print
Fabulă modernă despre rochii de Tatiana Ţîbuleac, Paris
26.02.2014
6467

Nimeni nu a văzut când și cum a apărut Rochia în mijlocul străzii Montorgueil, din arrondismentul 2 al Parisului. 

S-a întâmplat atât de repede, atât de nălucitor, încât lumea de pe uliţă nu a reuşit nici să zică „pfff", cum spune lumea de pe uliţă, atunci cand se intampla ceva. 

Vânzătoarele ieşite la pauză au rămas la aceeaşi ţigară. Cafegiii brodaţi pe zecile de scaune ale barurilor - la aceeaşi cafea. Bulangerii au rămas cu pâinea în mână, şocolatierii - cu ciocolata pe băţ, iar ţiganul român pişcând aceeaşi strună de la scripcă. 

Rochia însă a făcut abstracţie de toate aceste momente pariziene. Ea şi-a purtat stăpâna - o bătrână sârboaică ruptă dintr-un vis folcloric dement - liniştit, măsurat, ca o rochie de femeie cumsecade ce era.

Şi ce rochie! Cusută din cel mai brut in posibil, cu franjuri şi broderii şi mărgele, şi rânduri, rânduri de toate celea, ca o prăjitură gigantescă de la orgiile Josefinei. Şi era colorată. O, da, colorată!

Nici un Vogue, şi nici un brand, şi nici un critic de modă al celei mai de modă săptămâni sau zile de la Paris nu a văzut astfel de culori pe viu. Ca idee, poate. Dar pe viu, le vedeam doar noi, doar acum - trecătorii norocoşi ai străzii pomenite. 

Şi nici nu am încercat să aflăm cine e bătrâna. Nu ne interesa. Pentru că eram ocupaţi cu altceva. Rochia, căreia îi făceam drum cu smirenie şi cu pietate, ca nu cumva să o oprim din drum cu existenţele noastre banale gri-negre-păcătoase, ne adusese primăvara. 

Şi ne gândeam la de toate - la soare, la duminică, la moliciunea paturilor matinale, boţite încă de ocupaţiile nocturne; la croasante şi hălci de pâine proaspătă cu dulceaţă şi la cafea dulce, toate în escapada fugară care, desigur, va veni în curând; la plimbări cu piciorul gol în afara oraşului sau în interiorul lui, şocând lumea bună, la viaţă, la muşte, la haine frumoase şi parfumuri fine, dacă tot suntem la Paris; la nou, la proaspăt, la drag.

Şi am iubit acea rochie cum am putut. Şi ne-am bucurat pentru noi, pentru ea, pentru viaţă. Aşa cum te bucuri când îţi scuturi solzii şi mătreţile de iarnă, şi caşti larg gură după aer de primăvară. 

Primăvara a venit. Pe uliţa noastră. 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.