29.4 C
Chișinău
joi, septembrie 29, 2022

Psihopedagogul Nicoleta Odagiu, despre migrația părinților peste hotare la muncă

Fenomenul de migraţie continuă şi nu există semne care să ateste că  se va diminua în viitorul apropiat. Un număr semnificativ al migranţiilor sunt părinţii care pleacă pentru o anumită perioadă la muncă peste hotare pentru un venit mai mare. Migrarea părinților are consecințe diverse asupra copiilor, asupra stării de spirit a acestora.  Care sunt acestea și cât de mult își pun amprentă pe creșterea și dezvoltarea copiilor am discutat cu Nicoleta Odagiu, psiholog și pedagog de mai bine de 4 ani.

Ce credeți despre copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă peste hotare?

Am o admirație aparte pentru acești copii, acest lucru pe cei mai mulți dintre copiii a căror părinți sunt plecați la muncă peste hotare  îi face mai responsabili, mai străduitori la școală, mai buni și tot timpul am admirat asta la copiii cu care lucrez,  sigur că mi-i milă de ei, le lipsește dragostea și sprijinul părinților fizic vorbind, au momente și ei când sunt mai vulnerabili, dar acestea sunt trecătoare și se pot rezolva cu anumite activități. Evident sunt și excepții, întâlnesc și copii care aleg și alt drum, nu sunt la fel de responsabili, aleg să facă lucruri nu tocmai prielnice pentru ei, însă dacă este cazul și se solicită încerc să-i ajut să depășească aceste momente.

La ce riscuri sunt supuși copiii părinților plecați peste hotare la muncă?

Copiii migranţilor sunt supuşi unui risc mai mare de consum de droguri, abandon şcolar, relaţii sexuale timpurii şi comportament social nefavorabil. Din fericire în activitatea mea am întâlnit puține situații de acest gen, dar per general există o mulțime de cazuri.

În ce măsură absența părinților acționează asupra stării psihologice a copiilor?

E diferit de la caz la caz, majoritatea părinților la început au drept scop schimbarea situației financiare a familiei, a stării materiale, inițial poate involuntar pun copiii pe ultimul plan să zic așa, dar cu timpul absența lor își lasă amprenta asupra stărilor copiilor, copii au de suferit de pe urma plecării lor, se închid în sine, devin mai duri din cauza lipsei dragostei părintești, iar în timp apar și schimbări comportamentale atât pozitive, cât și negative.

Ce activități ar înlocui sau ar reduce dorul de părinți și lipsa acestora?

Nu știu dacă există lucruri care ar putea să facă copiii să se desprindă total de gândul la părinții lor, dar din experiența mea, pot spune că putem crea sau îi pot sfătui să facă unele activități care să-i facă să se simtă bine, să simtă admirație din partea celor din jur și asta cumva substituie o parte din afecțiune pe care ar primi-o din partea părinților. Adică se pot implica în diverse cercuri extrașcolare ca dansuri, muzică, lectură, călătorii în multe localități frumoase care se organizează de către profesorii care le predau. Adesea eu organizez sondaje la această temă, în instituția în care activez și conform rezultatelor propun soluții, activități psihologice pentru copii.

Pe lângă părinți și copii, mai sunt și alte grupuri țintă ce au de suferit de pe urma acestui tip de migrațiune? Care sunt aceste persoane?

Sigur că da.  Dacă vorbim de familie, din cei apropiați suferă și buneii sau alte persoane care îngrijesc de copiii la care părinţii au plecat la muncă peste hotare sau rudele.

Iar pe lângă asta o responsabilitate mai mare o au și cei din administrația publică locală, asistentul social,  instituțiile de învăţământ şi cele medicale, organele de protecție a drepturilor copilului.

Ce impact are absența părinților asupra educației, sănătății fizice și psihologice a  copiilor?

Lipsa  părinţilor are un impact negativ uneori asupra educaţiei morale şi academice a copiilor, asupra sănătăţii fizice şi psihologice a acestora. Migraţia părinţilor implică un stres maxim pentru copiii de vârstă mică, 2-6 ani, stres care le cauzează întârziere în dezvoltarea vorbirii, dar și la nivel general. Părinţii joacă un rol primordial în toate aspectele dezvoltării emoţionale a copiilor la această etapă, în special, în cunoașterea proprie, iar mai bine decât părinții lor  în acest sens nu ar trebui să îi  ajute o persoană ce îngrijește de ei. Totuși este o diferență. Absenţa părinţilor constituie una din principalele cauze de comportament afectiv dezordonat şi trezeşte semne de îngrijorare la această vârstă. În afară de aceasta, la 5-6 ani, părinţii încep a pregăti copii pentru a merge la şcoală, începând a le forma unele deprinderi.

Care sunt consecințele migrației părinților asupra copiilor?

Consecinţele migraţiei asupra copiilor pot fi atât pozitive, cât și negative. În mod sigur însă, aceşti copii care nu au simţit dragostea părintească atunci când au avut nevoie de ea, care nu au înţeles esenţa familiei vor perpetua modele de viaţă pe care le-au cunoscut şi le-au experimentat.

Fotografii – Arhiva personală

Cristina Scoarță, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,550AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente