2.7 C
Chișinău
joi, noiembrie 21, 2024

(sondaj) Cultura tinerilor în secolul XXI

„Cultura desemnează acel complex ce cuprinde ştiinţele, credinţele, artele, morala, legile, obiceiurile şi celelalte aptitudini şi deprinderi dobândite de om, ca membru al societăţii”. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute definiții ale culturii propusă de astrologul Edward Tylor. Timp de secole, fiecare generație încearcă să se remarce prin propria identitate, tinerii fiind baza creării unor noi valori, dar totodată și speranța de a păstra vechea cultură. Indiferent de perioadă, termenul de cultură înglobează practic aceleași componente, fie că vorbim de pictură, sculptură, dans, muzică, cărți etc.,  fiecare percepe termenul diferit, având propria sa definiție. 

În urma unui sondaj, mai mulți tineri au definit cultura ca:

Milea Mihaela: „Cultura este ceea ce ne aseamănă între noi și ne deosebește de celelalte viețuitoare ale Terrei. Cultura reprezintă valorile care sunt semănate în noi de când nici nu știam a gânguri. Pentru mine cultura e arta, educația, limba și valorile morale”.
Mocanu Dorin: „Cultura constituie totalitatea valorilor morale și spirituale create de om într-un anumit spațiu și timp”.
Lanciu Irina: „Cultura ne reprezintă pe noi ca și popor. Este moștenirea transmisă din neam în neam prin prisma valorilor materiale și spirituale, prin prisma tradițiilor și a obiceiurilor care oferă însemnătate unui anumit popor. Eu aș asemăna cultura cu o floare. Așa cum floarea necesită grijă și dragoste pentru a deveni frumoasă așa și cultura trebuie onorată și iubită pentru a-și putea extinde petalele și a ne reprezenta țara în orice colț al lumii. De altfel, noi, oamenii, suntem cultura. Modul în care noi o vom prezenta este modul în care alții o vor percepe!”.
Mihalache Ion: „Cultura este tot ce ne înconjoară, educația pe care o primim în familie și școală, tradițiile și obiceiurile care ne sunt transmise din generație în generație, valorile morale și spirituale create de omenire, modul cum ne îmbrăcăm, cum vorbim și respirăm. Prin cultură ne dezvoltăm capacitățile, gândurile și sunt egali în toate privințele, suntem liberi. Cultura este ca un act de identitate al omului, însă nu este vizibil, dar este valabil pe tot parcursul vieții. În fine cultura înseamnă viață”.

În această ordine de idei, toți respondenții la sondaj (100%) au răspuns că cunosc definiția termenului „cultură”. Astfel, la întrebarea „Cât de des participați la evenimente culturale?”, 54,3% dintre respondenți au răspuns că uneori participă la evenimente culturale, 25,7% participă des la asemenea evenimente, iar 20% participă rar la evenimentele culturale.

Același sondaj, mai arată că în topul locurilor vizitate, tinerii preferă teatrul (28%); urmat de bibliotecă (26%); biserică (20%); muzeu (11%); cinematograf (9%); cercuri folclorice (6%).

Întrebați despre cum ar trebui încurajate și îmbunătățite activitățile culturale pentru tinerii din Republica Moldova, aceștia au venit cu diverse recomandări:

  • implementarea mai multor proiecte de voluntariat;
  • încurajarea tinerilor de ași dezvolta talentele pe care le au și oferirea condițiilor necesare;
  • implementarea obligatorie a activităților culturale în școală;
  • redeschiderea teatrelor și a cinematografelor;
  • combinarea culturii cu lucrurile moderne care îi atrag pe tineri;
  • formarea mai multor cercuri folclorice în instituțiile de învățământ;
  • oferirea oportunităților tinerilor pentru participarea la diferite activități (bilete mai ieftine, intrări libere etc.);
  • susținerea persoanelor ce creează arta și promovarea evenimentelor culturale pe rețelele sociale;
  • organizarea mai multor expozițiilor virtuale, recitale de poezii, expoziții de desene, organizarea dezbaterilor despre importanța culturii naționale.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 100 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. Datele au fost colectate în perioada 23-24 martie 2021, prin metoda chestionarului.

Olga Mocanu, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente