mai multe servicii devin servicii electronice, ai cunoscut și experiența țigării electronice, ca un pas spre renunțarea la fumat. Ce-ți amintești din acele timpuri?

- Da, am avut și mai am încă țigară electrică. Mi-am luat una scumpă, de vreo 100 de euro, japoneză, din ceramică, ca să aibă efect, să mă ajute să scap de fumat. Am fost „electrician" vreo jumătate de an, după care am revenit la tutun. E de ajuns să fumezi o țigară ca să redevii fumător. După prima țigară, în maxim 2 săptămâni ești deja cu un pachet pe zi.

- Când scriai cartea despre fotbal, fumai?

- Da. Fumam mult. Fumul de țigară te îmbată, te amețește și te face să fii mai romantic J.

Cu ce emoții ai putea să recitești textul tău din 2011 „Cum m-am lăsat de fumat". Ce ai observat, ce ai învățat în anii care au urmat?

- Am învățat mai multe lucruri. Sunt convins că omul se poate lăsa de fumat numai dacă își dorește asta cu adevărat. Restul sunt amăgeli. Țigara electronică, alte metode de acest gen - sunt doar autopăcăleli.

- A mărturisi o problemă înseamnă a te apropia de soluție. Așa o fi și cu problema renunțării la țigări și reluării fumatului?

- O problemă, de sănătate, de exemplu, te poate scăpa de fumat. Sunt sigur de asta. Cel puțin pentru o perioadă de timp. De fapt, foști fumători pot fi numiți doar decedații. Cei care au fost dependenți de țigară și s-au lăsat se pot apuca oricând de fumat. E de ajuns o singură țigară. 

- Și din toate acestea ce concluzie pozitivă putem trage?

- Nu știu dacă e o concluzie. E mai degrabă o constatare: mă simt extraordinar de bine din punct de vedere fizic atunci când nu fumez. Simt o diferență uriașă între mine fumătorul și nefumătorul atunci când fac sport. Dar și psihic mă simt mai bine atunci când nu fumez.

Partea proastă este cu scrisul. Nu pot explica de ce, dar atunci când nu fumez nu mai am niciun chef de scris. 

Imagine de pe blogul Sandugrecu.blogspot.com, PentruEA, autor Ion Roșca.

Iniţiativa „Există viaţă şi fără ţigări!" este susţinută de Biroul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Uniunea Europeană în cadrul Campaniei naţionale antifumat. 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.