Sărbătorile de iarnă sunt printre cele mai așteptate în Italia. Este o perioadă în care viața se separă parcă în două segmente diferite în care aproape orice și oricine își ia o pauză de la rutina habituală și intră într-o stare de sărbătoare. Aici obiceiurile și tradițiile, chiar dacă modernizate, se păstrează an de an și sunt un adevărat magnet pentru turiști, dar și pentru cei care sunt obișnuiți cu ele.
Unul dintre obiceiurile cele mai promovate este „Presepele”, o tradiție care a luat naștere încă în perioada antică în Italia și s-a răspândit în toate țările catolice și constă în amenajarea unei reprezentări a nașterii Domnului. Presepele tradițional este compus dintr-o multitudine de personaje și locuri care reprezintă Crăciunul, iar tradiția spune că în noaptea de 24 spre 25 decembrie, în această compoziție, trebuie obligatoriu să apară o figurină a pruncului Isus.
În perioada sărbătorilor, Presepele se găsește în fiecare loc sacru, pe coline, la intrare sau în centrul orașelor și sătucurilor și aproape în fiecare casă, fiind expus conform tradițiilor până pe data de 6 ianuarie, când italienii sărbătoresc Epifania.
În orașul Arcore, o mică localitate nu departe de Milano, organizatorii sărbătorilor de Crăciun s-au întrecut pe ei înșiși reușind să aducă pentru Presepele lor o copie a pruncului Isus chiar de la Bethleem, oraș cu care au un acord de frăție, colaborare și prietenie de mai mult timp. Evenimentul în sine a adus nespusă satisfacție tuturor celor din localitate, inclusiv comunității de moldoveni stabilită aici, iar evenimentul poate nu ar fi fost atât de semnificativ pentru noi, însă l-a făcut special o „covată moldovenească” care a fost folosită drept leagăn pentru pruncul Isus.
Ideea îi aparține moldovencei Margareta Crudu, originară din Nisporeni, binecunoscută în comunitatea noastră din părțile nordice ale Italiei pentru activitatea sa de traducător, dar și pentru vasta implicare în tot ce ține de evenimentele culturale și caritabile ale comunității. În urma unei discuții pe care a avut-o cu primarul localității, Maurizio Bono, care i s-a plâns de dificultățile întâlnite în găsirea unui accesoriu potrivit pentru așezarea mult așteptatei statui a pruncului Isus, concetățeanca noastră și-a amintit de această covată care i-a fost dăruită pentru colecția personală de obiecte tradiționale de către prietena sa, Ala Crăciun.
Primită moștenire de la părinții săi, Domnica Crăciun și Ion Crăciun, locuitori ai satului Bursuc, raionul Florești, covata a fost folosită de-a lungul anilor pentru frământatul aluatului de pâine din care s-au înfruptat multe generații ale familiei Crăciun, fiind meșterită chiar de tată, un lemnar cu mâini de aur.
Astfel a ajuns covata noastră să fie expusă și admirată de mii de vizitatori în cea mai mare biserică din orașul Arcore, ba mai mult, imaginea ei a fost preluată de zeci de posturi de televiziune și ziare locale, și nu numai.
Articol redactat de către Ana Pirtac-Potlog
Fotografii: PRIMA MONZA