„Designul de obiect înseamnă a găsi niște soluții geniale pentru problemele noastre zilnice”. Andrei Gramatschii, fondatorul Gramatschii Design Studio, ne spune ce este designul de produs și cum acesta poate da o înfățișare estetică împrejurărilor noastre. Recent, tânărul a participat la Tabără de Design în Sat, desfășurată în satul Ciutești, și ne povestește despre experiența trăită acolo.
„Prima data am desenat în clasa a V-a, până atunci eu nu desenam, și mi-a plăcut acest proces tare mult. În clasa a VI-a am mers la școala de pictură din Bender, acolo unde locuiam. După 4 ani de studii acolo am venit la Colegiul de Arte Plastice Plămădeală. Apoi am mers la Facultatea Design Industrial și de Produs de la UTM și, ulterior, am rămas acolo să fiu dascăl”, ne spune Andrei Gramatschii.
Fiecare obiect schițat de către Andrei are în spate o poveste. Dorința de a face lucrurile utile, de a găsi alternative îmbunătățite estetic a dus la generarea unor idei inovative, care vin să îmbunătățească viața consumatorilor.
„Designul de obiect înseamnă a găsi niște soluții interesante, geniale care pot ușura interacțiunea dintre om și obiect. Am început cu niște proiecte fiind încă student, am fost angajați la Zorile unde am făcut niște tălpi pentru mers la schiat, iar mai apoi a urmat o sanie pliantă”. Designul de obiect vine cu soluții creative la niște probleme cu care ne confruntăm zilnic. Este foarte simplu să vezi dacă ideea este genială, asta se vede după cerere”.
În țara noastră, designul de produs este o ramură relativ nouă, dar necesară.
„În Moldova nu este dezvoltat designul de produs, însuși Catedra de Design, cei care școlesc designerii, are puțin mai mult de 10 ani. Noi avem foarte multe probleme, chiar și cu obiectele stradale, cum ar fi instalații, bănci, felinare, urne de gunoi, unde pot interveni designerii de obiect și a da un aspect mult mai estetic”.
Cum a fost la Tabăra de Design în Sat, care sunt creațiile de până acum, cât și planuri de viitor, vedeți în interviul video.
Andrei Gramatschii poate fi găsit pe pagina de Facebook și pe Instagram.
Reporteră: Paulina Gușan
Video: Alexei Gurduza
Foto credit: Sergiu Ceban