12.2 C
Chișinău
vineri, aprilie 26, 2024

Activitatea Fondului pentru tineri din Ialoveni

În anul 2010 a fost lansat Fondul pentru tineri Ialoveni. Acesta este un program gestionat de către asociația obștească Eco-Răzeni în parteneriat cu administrația Raionului Ialoveni. Este un program care încurajează voluntariatul și inițiativele civice ale tinerilor din toate cele 25 de localități ale Raionului Ialoveni.

Fondul pentru tineri este un cadru special în care atât fetele cât și băieții au posibilitatea să lucreze în echipă, un cadru în care tinerii au posibilitatea să ia decizii singuri fără intervenția majoră a adulților.

Activitatea anulală a fondului este un circuit repetitiv. Începând cu ianuarie sunt recrutați noi membri, tineri care defapt sunt responsabili să gestioneze acest fond împreună cu echipa asociației obștești Eco-Răzeni, organizația « Umbrela » a programului. Tinerii sunt instruiți în cadrul unor sesiuni unde învața regulile și principiile de bază ale fondului.                                

Ei învață : cum se organizează concursul de granturi și care este rolul membrilor, cum se colectează fonduri pentru că una din responsabilitățile membrilor este să contribuie la colectarea anumitor fonduri care formează ullterior banii gestionați sau distribuiți prin intermediul programului de granturi mici. Înainte de lansarea concursului de proiecte are loc o analiză a necesităților , problemelor , nevoilor tinerilor din Raionul Ialoveni, de cele mai multe ori este întocmit un chestionar care este distribuit și completat în format online, sunt organizate focus- grupuri cu tineri din mai multe localități și organizații care lucrează cu tineri, inclusiv specialiști de tineret.

Pe an au loc două runde ale proiectului. Prima rundă are loc în perioada martie-iunie, iar a doua  în perioada septembrie-decembrie, respectiv timp de 3-4 luni tinerii care primesc finanțare în cadrul programului de granturi mici au posibilitatea să implementeze aceste proiecte. Sergiu Gurău, coordonatorul Fondului  pentru tineri Ialoveni, ne vorbește despre activitatea tinerilior pe parcursul activității în care, tinerii, își formează și își dezvoltă abilitățile în cadrul fondului.

„Fiecare rundă se încheie cu o festivitate în cadrul căreia sunt celebrate rezultatele  acestor proiecte. Runda din  iunie se încheie cu gala bunelor practici, iar în decembrie cu festivalul tinerilor activi.  În decursul lunilor rămase FPT Ialoveni are grijă să informeze publicul larg despre activitățile tinerilor. Aceștia sunt posesorii unei pagini de internet(Fondultinerilor.md) și a unei pagini de facebook unde la fel promovează activitățile proiectelor lor.Membrii fondului sunt fete și băieți cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 ani. Echipa fondului este formată de 11-17 membri , aceștia se schimbă o dată la jumătate de ani, astfel încât 50 de procente din membri  absolvesc programul după 2 ani și în ianuarie echipa se completează cu membri noi. Cei prezenți care deja au experiență o transmit mai departe celor noi”, afirmă Sergiu Gurău, coordonatorul Fondului  pentru tineri Ialoveni.

Tinerii din localitățile Raionului Ialoveni au posibilitatea să aplice pentru un mini-grant în valoare de 13000 lei . Condiția de bază este ca acești tineri să formeze un grup mai mare de trei persoane care vor fi  responsabili de elaborarea proiectului.

,,Evident este o competiție, în care per rundă sunt 16-35 de aplicații. Majoritatea primesc finanțare. De-a lungul celor 24 de runde pe care le-am desfășurat din 2010 până în prezent au fost depuse aproximativ 570 de proiecte dintre care 493 au primit finanțare.  Datorită acestui program peste 10000 de tineri pot spune că au fost parte a acestui program minunat de voluntariat și inițiative civice. Au fost foarte multe proiecte interesante, majoritatea  se referă la activități culturale, evenimente de petrecere a timpului liber , educația sexuală, acces la informație, acțiuni de protecție a mediului, proiecte de amenajare a spațiilor verzi, evenimente în biblioteci, ziare /radiouri școlare, activități sportive. Cel mai memorabil din proiectele recente este ideea unui grup de tineri din Costeși de a renaște tradiția brodării ielor tradiționale. Am avut tineri interesați de implementare tehnologiilor de alimentare cu energie electrică alternativă a școlilor, baterii solare sau o eoliană care să creeze energie electrică pentru sala de sport. Ne bucură că avem multe proiecte de suport și activități de  incluziune socială a tinerilor cu dezabilități, a copiilor din familii vulnerabile, astfel reușim să educăm în rândurile tinerii generații principii cum ar fi : incluziune, toleranță, diversitate”, afirmă Sergiu Gurău, coordonatorul Fondului  pentru tineri Ialoveni.

,,Pentru 2022 ne-am propus să continuăm cele două runde ale programului de granturi mici. Iată că am încheiat cea de-a 24-a rundă. 34 de proiecte mici au fost implimentate în 15 localități din Raionul Ialoveni. Peste 200 de tineri au fost implicați în elaborarea și implimentarea proiectelor.  Pâna la cea de-a 25-a rundă de granturi din toamnă , vom continua cu sesiunile de instruire.  Doritorii, în toamnă vor putea aplica la acest concurs de mini granturi. Din 2018, tinerii cu idei de afaceri pot participa la o rundă specială care are loc în Ialoveni  în cadrul programului de fonduri. O data pe an are loc o competiție a ideilor de afaceri, iar anul acesta nu va fi o excepție. Se așteaptă ca cel puțin 6 idei ale tinerilor cu spirit antreprenorial să fie finanțate. Au fost alocate surse suplimentare , aproximativ 450000 lei care vor merge spre finanțarea acestor 6, maxim 10 idei de afaceri.’’, ne-a spus Ludmila Cârman ,membră a Fondului pentru tineri Ialoveni.

,,E îmbucurătoare existența Fondului pentru tineri. Generațiile noi sunt pline de idei, iar de cele mai multe ori nu le ajunge decât un ultim pas spre a fi puse în practică. În cadrul FPT-ului tinerii găsesc ajutor, informare, încurajare, finanțare , astfel încât proiectele pot fi implimentate , iar gândurile se materializează.”, afirmă Ariana Purcica, elevă în clasa a 12-a.

La data de 1 iulie a fost organizată Gala bunelor practici , în cadrul căreia au fost celebrate rezultatele tinerilor. Au fost acordate diplome de merit, diploma excelenței civice,iar cele mai active echipe de voluntari formate din grupuri de inițiativă și consilii locale ale tinerilor au primit premii bănești. La gala au fost invitate și autoritățile publice, cadre didactice, agenți economici  care susțin tinerii activi în realizarea ideilor lor pentru dezvoltarea comunității locale și dezvoltarea personală.

Livia Lapteacru, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente