print
Ștefan Sercheli, bărbatul care într-o mână ține haltera, iar în altă mână un creion
31.03.2017
4063

Salvador Dali spunea: „Sportul este rugăciunea trupului”. Anume el ne oferă doza zilnică de energie. Mulți cred că sportul ne obosește, dar în realitatea el are multe beneficii asupra stării noastre de sănătate. În ultima perioadă, tot mai mulți tinerii preferă un mod sănătos de viață care include sportul și alimentația corectă.

Stefan Secheli

Ștefan Sercheli este dublu campion al Republicii Moldova la bodybuilding care acum 10 ani a ales să devină un sportiv de performanță. Pentru el, modul sănătos de viață a devenit un obicei, fără care nu ar mai putea trăi. Despre performanțele sale sportive și cum a descoperit talentul de a desena, aflăm din interviu:

- Fiecare poveste are un început. Dar cum a început povestea ta și cum a apărut pasiunea pentru sport? Ce te-a motivat să alegi anume bodybuildingul?

- Răsfoind o revistă la vârsta de 8 ani, am văzut un bodybuilder care m-a impresionat mult. Nu îmi imaginam cum e posibil să ai un corp bine lucrat. Vizionam mereu filmele cu Jean-Claude Van Damme, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger care mă motivau să obțin un fizic frumos, pentru că dacă cineva a reușit să obțină ceea ce își dorește, voi obține și eu neapărat același lucru. În adolescență eram foarte slab, și mulți oameni făceau glume pe seama mea. Asta pentru mine a fost cea mai mare motivație. La  15 ani am început să mă ocup de fizicul meu în condiții casnice, după care am început să merg la sala de forță, pentru ca să obțin rezultatele mult dorite.

Stefan Secheli

- Este binecunoscut faptul că a fi sportiv de performanță nu este un lucru atât de simplu. Cât de dificil este pentru tine să respecți un mod sănătos de viață?

- Ce ține de regimul meu, e un regim și mod sănăos de viață pe care l-am cultivat timp de 8 ani. În trecut am fost militar în Compania cu Destinație Specială, unde am fost instruit și bine pregătit fizic. Sportul, alimentația corectă constituie pentru mine un mod sănătos de viață, care a devenit cu timpul și un obicei, fără de care acum nu aș putea trăi.

Stefan Secheli

- Pe lângă sport ești  pasionat de desenul în creion. Cum a luat naștere talentul tău și ce îți place cel mai mult să desenezi?

- În clasa întâi, profesoara de artă plastică ne-a dat pentru acasă să desenăm un trandafir. A doua zi când am prezentat desenul, ea nu credea că l-am făcut eu, deoarece era cel mai reușit desen din toată clasa. Profesoara mi-a zis că m-au ajutat părinții, după care mi-a dat să desenez o lucrare în clasă, pentru ca să-i demonstrez că am făcut singur trandafirul, fără ajutorul cuiva. De fapt eu am început să desenez pe la vârsta de 5 ani și atunci am descoperit pasiunea față de desen. Îmi place să desenez persoanele și lucrurile care mă inspiră. Cred că dacă aș avea destul timp aș începe să desenez tot ce mă înconjoară.

Stefan Secheli

- Viața unui sportiv nu este atât de simplă, deoarece îți rezervă mai puțin timp pentru alte activități. Cum reușești să îmbini profesia de sportiv cu pasiunea de a desena în creion?

- Acum din păcate nu am timp pentru desen, deoarece am alte activități și lucruri mai importante care îmi răpesc tot timpul liber. Pasiunea pentru desen nu a dispărut și nu va dispărea niciodată, deoarece desenul este o parte din mine. Pentru ca să creez ceva frumos am nevoie de inspirație. Desenul pentru mine este ca un viciu, pentru că dacă încep să desenez o fac în fiecare zi și numai țin cont de oră. Orice talent necesită timp pentru creație, dar în ultima vreme nu prea reușesc să i-au creionul în mână și să încep a desena, dar mi-am promis că în timpul apropiat revin din nou la creație.

Stefan Secheli

Stefan Secheli

- Ești dublu campion al Republicii Moldova la bodybuilding. Ce performanțe ai dori să mai obții în acest domeniu și dacă ți-ai dori să participi la campionatele interanționale?

- Cred că în sport am obținut rezultatele pe care mi le-am dorit. Sunt dublu campion al Republicii Moldova la bodybuilding și mă mândresc că am reușit să obțin titlul de campion. De 10 ani practic acest sport și sigur că m-am gândit să particip la competițiile internaționale, dar este nevoie de sponsori care vor acoperi toate cheltuielile necesare. Din păcate bodybuildingul nu asigură un viitor stabil din punct de vedere financiar, deoarece nu poți tot timpul să te bucuri de același succes de care te-ai bucurat cândva.

Stefan Secheli

- Dacă ar fi să vorbim despre planurile de viitor. Povestește-ne cum îți vezi cariera de sportiv în următorii ani și dacă vei continua să îți dezvolți talentul?

- Cu siguranță îmi voi dezvolta în continuare talentul de a desena și voi face ceea ce am făcut și până acum. Îmi iubesc mult meseria și depun suflet în tot ceea ce fac. Când mă voi retrage din sport, îmi voi dedica timpul liber desenului și altor lucruri ce mă marchează ca personalitate.

Sursă foto: arhivă personală

Interviu de Alina Șalamov, stagiară

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.