2.7 C
Chișinău
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Interpretul Ion Popescu: „Mă simt apreciat acasă, în Republica Moldova”

Ion Popescu este un tânăr interpret, originar din localitatea Cociulia, raionul Cantemir, dar stabilit de ani buni la Berlin, Germania. Interpretul a debutat în muzică cu balada romantică „Mă Cauți” și a început noul an cu piesa „Privirea ta”.

L-am provocat pe Ion să-și definească personalitatea, iar acesta a răspuns: „Un băiat simplu, de la țară, crescut într-o familie simplă, care mai apoi a început să-și dobândească și crească singur calitățile”, spune Ion Popescu.

Cum a început cariera ta muzicală?
– Familia mi-a descoperit vocea încă din copilărie. Cântam în școală la diferite numere artistice, fiind organizate la noi în clasă eu eram printre primii care avea rolul cântecului. Eram clasa a VII-a când am început să studiez muzica la Școala Muzicală din Cantemir, unde am învățat timp de  doi ani. Apoi mi-am făcut studiile la Colegiul de muzică „Ștefan Neaga” și am învățat instrumentul cobza la profesorul de muzică – Pavel Țurcan timp de patru ani. Am continuat cu muzica la „Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP)”, la același profesor studiind tot cobza. Muzica mereu mi-a fost dragă. Am încercat să și predau cobza, la propunerea directorului de muzică de la Școala de Arte Strășeni. Acolo am predat timp de un an și jumătate, după care aveam puțin timp pentru că studiam și la academie în anul III, IV fiind mai ocupat.

Cum te-ai simțit în calitate de profesor?
– La început a fost un pic de panică, pentru că eu fiind un băiat tânăr și cu un temperament mai aprins credeam că nu o să meargă, dar am fost susținut de profesorul meu de specialitate și de către directorul școlii. Ei mă încurajau și credeau în mine și atunci când cineva crede în tine devii mai puternic. Apoi aveam plăcerea de a lucra, când vedeam copiii că îmi zâmbesc și așteaptă rezultatele eforturilor depuse.

Locuiești de ani buni la Berlin, Germania și totuși ai decis să te promovezi în Republica Moldova. De ce?
– Știți cum se spune: „plânsul, râsul și muzica sunt chestii pe care nu contează în ce limbă le interpretezi sau intonezi”. Eu sunt moldovean, eu vin din Republica Moldova și sunt crescut aici. Reprezint un neam, în sufletul și inima mea bate ritmul de Moldova. Pe viitor aș vrea să fac și ceva din muzica populară, care simt că îmi bate în inimă. În Berlin nu cred că aș fi avut vreo șansă să mă promovez în muzică. În școală am studiat franceza, necunoscând engleza îmi lipsește accentul, iar germana este o limbă foarte grea. De aceea am decis să interpretez în limba română.

Cum și de unde a apărut ideea de colaborare cu EL Radu și „The Master Of The Sound”?
– Aproximativ un an și ceva în urmă noi am avut o petrecere la Berlin, unde a fost și Radu. Am decis să cânt și eu la acea petrecere și Radu a rămas plăcut surprins când m-a ascultat. A interpretat și el câteva piese și ne-am cunoscut practic după ce am cântat. Radu mi-a spus că aș putea să fac ceva și eu având această dorință încet, încet a luat amploare ideea.

Urmează și alte colaborări pe plan muzical cu EL Radu?
– Sigur, idei și planuri strategice în muzică mereu au fost și vor fi. Eu consider că noi mai avem încă multe de făcut împreună.

Ai venit în Republica Moldova pentru promovarea piesei, ce sentimente te încearcă când revii în țară?
– Sentimentul de mândrie stă pe prim-plan, fiindcă mă simt apreciat anume acasă.

De ce Berlin și nu Chișinău?
– Chișinău este un oraș în care mă simt cel mai bine, ca peștele în apă. Cunosc toate străzile, am studiat opt ani în oraș, dar Berlin a fost o alegere de a pleca undeva. Am ales să plec în Germania, iar în Berlin am ajuns datorită unor prieteni care m-au invitat. Am lucrat, am locuit împreună și așa am rămas acolo. Nu mai simt nevoia să schimb alt oraș.

Cum a apărut ideea piesei „Mă Cauți”, cea cu care ai debutat în muzică?
– Aceasta a fost prima piesă. Eu chiar am vrut să fac ceva ce am trăit și suferit pentru a reda ceea ce simt. Ideea mi-a venit după o poveste de dragoste trăită, mulți cred că este o dedicație însă este doar ceea ce am simțit eu și am vrut să redau. Ideea și schițele îmi aparțin, dar împreună cu Radu am ajuns la un text și melodie frumoasă.

Cum are loc procesul creării unei piese de ale tale, tu doar o interpretezi sau te implici și în crearea versurilor sau a liniei melodice?
– Doar să interpretezi poți un cover sau o altă piesă sau ceva ce mergi la piață și cumperi. Noi am încercat să facem o piesă de dragoste de care avem nevoie.

Ai început anul 2021 cu o piesă nouă – „Privirea ta”, care este povestea ei?
– „Privirea ta” este cea de-a doua piesă care a venit ca soluție pentru prima. „Mă Cauți” a fost o poveste de dragoste tristă, iar cea de-a doua a venit ca soluție – o poveste cu un final fericit. Această piesă a fost dedicată prezentei povești de dragoste trăită în Berlin.

Este muzica doar o carieră pentru tine sau și un stil de viață?
– Pentru mine este un stil de viață muzica. Ce ține de carieră vom vedea cum va primi publicul munca mea. Eu fac din plăcere ceea ce fac.

Cât de important este ca lumea să simtă ceea ce transmiți prin piesele tale?
– Asta este răsplata eforturilor mele și sigur că este importantă.

Imagini: Alex Gurduza

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente