8.3 C
Chișinău
vineri, martie 29, 2024

„Cea mai amenajată gospodărie” – concurs educativ pentru localnicii din Pojăreni, Ialoveni

Tradițional, în fiecare vară, pe perioada lunii iulie în satul Pojăreni, raionul Ialoveni, se desfășoară concursul „Cea mai amenajată gospodărie din localitate”. Concursul durează o lună, timp în care localnicii au răgaz să-și amenajeze gospodăriile cum știu ei mai bine.

„Scopul concursului este unul educativ, mai degrabă este  un imbold pentru consătenii noștri de a păstra ecologia localității, împrejurările mereu curate și fără deșeuri. Prin această activitate – concurs tindem să aducem la conștiința comunității importanța naturii și a unui mediului înconjurător curat și îngrijit pentru că de asta depinde sănătatea noastră și a copiilor noștri”, a afirmat Veronica Casian, membru al administrației publice locale.

Pe durata unei luni fiecare localnic tinde să-și îngrijească în mod special împrejurul gospodăriei sale. Condiția principală a concursului presupune că fiecare gospodar trebuie să-și amenajeze locuința și curtea în mod deosebit, să înlăture orice deșeu din apropierea casei și să înverzească spațiul din fața curții prin diverse plantații.

„Am plantat câțiva arbuști, dar și flori și am văruit ca să evidențiez zona cu cele plantate, noi ne străduim mereu să păstrăm curat teritoriul din fața ogrăzii noastre curat, dar acum cu grămada parcă e mai interesant și vesel când ieșim cu toți vecinii și ne organizăm să facem lucruri frumoase”, a spus Marcela Chiliciuc, localnică.

În această activitate se implică activ toate generațiile, îndeosebi tinerii, aceștia susțin inițiativa administrației locale și afirmă că un sat curat și îngrijit este un sat cu un mediu ambiant sănătos: „Eu am înțeles din start scopul concursului și cu siguranță nu contează remunerarea, dar e important rezultatul și frumosul pe care l-am creat împrejurul caselor noastre, acum e și mai plăcut să te plimbi seara pe ulițe, să simți aerul curat și să admiri aceste frumuseți”, a afirmat Daniela Meșină, o tânără din localitate.

La finele concursului, o echipă de jurați formată din 4 membrii ai consiliului sătesc analizează fiecare gospodărie acordând note, toți participanții sunt remunerați cu diplome de mențiune, dar și premii bănești.

Cristina Scoarță, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente