Organizatorii și beneficiarii proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, s-au reunit la data de 25 noiembrie 2021, pentru un eveniment de totalizare al activităților.
La începutul evenimentului, Anna Severin, team leader proiect, a vorbit despre importanța proiectului pe care îl prezintă: „Proiectul nostru a oferit timp de trei ani granturi în valoare de circa trei milioane de euro organizațiilor societății civile, care își desfășoară activitatea înafara capitalei și implică cetățenii activi în soluționarea problemelor comunității. Considerăm că organizațiile de nivel local înțeleg cel mai bine necesitățile cetățenilor și sunt cele mai indicate pentru a interacționa cu autorități publice locale, astfel încât problemele să fie auzite, înțelese și rezolvate. Partenerii de dezvoltare ai țării noastre au susținut constant implicarea civică a cetățenilor din comunități în procesele de luare a deciziilor, dar și transparentizarea activității APL”.
Jānis Mažeiks, Ambasador, șeful Delegației UE în Republica Moldova a menționat: „Uniunea Europeană a oferit suport financiar sub formă de granturi pentru ca acestea să ajute la dezvoltarea rezultatelor practice pentru comunitățile locale. Organizațiile societății civile au un rol important în dezvoltarea comunităților, deoarece ele asigură faptul că interesul localităților pe care le reprezintă să fie luat în considerație de către autoritățile locale. Pentru abilitarea comunităților locale este necesară susținerea organizațiilor locale, acest lucru permite crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea organizațiilor la nivel local. De asemenea, un alt scop este de a consolida parteneriatele dintre autoritățile locale și cele de la nivel central. Proiectul nostru s-a focusat pe buna guvernare la nivel local în toate regiunile din Republica Moldova”.
Stephan Malerius, Şef al Departamentul de Cooperare Europeană și Internațională, Konrad-Adenauer-Stiftung e.V., a venit cu un cuvânt de mulțumire pentru toate persoanele care s-au implicat în proiect: „Evenimentele de încheieri ale unui proiect întotdeauna au două aspecte: având în vedere că proiectul se încheie este un aspect mai trist, dar pe de altă parte, ne bucurăm că putem să vedem rezultatele acestuia. Îmi exprim recunoștința pentru toți partenerii care au fost implicați în proiect, pentru că au reușit să administreze toate aspectele chiar și pe timp de pandemie, le mulțumesc și beneficiarilor pentru implicarea lor la nivel regional”.
În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele finale ale proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” pe parcursul celor trei ani de activitate și au fost înmânate certificatele de beneficiar al programului de grant.
Despre rezultatele proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, Anna Severin, team leader proiect, a menționat faptul că „proiectul are o activitate nucleu cu un program de granturi, circa 100 de proiecte finanțate, conceput pentru organizațiile societății civile din Republica Moldova. Finanțările au fost oferite pentru a susține și a dezvolta principii ale bunei guvernări, în special la nivel local. Oportunitățile de finanțare deschise prin intermediul acestui program de granturi erau adresate OSC-urilor regionale și locale și trebuiau să fie neapărat accesibile”.
Au fost prezentate și rezultatele proiectelor din: Regiunea de Nord – Expert-Grup și „Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI”, Regiunea Centru – Asociația pentru Politică Externă/APE și „Hai Moldova”, Regiunea Sud – Asociația pentru Democrație Participativă/ADEPT și „Centrul Media pentru Tineri”, iar în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia – Centrul „Pro-Europa” din Comrat și „GRIN”.