print
(VIDEO) Tatiana Bîcova este fondatoarea afacerii care pornește din pasiunea pentru alimentația sănătoasă
17.08.2020
1379

- În ce domeniu v-ați lansat inițial?

- Am făcut studiile în domeniul pedagogiei și am activat o perioadă scurtă ca profesoară. Din motive personale am fost nevoită să plec de la școală, dar aceste studii mă ajută în afacerea pe care o am acum, mă ajută în comunicarea cu oamenii.

- De unde pornește pasiunea condimente?

- Am avut norocul de a locui împreună cu părinții și bunica căreia îi plăcea foarte mult să gătească, lucru pe care eu nu am reușit să îl preiau de la ea. Însă acest fapt s-a adeverit a fi benefic, astfel încât atunci când m-am căsătorit am început împreună să corectăm această scăpare și am început să integrăm condimentele în viața noastră. Cred că totul a început  din acel moment, cu 25 de ani în urmă, de atunci nu am trăit nici-o zi fără condimente. Atunci nu era o varietate mare de condimente, motiv din care am început a studia de sine stătător acest domeniu. Acumulând mai multe cunoștințe am început a le mixa. Astăzi avem în produs care a apărut dintr-o pasiunea pentru condimente, pasiunea care a crescut într-o afacere.

- Care au fost primii pași în afacerea cu ASW (All Spice World-condimente din întreaga lume)?

- Noi nu ne gândeam la faptul că vom fi producători de condimente, noi am deschis un magazin de mezeluri, cu elemente de alimentară și am completat gama de produse cu condimente. Atunci nu aveam o mare diversitate, erau acele mix-uri inventate de noi și am observat că acestea au trezesc cumpărătorilor un interes mai mare decât celelalte produse. Acest fapt ne-a motivat să gândim că mergem în direcția potrivită, pentru că să fii o alimentare printre multe altele, a cumpăra și a vinde pot nu este o mare dificultate, dar să produci este altceva. Noi am început să creștem asortimentul și numărul clienților a început să crească din ce în ce mai mult.

- Cum credeți de acest produs a început să fie din ce în ce mai solicitat?

- Acum cinci ani, dacă am fi pornit această afacere, nu am fi avut succes, atunci lumea nu era prea interesată de produsul nostru. Acum, televiziunea, diverse show-uri, mediul online promovează un mod de viață sănătos în care condimentele joacă un rol important.

Toate condimentele sunt benefice organismului nostru, acestea conțin și microelemente, și substanțe benefice care ajută organismul să lupte împotriva virușilor, și imunitate, și pur și simplu mâncare gustoasă. Avem timpurile în care permanent ne grăbim, oamenii se adresează cu dorința de primi un produs gata, de exemplu atunci când are de pregătit pește, să ia condimente pentru pește să le arunce în apă și să se bucure de o cină gustoasă.

Înșiși cumpărători noștri ne-au arătat direcția în care să ne dezvoltă. Pe lângă condimentele care se vând separat am început să ambalăm mix-uri.

- Care sunt dificultățile cu care v-ați confruntați?

În Moldova este o problemă cu persoanele care sunt gata să furnizeze condimente. Persoane care să le crească sunt mult mai ușor de găsit, iar problema constă în uscarea acestora. Este greu de găsit persoane care să usuce plantele și de la care să luăm produsul licențiat. Curând sper lucrurile să se schimbe, pentru că noi le creștem și mai departe nu putem prelucra condimentele, din acest motiv suntem nevoiți să importăm totul.

La etapa actuală avem multe realizări, foarte mulți oameni ne cunosc, dar noi continuăm să căutăm cu ce altceva putem impresiona și cu ce putem completa condimentele noastre.

Noi nu am apelat până acum la suportul granturilor, recent am participat la niște cursuri organizate de Fundația Est - Europeană. Acum planificăm să aplicăm cu un proiect la ajutorul extern, până acum noi am făcut totul din sursele proprii.

- Cum reușiți să treceți peste momentele de criză?

- Noi am venit în mediul antreprenoriatului destul de târziu și noi am avut în spate o experiență vastă de activitate profesională. Noi deja reușisem să facem multe greșeli până a începe afacerea. Când ești tânăr este normal să greșești și să fii risipitor sau să faci investiții greșite. Noi parcurgând o cale mai lungă ne străduim să nu greșim, acum fiecare greșeală costă mult mai scump, dar să nu greșești este imposibil

- Care sunt recomandările dumneavoastră pentru tinerii antreprenori?

Deseori noi ne lăsăm conduși de frică și indecizie, ne întrebăm dacă ne va reuși sau nu, avem prea multe dubii. Eu cred că trebuie să vedem scopul și să trecem cu vederea peste impedimente. Trebuie să luați la o parte orice scuză cum ar fi dispoziția proastă, lenea sau comentariile descurajatoare ale cuiva; continuați să faceți ceea ce vă place, vă reușește și vă aduce venit. Și încă un sfat ar fi să nu luați din start o mulțime de împrumuturi de la bancă sau granturi, eu nu sunt de acord cu aceasta. Eu cred că trebuie parcurgi de sine stătător calea și atunci când simți că te-ai stabilit câtuși de puțin să apelezi la ajutorul extern.

- Contează genul în administrarea unei afaceri?

La momentul actual nu cred că mai contează dacă ești femeia sau bărbat în afaceri. Acum avem egalarea de șanse, astfel încât contează cât de mult îți place ceea ce faci și câte de bine îți realizezi sarcinile. Eu cred că femeia doar nu este atât de puternică fizic și fără soțul meu eu nu aș putea coordonă această afacere. Eu nu sunt întocmai directoarea companiei, este o afacere de familie.

Aceste material a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei.

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini video: Alexei Gurduza

Sursa copertă: Fb/https://bit.ly/3h3za6B

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.