17.2 C
Chișinău
luni, iunie 17, 2024

17 februarie 2023, „Ziua Egalității Salariale” în Moldova (Equal Pay Day)

La 17 februarie 2023 este marcată „Ziua Egalității Salariale” în Moldova (Equal Pay Day). Aceasta este o zi simbolică, ce semnifică numărul de zile lucrătoare care trebuie o femeie să le lucreze suplimentar pentru a câștiga un venit salarial echivalent cu venitul înregistrat de un bărbat în anul precedent.

Anual, în baza datelor Biroului Național de Statistică privind câștigul salarial al femeilor și al bărbaților, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) determină această zi calendaristică. Conform calculelor, în anul 2023 o femeie trebuie să lucreze până la data de 17 februarie pentru a atinge valoarea câștigului salarial al unui bărbat în anul precedent.

Diferența între salariul mediu al femeilor și bărbaților se menține la o valoare destul de înaltă. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, diferența de gen în salarii a constituit 13,6% în 2021, fiind cu doar 0,1pp mai mică decât în anul precedent. Deși procentual valoarea inegalității salariale a rămas relativ constantă, în termeni monetari această inegalitate a devenit s-a acutizat și mai mult. Astfel, pierderea financiară anuală a femeilor a atins valoarea de 21 092 MDL în 2022.

Diferența de gen în pensii a scăzut semnificativ în ultimul an. După o evoluție ascendentă timp de șase ani, diferența între pensia medie a bărbaților și femeilor începe să scadă lent, începând cu anul 2019. Cel mai mare progres se înregistrează în ultimul an, atunci când diferența de gen în pensii scade de la 20,3% în 2021 la 17,9% în 2022. Această dinamică pozitivă a lucrurilor, destul de accentuată, a fost determinată de măsurile de politici adoptate recent în domeniul protecției sociale, în mod specific în sistemul de pensii.

Mai multe detalii despre discrepanța salarială puteți vedea AICI.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,730AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente