2.7 C
Chișinău
joi, noiembrie 21, 2024

DUBLĂ LANSARE DE CARTE: PAUL GOMA ȘI EUROPA LIBERĂ, de Sergiu Musteață

Muzeul Național al Literaturii Române organizează o dublă lansare a volumului „Paul Goma și Europa liberă” – culegere de documente îngrijită de Sergiu Musteață (arheolog expert, înscris în Registrul Arheologilor din România și din Republica Moldova; doctor în istorie, conferențiar universitar la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”; autor a opt monografii, patru culegeri de documente, peste 300 de articole științifice, editor a două reviste anuale etc.).

Prima lansare a volumului va fi găzduită de Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Orhei, marți, 28 martie 2023, ora 13.00. În cadrul evenimentului va fi inaugurată și expoziția itinerantă „Paul Goma, omul și scriitorul”, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române (Chișinău) la trei ani de la trecerea în eternitate a scriitorului cu origini basarabene Paul Goma.

A doua lansare a volumului „Paul Goma și Europa Liberă” va avea loc miercuri, 29 martie, cu începere de la ora 15:00, în Sala galbenă a Muzeului Național al Literaturii Române.

Evenimentele vor fi moderate de dr. habil., Maria Șleahtițchi, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române.

***

Volumul „Paul Goma și Europa liberă” face parte din seria de documente a proiectului „Pe urmele Europei Libere”, inițiat în 2013 grație accesului oferit la Arhiva Hoover de la Stanford (unde se află cea mai mare parte a documentelor postului de radio Europa Liberă/Radio Libertatea).

Lucrarea reflectă contribuția scriitorului și disidentului român, cu origini basarabene, Paul Goma (02.10.1935 – 25.03.2020) la emisiunile Serviciului românesc al Europei Libere în perioada războiului rece (1974-1989). Prezentul volum include texte revelatorii pentru creația și activitatea politică a lui Paul Goma, prezentate de angajații Serviciului românesc, sau intervențiile directe ale scriitorului la microfonul Radio Europa Liberă (în perioada 1974-1981 și ianuarie 1982), fiind însoțit și de o scurtă analiză a colaborării scriitorului din Mana, Orhei, cu respectivul post de radio. Al doilea volum al acestei serii de documente cuprinde perioada 1982-1989 al colaborării scriitorului cu REL/RL.

***

Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, comuna Vatici, județul Orhei, Basarabia, în familia învățătorilor Maria (Popescu) și Eufimie Goma.

În martie 1944, familia Goma se refugiază în Transilvania.

În 1952, înaintea ultimului an de liceu, este exmatriculat, după ce în luna mai al aceluiași an fusese convocat la Securitatea din Sibiu și „reținut” opt zile pentru că vorbise în clasă despre partizanii din munți și… ținea „un jurnal intim codificat”.

În 22 noiembrie 1956, Paul Goma este arestat și anchetat la Ministerul de Interne, fiind acuzat de tentativă de a organiza o manifestație de solidaritate cu revolta antisovietică din Ungaria. Abia în iunie 1957 i se aduce la cunoștință sentința: doi ani de închisoare corecțională pentru delictul de agitație publică, pe care îi va ispăși la închisorile din Jilava și Gherla. În 1958 a fost eliberat, dar ținut în arest la domiciliu obligatoriu în satul Lăteşti, Feteşti. Va fi eliberat înainte de termen abia în ianuarie 1963.

În 1977, Paul Goma susține, printr-o scrisoare deschisă difuzată la „Europa Liberă”, Carta `77, inițiată de scriitorii cehi Václav Havel și Pavel Kohout, la care aderă mai mulți cetățeni români. Declarația de solidaritate a fost tradusă în mai multe limbi, iar actul de protest a intrat în istoria disidenței românești ca Mișcarea pentru drepturile omului. Din această cauză, Paul Goma este arestat, exclus din Uniunea Scriitorilor, însă, după un timp scurt, datorită unei campanii internaționale, este eliberat.

La 20 noiembrie 1977, Paul Goma cu soția și fiul Filip părăsesc pentru totdeauna România și se stabilesc în Franța.

Debutează în decembrie 1966, în revista „Luceafărul”, cu povestirea „Când tace toba”. Printre operele editate în limba română se numără: „Patimile după Piteşti”, „Gherla”, „Culoarea curcubeului”, „Din Calidor”, „Bonifacia”, „Sabina”, „Arta reFugii”, „Soldatul câinelui”, „Ostinato”, „Uşa noastră cea de toate zilele”, „Astra”, „În cerc” etc. La acest palmares se mai adaugă scrierea altor câteva cărți: „Alfabecedarul”, „Justa”, „Castelana”, „Adameva” (Adam şi Eva), „Ela”, „Altina”, „Basarabia”etc.

În aprilie 2013, Paul Goma a primit cetățenia Republicii Moldova.

Îmbolnăvindu-se de covid, scriitorul se stinge din viață la Paris, în noaptea de 24 spre 25 martie 2020, la vârsta de 84 de ani.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente