print
Angela Gladei: „Antreprenor devii, nu te naști!”
01.07.2020
1883

- Cum ar arată inițierea unei afaceri în cinci pași?

Pasul 1 -  Identifică IDEEA de afaceri prin: 1) observații și  analiza problemelor/nevoilor/necesităților oamenilor din jur , oferind o soluție; 2) identifică punctele tale tari și aspectele la care te pricepi mai bine pentru care oamenii ar fi gata sa plătească; 3) analizează ce fac alte companii sau eventuali competitori și vezi dacă ai putea să faci tu mai bine ce fac ei și poți vinde asta.  

Pasul 2 – Fă ANALIZA și VALIDAREA ideii - Analizează piața și identifică cine îți pot fi clienții. Identifică clar ce beneficii aduce produsul sau serviciul tău clienților, unde și cum vei vinde, cine îți sunt concurenții și prin ce poți tu să fii mai bun. De asemenea, testează ideea cu potențiali clienți, prieteni sau rude. Întreabă-i dacă ar plăti pentru ceea ce vrei să oferi și cât vor plăti.  

Pasul 3 – Notează pe o foaie RESURSELE (materiale, financiare, umane, timp) de care ai nevoie  - Identifică de ce ai nevoie și cât costă fiecare resursă, pentru ca ideea să devină realitate. 

Pasul 4 – Elaborează MODELUL de afaceri - o schiță a ideii tale de afacere, care include informații despre unicitatea produsului/serviciului tău, activitățile cheie, clienții, modalitatea de comunicare cu clienții, canalele de distribuție, partenerii și modalitatea de interacțiune cu ei, resursele necesare,  sursele și modalitatea de generare de venituri și cheltuielile pe care le vei suporta.  

Pasul 5 – ÎNREGISTREAZĂ afacerea - Alege o formă de organizare juridică pentru afacerea ta, pe care o poți practica înregistrându-te ca întreprinzător persoană juridică sau fizică. Pentru a alege cea mai potrivită formă de organizare juridică pentru ideea ta de afacere, trebuie să ții cont atât de tipul și modul de desfășurare a activității, cât și de veniturile planificate. De asemenea, ține cont de planurile tale cu privire la dezvoltarea strategică a afacerii.

- Care sunt instituțiile sau persoanele care ar trebui consultate?

Principalele aspecte pe care trebuie să le consideri imediat ce activitatea de antreprenoriat a fost legal formalizată:

  •  După ce primești actele de înregistrare, vei identifica Banca la care vei deschide un cont pentru desfășurarea activității.
  •  Dacă activitatea ta are nevoie de acte permisive pentru a fi desfășurată (de ex. autorizația ANSA), atunci se va purcede la obținerea acestor acte.
  •  În dependență de forma de organizare, vei identifica care sunt impozitele și taxele de stat și locale plătite.
  •  Important este să știi care sunt rapoartele de activitate obligatorii de a fi prezentate, cu o anumită frecvență, la organele de stat. Acestea diferă in dependență de forma organizatorico-juridică.

 - Care sunt cele mai frecvente greșeli atunci când o persoană cu experiență redusă în domeniul antreprenoriatului vrea să inițieze o afacere?

Una dintre greșeli este începerea unei afaceri fără a avea un model de business clar-conturat, ceea ce nu neapărat presupune crearea unui plan de business stufos. Poți folosi modelul LEAN CANVAS, cu 9 componente/cadrane, pentru a structura clar toate elementele afacerii. Structurarea modelului de business și punerea lui pe foaie, precum și alegerea corectă a formei juridice a activității, îți dă posibilitatea să accesezi resurse nerambursabile sau rambursabile, precum și să construiești o previziune a afacerii.

Este important ca toate aspectele descriptive să fie reflectate în niște calcule elementare care îți arată clar care este necesitatea de resurse (oameni, bani, resurse materiale, timp etc.) și care este planul real de vânzări pe care îl poți atinge în scopul valorificării corecte a resurselor investite.

Conștientizează că nu poți face toate lucrurile de unul singur. Mai mult, ar putea să te coste mai ieftin să apelezi de la început la sprijinul unui specialist care să te ajute, decât să îți asumi riscuri neprevăzute și incorect evaluate, care mai apoi să îți dea peste cap întreaga afacere.

