2.2 C
Chișinău
vineri, decembrie 13, 2024

Seara canonicului Vladimir Beșleagă, la Librăria din Centru

Joi, 15 iulie, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc Seara Vladimir Beșleagă, care împlinește 90 de ani. Cu această ocazie vor fi lansate edițiile noi din romanele sale emblematice Zbor frânt (ediția a IX-a) și Viața și moarta nefericitului Filimon (ediția a IV-a), apărute la Editura Cartier în colecția Cartier popular, coordonată de Gheorghe Erizanu. De asemenea, va fi lansat Jurnalul lui Vladimir Beșleagă, care cuprinde note din studenție până în zilele noastre, apărut la Editura Polisalm.

Sesiune de autografe.

Alături de autor vor participa:

Maria Șleahtițchi

Andrei Țurcanu

Oxana Gherman

Nina Corcinschi

Moderator: Em.Galaicu-Păun

„Prozatorul Vladimir Beșleagă (născut în 1931, într-un sat transnistrian) merita să fie cunoscut și editat cu prioritate în România postdecembristă, ca unul dintre cei mai reprezentativi scriitori basarabeni. Este romancierul cu o vocație narativă modernă și profundă, într-o literatură dominată de poeți.” (Ion Simuț)

„Primul scriitor basarabean care pune problema deviantului totalitarism autohton în cadrul unei problematici ontologice este Vladimir Beşleagă. Romanul Viaţa şi moartea nefericitului Filimon, scris în 1969-1970 şi publicat abia în 1988, oferă într-o textură încărcată şi convulsivă tragedia profundă a unui neam fracturat în interiorul său, rupt de cadrul organic de viaţă, înstrăinat de relaţiile de rudenie fireşti. (…) Dacă Zbor frânt este încă o scriere impregnată puternic de geometrie, următoarea carte, Viaţa şi moartea nefericitului Filimon, este adânc «algebrizată», la toate nivelele, lucru absolut insolit (şi fără pereche) în firava literatură basarabeană de atunci”. 
(Andrei Țurcanu)

VLADIMIR BEȘLEAGĂ s-­a născut la 25 iulie 1931, în satul Mălăiești, Grigoriopol (regiunea transnistreană). După studiile universitare (1955), încearcă să îmbrățișeze știința literară, lucrând asupra unei teze despre proza lui Liviu Rebreanu. Abandonează însă proiectul din cauza asprei cenzuri comuniste. După câțiva ani de gazetărie, se consacră muncii literare. Debutează în 1963 cu culegerea de nuvele La fântâna Leahului. A fost deputat în Sovietul Suprem al URSS în anii perestroikăi. Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe listele Frontului Popular (1990-1993), semnatar al Declarației de Independență.

A publicat romanele: Zbor frânt (1966), Acasă (1976), Ignat și Ana (1979), Durere (1979), Viaţa și moartea nefericitului Filimon sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine (1988, roman de serat scris în 1966), Sânge pe zăpadă (1985), Nepotul (1993), trilogia Cumplite vremi (2017).

Este autorul volumului de versuri Țipătul lăstunului (2006).

A tradus Dafnis și Cloe de Longos (1970), Coliba unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe (1972), Lauda prostiei de Erasmus (1976).

Zbor frânt, de Vladimir Beșleagă (Cartier popular). Broșată, 200 pag. Preț: 33 RON/ 139 MDL.

Viața și moartea nefericitului Filimon, de Vladimir Beșleagă (Cartier popular). Broșată, 176 pag. Preț: 29 RON/ 119 MDL.

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe Cartier.md

Ebooks Cartier sunt pe iBooks.

În Cartier popular au mai apărut:

Un blad de miliarde, de Vasile Bumacov

Lectura lui Dante (3 vol), de Laszlo Alexandru

Pâinea noastră cea din toate filele, de Vasile Romanciuc

Inorogul la porțile Orientului. Bestiralul lui Dimitrie Cantemir (eseu), de Bogdan Crețu

Despărțirea apelor (almanah epistolar), de Ion Druță

Numește fericirea altfel (roman), de Victor Dumbrăveanu

Vara în care mama a avut ochii verzi (roman), de Tatiana Țîbuleac

Grădina de sticlă (roman), de Tatiana Țîbuleac

Ultima amantă a lui Cioran (roman), de Constantin Cheianu

Câinele de bronz (roman), de Emanuela Iurkin

Limba de hârtie (eseu), de Tamara Cărăuș

Woldemar (roman), de Oleg Serebrian

Cântecul mării (roman), de Oleg Serebrian

Căsuța de la Răscruce, de Ion Druță

Parodii, de Petru Cărare

Maeștrii unei arte muribunde, de Claudiu Komartin

Trilogia basarabeană, de Val Butnaru

Copilul teribil, de Nicolae Esinencu

Către voi, prin lumina întunericului, de Mihail Gh.Cibotaru

Aproape, de Grigore Vieru

Cântecul mării, de Oleg Serebrian

Săgeți, de Petru Cărare

Cerul alege (aforisme), de Grigore Vieru.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente