print
Lansarea broşurii „Femei puternice cu abilităţi diferite” – 10 istorii de succes
08.02.2018
1401

CINE: UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor)

 CE: Lansarea broşurii „Femei puternice cu abilităţi diferite". În cadrul evenimentului vom cunoaște istoriile celor 10 femei cu dizabilități, care au găsit soluții în situații dificile și continuă să lupte pentru drepturile lor și ale altor femei. Vom discuta cu eroinele istoriilor despre curaj, perseverență și respectarea drepturilor femeilor.

CÂND: 9 februarie, ora 17:00 (Agenda este atașată)

UNDE: Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt,148, Chișinău

DE CE: Conform notelor analitice „Profilurile femeilor", femeile cu dizabilități continuă să fie discriminate la angajare, în ce privește accesul la instituțiile publice și la transportul public, participarea în viaţa politică, și în alte situații. Totuşi multe dintre ele au reuşit să depăşească stereotipurile, să ceară respectarea drepturilor lor, să fie active și să aducă o contribuție enormă în comunitățile lor. Eroinele istoriilor de succes și-au găsit vocația - sportul, arta, pedagogia și altele, lucrează cu comunitatea pentru ca localitățile lor să fie mai accesibile, au insistat asupra dreptului lor de a avea copii, au depășit violența domestică, au spart stereotipurile și au reușit.

Potrivit statisticilor oficiale numărul persoanelor cu dizabilități în R. Moldova constituie circa 184 mii de persoane, 48% dintre ele sunt femei și fete.

UN Women a susținut participarea în politică și în viața civică a femeilor cu dizabilități prin programul de instruire „Avem Abilități - Dorim Posibilități!", la care au participat 40 de femei din diferite localități ale R. Moldova, inclusiv din UTA Gagauzia și malul stâng al Nistrului. Timp de 4 luni (iulie - noiembrie 2017) femeile și-au consolidat abilitățile în liderism și cunoștințele despre egalitate de gen, advocacy, comunicarea cu comunitatea și alegătorii, modul de elaborare și utilizare a instrumentelor juridice - petiții, declarații, promovarea prioritățile lor în procesul decizional la nivel național și local și alte domenii.

Prin publicația „Femei puternice cu abilităţi diferite" - 10 istorii de succes", UN Women și-a propus să promoveze istoriile femeilor lidere, care au găsit soluții în situații dificile și pot împărtăși aceste soluții cu publicul larg.

Publicația a fost realizată în cadrul inițiativei UN Women Moldova cu susţinerea Guvernului Suediei și este disponibilă pe site-ul:moldova.unwomen.org (în biblioteca digitală).

Autoarea istoriilor: Mariana Ţîbulac-Ciobanu, jurnalistă, doctor în istorie.

Vă așteptăm!

 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2018 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.