print
Retrospectiva dimensiunii de gen în Republica Moldova
04.10.2017
361

În cadrul Conferinței de coordonare a societății civile pentru egalitate de gen a avut loc la cea de-a III-a reuniune a Platformei pentru Egalitatea de Gen. Iar membrii Platformei pentru Egalitatea de Gen au constatat:

• Prevederile legii nr. 71 cu privire la cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe a fost ignorată în adoptarea legii cu privire la Guvern.

• Legea nr. 201 din 28.07.2016 a substituit în legea presei la art. 4. sintagma egalitate de gen cu sintagma „persoane cu dizabilităţi". Aceste carenţe necesită a fi remediate prin complementarea acestor criterii, nu prin substituţia unuia prin altul. O asemenea abordare nu contribuie la combaterea eficientă a discriminării.

• Reprezentarea insuficientă a femeilor în organele de conducere ale partidelor politice şi îndeamnă partidele să adopte cota de 40% atât în birourile permanente cât şi în birourile naţionale şi să introducă cota minimă de reprezentare pentru ambele sexe în statutele partidelor.

• Femeile continuă să fie discriminate în câmpul muncii, în accesul la bunuri şi servicii disponibile publicului, discriminare în realizarea dreptului la protecţie din partea legii precum şi cazuri multiple de instigare la discriminare faţă femei.

• Salută implementarea pe parcursul anului 2016 a amendamentelor legislative cu privire la combaterea violenţei în familie prin aplicarea de către poliţie a peste 1000 de ordonanțe de restricţie; totodată solicită acţiuni susţinute şi coordonate pentru monitorizarea implementării legislaţiei în domeniul combaterii violenţei faţă de femei. 

Declarația celei de a III-a reuniuni a Platformei pentru Egalitate de Gen poate fi citită integral AICI, pe Egalitatedegen.md.

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2018 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.