Consilieri locali, angajați ai primăriei, primarul satului, precum și cetățeni interesați de deschiderea unei întreprinderi municipale în localitatea Bravicea din raionul Călărași au participat la o consultație on-line, organizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”.
La această consultație on-line, desfășurată în format de teleconferință, au fost prezenți 23 de participante și participanți interesați de modalitatea de constituire și funcționare a unei întreprinderi municipale în localitatea Bravicea din raionul Călărași, care este una dintre comunitățile beneficiare ale proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”, implementat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS).
În mesajul său din debutul evenimentului on-line, Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a afirmat că „atunci când organizați o adunare a satului ca să puneți în discuție subiectul creării unei Asociații Publice a Consumatorilor de Apă, puteți oferi exemple de succes din alte comunități apropiate care au reușit să asigure prezența tuturor sătenilor consumatorii de apă potabilă în componența Asociației. Iar această Asociație trebuie gestionată transparent în beneficiul întregii comunități”.
Evenimentul on-line a fost moderat de echipa proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”, printre ai cărei membri se află și experți cu experiență în crearea și gestionarea unor întreprinderi municipale.
„Proiectul nostru care este parte a Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” vă oferă șansa să beneficiați de sprijin în crearea unei pagini web a localității, unde veți putea comunica în mod constant cu primăria și cetățenii”, au afirmat reprezentanții echipei proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”.
Primarul satului Bravicea, Alexei Zatic, a purtat în cadrul acestui eveniment un dialog cu consătenii privind asigurarea cu apă potabilă a localității și a explicat participanților la teleconferință care este situația în prezent: „Dorim să creăm o Asociație a Consumatorilor de Apă și ne interesează mai multe aspecte, inclusiv de cadrul legal și de reglementare. Vrem să începem forarea unei fântâni arteziene, și după ce m-am consultat și cu alți primari din alte localități și am înțeles că sunt mai multe modalități de funcționare a unei asociații. Iată de ce vă rugăm să ne oferiți mai multe informații și exemple asupra acestei teme”.
În context, echipa proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” a oferit o explicație referitoare la chestiunea deschiderii unei întreprinderii municipale într-o localitate și la modalitățile de funcționare. „Există în localitățile din raionul Strășeni experiența unei Asociații Obștești în sat, unde apeductul a fost construit cu ajutorul unui proiect și se află la balanța primăriei, dar asociația îl gestionează. Activitatea se desfășoară destul de bine, iar Asociația Obștească a Consumatorilor de Apă nu se confruntă cu dificultăți majore.
În cadrul consultației s-au implicat mai multe persoane participante le eveniment pentru a adresa întrebări primarului și echipei proiectului.
Întrebările s-au referit atât la partea de colectare a finanțelor, cât și la implicarea cetățenilor în această activitate. În finalul evenimentului, primarul satului Bravicea, Alexei Zatic, a adresat mulțumiri participanților, echipei proiectului și finanțatorilor: „Mulțumesc tuturor participanților și vă doresc să ne confruntăm cu cât mai puține probleme. Vă rog pe toți consătenii noștri să transmiteți de la unul la altul, că suntem într-o situație excepțională și la adunarea pe care urmează să o organizăm duminică, la ora 10:00, la Casa de Cultură, trebuie să respectăm toate cerințele pentru a ne proteja”.
Iar mesajul final al consultației privind deschiderea unei Asociații Publice a Consumatorilor de Apă a fost formulat de către organizatorii evenimentului: „Vă urăm succes și vă dorim să nu vă certați, pentru că atunci când se ceartă cineva la un izvor, apa nu vine. De aceea vă îndemnăm să asigurați transparența în soluționarea tuturor problemelor, iar dacă va fi liniște și pace, atunci la sigur o să aveți apă”.
Recent, mai multe comunități din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni au beneficiat de instruiri și consultații on-line în cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”, axate pe procesul de bugetare locală.
Articolul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.
#dezvoltmd, #EuropeanUnion, #CivilSociety