print
Fabulă modernă despre înălţimi de Tatiana Ţîbuleac, Paris
13.06.2014
4580

Întotdeauna m-am ferit de oamenii înalți. Pentru că au un motiv în plus să te privească de sus. Dacă mai sunt și frumoși – aceștia sunt de speriat. Sunt ca niște rămășițe vii de statui, care ne amintesc de faptul că au fost și lumi mai reușite. 

Voicu e înalt și frumos. Nu frumos, așa, pe gustul meu. Frumos-frumos, pe toate gusturile.

Voicu este model la Paris și lucrează pentru Givenchy. Mai înainte a lucrat pentru Vuitton, iar și mai înainte - pentru Gaultier.

Dacă toate acestea nu vă spun nimic, iată o variantă mai simplă… Dacă îl iei la braț pe Voicu și mergi cu el pe o stadă din Paris, agale și privindu-l, te pierzi. Caldarâmul se transformă în covor roșu, dughenele de pe margini – în fotografi, iar tu – în Monica Bellucci. Mă rog, Monica poate fi înlocuită cu o altă femeie care vă place tare, dar ideea e aceeași. Voicu te năucește… 

Acestea fiind spuse, trebuie să vă mai spun că frumusețea lui Voicu îmi este total indiferentă. Îmi place de el pentru cu totul altceva. 

Pentru că de la înălţimea lui ameţitoare, Voicu te priveşte în ochi. Şi pentru că, sub mormanul de reuşite şi bani, acest tânăr moldovean a rămas un scund. Şi un modest. Şi un de treabă. Şi în acele momente Voicu, acest Voicu, dispare. 

Atunci eu văd un băieţel bucălat, senin, în pantalonaşi scurţi, alergând pe imaşuri după păpădii şi alintându-şi fălcile cu mere zemoase. Mai văd şi o bunică, profesoară, care îl învaţă să vorbească corect româneşte, să cânte şi să coase. Nişte părinţi care, luându-l pe Voicu şi întreaga gospodărie în braţe, şi-au mutat viaţa la Braşov. Pentru mai bine. Şi munţii – acei mulţi care l-au vrăjit, l-au furat şi i-au ridicat toate visele de copil pe culmi. Munţii - pe care îi poartă dăltuiţi în inimă oriunde s-ar afla. 

- De ce îţi plac munţii atât de tare?, îl intreb.

- Pentru că îmi place să mă uit în sus, îmi răspunde. 

Şi atunci am înţeles. Înălţimile sunt frumoase nu pentru că sunt inalte. Ci pentru că ne fac să privim în sus.

Oricât de jos ne-am afla.

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.