2.7 C
Chișinău
marți, martie 19, 2024

„Automobilistul”, Centrul de Creaţie şi Inovaţie de la Centrul de Excelență în Transporturi

Instituția Publică Centrul de Excelență în Transporturi este o instituţie flexibilă la noile schimbări care promovează excelenţa în activitatea profesională prin iniţierea unor programe ambiţioase bazate pe creaţie şi inovaţie. În context, în acest an de studii a fost relansată activitatea Cercului de creaţie tehnică „Automobilistul”, în cadrul căruia elevii au oportunitatea de a transforma profesia aleasă într-o adevărată pasiune.

Gheorghe Bagrin şi Vasile Carp, Coordonatorii acestui Atelier de creaţie tehnică, au frumoasa misiune de a ghida tinerii pe traseul formării profesionale. În cadrul acestui cerc, s-au înscris peste 32 de elevi dornici să cunoască specificul tehnic al automobilelor.

„Pasiunea pentru transportul auto m-a determinat să mă înscriu la acest cerc. Aici învăţ multe lucruri din practică şi îmi formez o deprindere de a lucra cu tehnica. Consider că, în cadrul acestui cerc, îmi  dezvoltat acele abilităţi care mă vor ajuta pe viitor să devin un bun specialist în domeniul transportului auto”, mărturisește Mihăiţă Anii, elevul anului I, grupa DT221b.

„Pentru mine cercul „Automobilstul” este o modalitate eficientă de a-mi petrece timpul liber, altfel spus, aici îmbin utilul cu plăcutul. La moment, am finalizat de realizat o machetă care reprezintă un motor cu ardere internă, care funcționează, astfel, lucrarea realizată va permite elevilor să cunoască elementele motorului şi cum funcţionează acesta, iar experienţa pe care am acumulat-o la elaborarea acestei machete mă va ajuta să devin profesionist în acest domeniu”, spune Dimitriu Constantin, elevul anului II de studii, grupa DT211b.

Coordonatorii Cercului de Creaţie proiectează, monitorizează şi asigură buna desfășurare a activităţii cercului.

Cercul de Creație „Automobilistul”, desfășurat în cadrul I.P Centrul de Excelență în Transporturi, anul de învățământ 2022-2023, implică elevii pasionați de automobile, ce își fac studii în instituție la diferite specialități. Astfel, elevii își demonstrează deprinderile și cunoștințele căpătate, fiind cei mai iscusiți și creativi în activitățile implicate. Elevii obțin rezultate frumoase în cadrul cercului de creație Automobilistul, astfel, ei sunt implicaţi în diverse activităţi orientate spre formarea dexterităților necesare viitorului specialist din ramura transportului auto.

Gheorghe Bagrin, profesor de discipline tehnice speciale, Coordonatorul Cercului de Creaţie și Inovație, menționează activitățile Centrului: constatarea simptomelor defecțiunilor motoarelor cu ardere internă;dezasamblarea și asamblarea motoarelor cu ardere internă; realizarea tehnologiilor moderne de reparație a componentelor motoarelor cu ardere internă ; restaurarea autovehiculelor; executarea mostrelor statice și dinamice, cu referire la soluțiile constructive și funcționale ale componentelor autovehiculelor, oferă tinerilor specialişti oportunitatea de a acumula o experienţă valoroasă pentru activitatea didactică.

Cercul de Creație Automobilistul oferă posibilitatea tinerilor creatori de a se dezvolta și a se manifesta efectiv în tehnologiile inovatoare.

Cercul de Creaţie „Automobilistul te poate face remarcat prin fapte, aici pasiunea se transformă în profesie.

Directorul Interimar al instituţiei Rusu Boris, susţine şi încurajează tinerii să se implice activ în activităţile extracurriculare.

„Cercul de Creaţie și Inovație „Automobilistul” oferă tinerilor posibilitatea de a se angaja într-un proces de cercetare-acţiune care implică acumulare de cunoştinţe, rafinare de competenţe. În acest context, printre activităţile pe care intenţionăm să le realizăm în cadrul acestui atelier de creaţie, consider că sunt prioritare următoarele: Restaurarea  automobilelor retro; modelarea automobilelor pentru off-road şi modelarea automobilelor sportive, prin urmare,toate aceste activităţi vor valorifica potenţialul intelectual, aptitudinile şi experienţa individuală atât a profesorilor, cât şi a elevilor”, afirmă Boris Rusu, Director Interimar al Centrului de Excelenţă în Transporturi.

Petru Plotnic, elev grupa DT211b, membru al Cercului de Creaţie Tehnică „Automobilstul”

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente