-0.6 C
Chișinău
vineri, noiembrie 22, 2024

Ion Platon: „FOTOGRAFIA ESTE ARTA PRIN INTERMEDIUL CĂREIA TRASMITEM O EMOȚIE PRINTR-UN MESAJ VIZUAL”

Ion Platon este un tânăr de 28 de ani, originar din Republica Moldova, dar care a studiat și locuiește în România, București din anul 2008. Pasiunea lui pentru fotografie începe dintr-o joacă, iar primele fotografii au fost realizate într-un PUB. Despre cum a evoluat traseul său profesional, cum l-a afectat pandemia dar și despre cum s-a specializat pe fotografia culinară, vedeți în acest interviu.

În 2012 a absolvit Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău, ulterior a plecat la București pentru Managementul Organizațiilor și Marketing din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială București pe care a absolvit-o în 2015. După care a aplicat pentru programul masteral Branding Management și Comunicare Corporatistă din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București (SNSPA).

„Îmi place să OFER fără să mi se întoarcă. IUBESC necondiționat. SIMT foarte intens orice moment important din viața mea. SUNT SENSIBIL, ceea ce-mi oferă, menține și dezvoltă latura artistică. PROMOVEZ RESPECTUL față de cei ce ne înconjoară, față de natură. PROMOVEZ VALORILE PUTERNICE precum iubirea și încrederea. Sunt PUNCTUAL. Îmi place să ofer CALITATE în tot ceea ce fac. Consider că sunt și un prieten adevărat. Îmi place să mănânc GUSTOS și să CĂLĂTORESC. Sunt MEREU ÎN CĂUTARE DE SINE”, spune Ion Platon.

De unde vine pasiunea ta pentru fotografie?

Totul a început dintr-o JOACĂ! În perioada liceului în Buzău am cunoscut un coleg, și el din Republica Moldova, mai mare ca mine, cu care m-am împrietenit. Ulterior acesta plecase la București pentru facultate. Am ținut legătura. Peste vreo 2 ani, când am ajuns și eu în București pentru facultate am închiriat o cameră de cămin împreună. Acesta se ocupa deja cu fotografia. Făcea parte dintr-o asociație de elevi și studenți basarabeni, la care am aderat și eu ulterior (ASEB București), în cadrul acesteia făcea poze pe la evenimentele organizate de asociație și în cadrul proiectelor pe care le organiza asociația prin țară. Având un aparat foto profesionist și o trusă cu accesorii, acesta negociase și cu niște locații (PUB-uri, baruri, cluburi) din București pentru a le face poze. În serile când făcea poze în cluburi mergeam și eu cu el să-l ajut. Eram un fel de ajutor de fotograf, student în anul doi ce căuta WOW-ul vieții de noapte. A doua zi acesta edita pe soft-uri de calculator pozele din seara precedentă pentru a le livra locațiilor. Eu mai trăgeam cu ochiul la ceea ce făcea, eram interesat. Îl însoțeam din ce în ce în mai multe locații și mai des până într-o zi când mi-a propus să merg și eu într-o locație să fac poze. În acea zi eram copleșit de emoții. Seara, cu un body (corpul aparatului), un obiectiv și un bliț împrumutat de la un alt prieten fotograf care nu avea job în acea seară, m-am trezit în PUB, undeva prin Regie (campus studențesc de la POLITEHNICA). Am avut parte de o noapte plină de emoții, palpitații, stres, dar și satisfacție. A doua zi am vizualizat pozele, GROAZNICE din punct de vedere TEHNIC, însă bune pentru ca transmiteau ce trebuie. Emoție.

Treptat am evoluat, am avansat pe partea tehnică și creativă, am început să am din ce în ce mai multe cereri, joburi mai bine plătite astfel încât îmi permiteam să supraviețuiesc în timpul facultății și masteratului și respectiv să investesc în mine și în tehnică, scule.

Devenisem un FOTOGRAF DE EVENIMENT (cluburi, petreceri private, lansări de carte, teatru, ulterior cununii, nunți, botezuri etc.) pregătit pentru a presta un serviciu calitativ pe piața din București.

Unde te-ai oprit între timp?

Totul a continuat BINE ȘI FRUMOS până a venit PANDEMIA (anul trecut), ultimul eveniment îl avusesem la Pitești cu trupa lui Damian Drăghici & Brothers. Două luni am stat izolat. GREU! Gânduri, frustrări, chinuri psihice, planuri stricate, viitor neclar – parțial ruinat (în capul meu), bani pierduți, investiție foarte mare prin februarie etc. Zi de zi mă gândeam ce să fac. În cele două luni mi-am structurat ideile, mi-am dezvoltat BRANDUL PERSONAL și mai mult pe parte de online și rețele sociale. Am făcut curățenie în poze. M-AM REPROFILAT!

Ce faci acum?

Începând cu luna mai 2020 am început să fac fotografie de produs la cerere, pentru foștii mei clienți cu restaurante și cluburi, care s-au adaptat și ei între timp și livrau produsele lor clienților acasă. Piața de DELIVERY a explodat. Am văzut o oportunitate și mi-am concentrat atenția spre FOOD PHOTOGRAPHY. În această perioadă, după multe ore de muncă și documentare online m-am specializat pe FOTOGRAFIA CULINARĂ menținând ingredientul principal, EMOȚIA.

Cum reușești să transmiți prin fotografii realitatea obiectelor?

Misiunea mea ca fotograf culinar este de a crea o POVESTE și de a livra EMOȚIE prin acele preparate și anume prin TREZIREA POFTEI DE MÂNCARE PUTERNICE celui care o vede. Mă simt împlinit când arăt o poza finală unui prieten, client, rude și acesta reacționează cu WOW, CE POFTĂ MI-AI FĂCUT!

Ce profesii mai ai pe lângă fotografie, cum te ajută ele sau te încurcă?

Am activat în paralel cu meseria de fotograf și în domeniul ACHIZIȚIILOR PUBLICE în cadrul Primăriei Municipiului București. Am renunțat. Nu m-am regăsit în rutină, supunere ierarhică, presiuni intercolegiale, frustrări ale angajaților mai în vârstă etc. Am ales calea antreprenoriatului. Studiile pe care le am (menționate anterior m-au ajutat la formarea personală și organizare). La momentul actual m-am apucat de o a doua facultate Kinetoterapie și motricitate specială (am un plan pentru mai încolo cu ea).

Cum a aflat lumea despre tine?

Cel mai bun intrument de promovare și PR este RECOMANDAREA. Din recomandările clienților am cunoscut și avut alți clienți. Ulterior am investit bani și în promovarea online, social-media. Un client fericit = cu fidelizarea acestuia + recomandare către un alt client.

Care au fost cele mai interesante locuri în care ai fost pentru a realiza fotografii?

Cele mai faine locuri unde am facut fotografii rămân cu siguranță cluburile (viața de noapte), dar și mai mult petrecerile private organizate în tot felul de clădiri cu titlu de MONUMENT ISTORIC (Casa Vernescu, Palatul Bragadiru, Palatul Mogoșoaia, Palatul Știrbei, Snagov etc).

Cum definești tu fotografia?

Fotografia este un MIJLOC DE COMUNICARE ARTISTICĂ PRIN INTERMEDIUL CĂRUIA TRANSMITEM O EMOȚIE PRINTR-UN MESAJ VIZUAL. Iscusința fotografului este dată de către intensitatea EMOȚIEI creată receptorului/persoanei din fața fotografiei. O AMINTIRE!

Fotografii: Arhivă personală

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente