2.7 C
Chișinău
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ei sunt campionii celei de-a III-a ediții a olimpiadei de robotică FIRST Global Challenge

Echipa Națională de Robotică a Moldovei a devenit campioana celei de a 3-a ediții a olimpiadei specializate FIRST Global Challenge, unde au obținut 3 medalii de aur. Echipa formată din 6 membri și 2 mentori a reușit să facă performanță la cele 3 categorii: Premiul „Grand Challenge” pentru cel mai mare punctaj cumulativ; Alianța Învingătoare „FIRST Global” – performanță obținută în colaborare cu echipele din Belarus, Norvegia și echipa „Hope” (formată din refugiați sirieni), Premiul „Ustad Ahmad Lahori” pentru Inovație în Inginerie.

Echipa formată din Andrei Copaci, Cristian Comendant, Elena Graur, Nicolae Mihalache, Cosmin Ciorbă, Dorina Levcă și ghidați de mentorii Veronica Eșanu și Florin Cazac, a participat alături de reprezentanții altor 190 de țări. 

 Echipa Națională de Robotică a plecat la competiție cu un scop determinat din timp, de a obține victoria după ce anul trecut au obținut medalia de bronz.  „Am demonstrat că sunt resurse umane foarte bune, partea cu resursele materiale este mai puțin dezvoltată, dar sper cu această victorie să sensibilizăm oamenii ca ei să investească în acest domeniu pentru că este destul de bun pentru industria noastră”, ne spune Florin Cazac, antrenorul Echipei Naționale de Robotică. 

Pentru Cosmin Ciorbă, membru a echipei, pasiunea pentru robotică i-a fost alimentată de curiozitatea de a desface lucruri: „Încă de mic îmi plăcea să desfac lucruri, cum ar fi mașini cu telecomandă și cu 4-5 ani în urmă când au apărut cercurile de robotică în Republica Moldova am început să le frecventez. După participarea la acest concurs am plecat cu impresii foarte bune. A fost prima oară când am participat la FIRST Global, am căpătat multă experiență, cum ar fi comunicarea cu alte echipe și crearea strategiilor”.

Ideile, conlucrarea în echipă au fost esențiali pentru obținerea locului întâi. Dorina Levca ne spune că cel mai impresionant este „metoda de a gândi singur cum să faci un robot, cum să-l programezi pentru a realiza diferite misiuni”.

Ediția din acest an a competiției s-a desfășurat cu tematica „Ocean Opportunities” („Oportunitățile Oceanului”), iar sarcina echipelor a fost să simuleze curățarea oceanelor de poluanți solizi de diferite dimensiuni, reprezentați prin mingi de cauciuc.

Cu ce impresii s-au întors tinerii acasă, vedeți în materialul video.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente