Astăzi, 27 august 2021, Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de când a devenit independentă. În acest context, am întrebat mai multe persoane ce semnifică această sărbătoare pentru ei, dar și cum ar defini independența.
Ori cât de mult ar părea că Ziua independenței Republicii Moldova trebuie să fie un motiv de bucurie și celebrare, totuși mi se pare că această zi ne amintește că suntem dependenți de alte țări și alte evenimente mondiale. (Corneliu Comendant, designer grafic)
Este o zi importantă pentru istoria neamului nostru, căci o parte de țară, răpită acum mai multe decenii s-a rupt din „îmbrățișarea” nedorită a agresorului. Ce-i drept a fost făcut doar jumătate de pas, fiindcă personal cred că Basarabia nu avea nevoie de independență ci de reîntregire prin reunirea cu România. Nu jubilez la 27 august, deși mă bucur că înaintașii noștri au rupt-o acum trei decenii cu Uniunea Sovietică.
Nu poți fi independent de propriul trecut. Nu poți fi independent de dragul independenței și nici pentru bifă. Un stat cu adevărat independent este total dependent de cetățenii săi. Iar cetățenii se pot simți independenți când deciziile majore politice și geopolitice se iau de autorități doar în intereselor lor. Suntem un stat independent? La prima vedere poate ar părea că da, deși mai degrabă un stat eșuat a cărei independență nu are pe ce se sprijini, fundamentul istoric lipsește. Un stat independent este în primul rând unul puternic, în primul rând prin cetățeni și societate consolidată, indiferent de mărimea sa ori de cea a armatei sale. (Vadim Șterbate, jurnalist, fotograf, autorul ghidului „99 DE ATRACȚII TURISTICE DIN REPUBLICA MOLDOVA”)
Draga mea Moldovă, nici eu când eram tânără nu prea ascultam de cei mai mari, Dar, Totuși, Te rog să mă asculți. Independența este ceva ce se cultivă înnăuntru fiecărui om (cetățean). Pune-ți toată străduința și puterea în educație (formală și nonformală) – este unica șansă pentru a sărbători cu adevarat Independența Ta. P.S. Te iubesc.
Independenta pentru mine este un drum spre decizii asumate și dependența puterii politice de dorința poporului de a trăi demn. Această sărbătoare semnifica pentru mine un simbol care încă mai are șanse să devină realitate. Putem începe de la a ne simți independenți în a lua decizii de a nu mai fi săraci, corupți, ignoranți, leneși și triști. (Corina Erhan, coordonator la Fondul pentru Tineri Orhei)
Niciodată nu am trăit sentimentul de independență în țara în care m-am născut. Tot timpul am fost urmărit de teama că dacă se supără nenea Secure, n-o să mai pot privi sau trece hotarul spre Asfințit. Aici unde parcă ți-e rușine să vorbești în limba lui Eminescu (că așa era numită limba română în perioada regimului). Aici unde s-ar părea că am putea reconstrui bine cunoscuta definiție: „O mică Elveție” după modele bine definite și legi care să funcționeze în avantajul comunității și nu împotriva ei, aici unde suntem înzestrați cu cele mai bogate pământuri și resurse de apă ca să justificăm întocmai statutul de „Țară Agricolă”- nu se face NIMIC, aici unde se pune atâta accent politic dacă ești de dreapta sau de stânga și toți se răfuiesc după ce le trece sorocul de guvernare împotriva celor care au activat sub regimul precedent, adică tot omul de rând – Pasăm responsabilitățile de la unul la altul, aruncăm gunoiul dintr-o grădină în alta. De cine râdem? Pe cine pedepsim? Pe cine amăgim? Cine vă credeți bre Susnumiți?
Această sărbătoare pentru mine, până când, e doar o zi din calendar pe care ne amăgim că așa de tare o iubim și o simțim. E ridicol. Atâta timp cât nu-ți cunoști identitatea ta națională nu putem vorbi despre Independență. Atâta timp cât nu știi în ce limbă vorbești (grai) și cărei națiuni aparții nu putem vorbi despre Independență. Atâta timp cât nu-ți cunoști istoria poporului tău și evenimentele care s-au perindat de-a lungul secolelor și ți-au creat premise favorabile ție personal până în acest moment în care te bucuri de această libertate parțială și traversare transfrontalieră nici vorbă nu poate fi de Independență. Independența este în primul rând Curaj și Asumare… Curajul de a spune lucrurilor pe nume și Asumarea riscurilor și a calității vieții cetățenilor pe care îi reprezinți. (Nicu Țurcanu, actor)