Analizează minuțios oportunitățile existente, astfel încât să optimizezi niște costuri prin: arenda spațiilor de lucru comune, subcontractarea unor specialiști și nu contractarea lor (contabilitate, marketing, IT, legal) , explorarea parteneriatelor și utilizarea corectă a resurselor disponibile (ex: unele semifabricate componente a produsului final pot fi procurate gata la început, pentru ca să generăm venituri suficiente pentru o eventuală investiție în utilaje care ar produce semifabricatele).

Exclude presupunerile, expresiile „am auzit că...”, „mi se pare”. Informează-te corect pentru a preîntâmpina riscurile/cheltuielile neprevăzute și pentru a întreprinde măsuri corecte în relațiile cu toate părțile implicate: colegi, clienți, parteneri comerciali, parteneri financiari și statul. 

 - Credeți că este vreo diferență dintre un bărbat și o femeie care se inițiază într-o afacere?

Sincer, nu vad nici-o diferența. Diferență o face omul prin atitudine si acțiune, indiferent de ce gen este. DA, noi gândim diferit, ne putem complementa de minune si este bine ca in afacere sa ținem cont de acest lucru, având in echipa persoane de ambele genuri.

- O afacere care pornește din pasiune poate fi considerată ca având anumite privilegii sau dimpotrivă? De ce?

O afacere pornită din pasiune are la bază „De ce”- ul si l nu „Ce”- ul  și poate supraviețui furtunii. Diferența dintre cele două ține de motivație: în primul caz („de ce”) ține de motivația nepecuniară și dorința de a face în primul rând lucrurile bine și în slujba fiecărei părți implicate. În cazul doi („ce”) ține de motivația pragmatică. Este bine să existe ambele aspecte, însă este important la baza unei afaceri să stea „de ce”- ul. Antreprenorii care au „de ce”- ul la bază sunt cei ce vor lupta pentru afacere, vor găsi forța și motivația internă de a găsi soluții pentru a depăși perioadele de criză care, de altfel, pot apărea din diverse motive: etapa curentă de evoluție a afacerii sau schimbarea contextului, sau crize gen COVID ...

- De ce este nevoie pentru a te menține după inițierea afacerii?

Claritate, curiozitate și curaj. Claritate: să ai tabloul clar ce îți dorești și mai important de ce faci ceea ce faci,  unde și cum mergi, care sunt punctele de control și monitoring stabilite pentru a asigura parcursul, care sunt acțiunile clar întreprinse pentru a ajunge la destinație și a atinge scopul propus. Curiozitate: lumea este în permanentă schimbare, oricând pot apărea riscuri imprevizibile. Pentru a ne menține pe linia de plutire este nevoie de a continua mișcarea, de perfecționism, flexibilitate si adaptare la context. Curaj: înaintează și avansează doar cel ce depășește frica. Acest lucru înseamnă să fim gata să facem ceva nou - astfel lărgindu-ne zona de confort.

- Care sunt cele mai frecvente stereotipuri cu care v-ați confruntat în activitatea dumneavoastră?

Pentru a iniția o afacere trebuie să te naști antreprenor! Replica mea este: antreprenor devii, nu te naști!

Pentru a iniția o afacere ai nevoie de bani în primul rând , însă nimeni nu ți-i oferă. Banii sunt pentru a fi accesați din fonduri nerambursabile sau rambursabile, important să structurezi bine o idee de afaceri care să poată servi ca soluție pentru acoperirea nevoilor/necesităților/problemelor cuiva, care este gata să plătească pentru aceasta.

„Lumea afacerilor nu este pentru femei”

Dacă știi bine să măsori riscurile asociate unei afaceri și le poți echilibra proporțional cu recompensele pe care le poți obține, astfel încât ultimele să fie mai mari decât primele, atunci, indiferent de gender, ai un loc în lumea antreprenoriatului.

 - A fi femeie în afaceri este ... un avantaj, după mine, pentru că, dincolo de cunoașterea profesională a materiei, ai avantajul de a beneficia de coloratura dată de natură unei femei, intuiția mai „ascuțită” și atât de necesară în luarea deciziilor de către antreprenor, fiind și unul dintre principalele atuuri ale acesteia.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei.  

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini: Arhiva personală 

 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.